Grand Slam of Darts 2018

Gepubliceerd op 08/11/2018

Grand Slam of Darts 2018

2012-Grand-Slam-of-Darts-Raymond-van-Barneveld
2014-Grand-Slam-of-Darts-Phil-Taylor-001
2017-Grand-Slam-of-Darts-Michael-van-Gerwen-001

Dit weekend zal de Grand Slam of Darts voor de twaalfde keer gespeeld worden. Een toernooi waarin 24 spelers van de PDC en acht spelers van de BDO zich jaarlijks in de eerste vier dagen van het toernooi proberen door de zware poule-fase heen te knokken.

Het spelersveld is een mix van spelers die de finale van een TV toernooi hebben gehaald, spelers die PDC titels gewonnen hebben, spelers die een kwalificatietoernooi moesten spelen  en spelers van de BDO.
Hieronder een overzicht van de groepen met daarbij de plaats op de huidige wereldranglijst (PDC en BDO) en de “bijnamen”. De Q bij een speler betekend dat hij zich geplaatst heeft middels het kwalificatietoernooi van afgelopen maandag. Eén ding is zeker, qua bijnamen komen we niets te kort!

Groep A                                                                        
NED.   Michael van Gerwen (1) “Mighty Mike”
WAL.   Jonny Clayton (17) “The Ferret”
ENG.    Joe Murnan, Q (71) “Shaggy”
ENG.    Gary Robson, BDO (8) “Big Robbo”
Een ideale groep voor Michael om voor de vierde keer te gaan proberen om de Grand Slam of Darts te winnen. De laatste drie edities waren al een prooi voor hem en hij is in dit toernooi al 19 groepswedstrijden op een rij ongeslagen. Zijn uitdagers zullen onderling moeten gaan uitmaken wie er mee mag naar de volgende ronde en  op voorhand lijkt Jonny Clayton hiervoor favoriet. Hij heeft zijn beste jaar ooit gehad bij de PDC. Joe Murnan daarentegen is flink gezakt op de wereldranglijst. Vorig jaar mocht hij ook meedoen met de Grand Slam, toen zat hij ook bij van Gerwen in de poule en stond toen 47e op de wereldranglijst.
Gary Robson gaat zijn debuut maken op dit toernooi en dat terwijl hij al in 2001 voor het eerst op het WK van de BDO speelde.

Groep B                                                                                       
ENG.    Michael Smith (8) “Bully Boy”
NED.   Raymond van Barneveld (14) “Barney”
POL.    Krzysztof Ratajski (60) “The Polish Eagle”
ENG.    Adam Smith-Neale, BDO (80)
Deze groep wordt nu al door velen de poule des doods genoemd. De drie mannen van de PDC zijn in mijn ogen alle drie geschikt om groepswinnaar te worden. Dit is vooral mogelijk door het korte spelformat (Best of 9). De bijnaam-loze Adam Smith-Neale is ervoor verantwoordelijk dat onze landgenoot Richard Veenstra niet zijn debuut maakt op dit podium. Smith-Neale won namelijk enkele weken terug de World Masters Men wat hem een ticket gaf voor dit toernooi. Van Barneveld doet voor de twaalfde keer mee aan de Grand Slam, hij heeft nog geen editie gemist. In 2012 wist hij de Grand Slam te winnen door drie Nederlanders te verslaan in de tweede ronde, de kwartfinale en de finale.

Groep C                                                                                       
ENG.    James Wade (6) “The Machine”
ENG.    Keegan Brown, Q (41) “The Needle”
WAL.   Mark Webster, Q (42) “The Spider”
NED.  
Wesley Harms, BDO (4) “Sparky”
Toevallig genoeg zaten de PDC spelers drie jaar geleden ook bij elkaar in de groep en toen was de BDO speler ook een Nederlander, namelijk Michel van der Host. Toch is dit een zeer mooie groep voor Wade en ik denk ook voor onze Wesley Harms. Wesley heeft genoeg ervaring om deze groep door te komen, hij doet voor de vierde keer mee aan de Grand Slam. In 2013 zaten Wade en Harms ook al bij elkaar in de groep, toen won Wade met 5-2. Brown en Webster hebben allebei een matig jaar achter de rug en zijn in mijn ogen te pakken. Beide mannen wisten wel heel knap door het kwalificatietoernooi te komen afgelopen maandag.

Groep D                                                                                       
SCO.    Gary Anderson (4) “The Flying Scotsman”
ENG.    Ian White (12) “Diamond White”
ENG.    Steve Hine, Q (89) “The Muffin Man”
DUI.     Michael Unterbuchner, BDO (6) “T-Rex”
Ook voor Gary Anderson een zeer mooie groep om een keer te gaan proberen dit toernooi te winnen. Gary kwam de laatst twee edities telkens tot de halve finale en in 2011 wist hij zelfs de finale te halen, toen bleek Phil Taylor te sterk. De vraag is hoe Gary gaat presteren nu hij de laatste tijd minder op het podium heeft gestaan.
Ian White is een lastige klant, maar sinds zijn overwinning in Maastricht presteert hij erg weinig op het podium. In de Grand Slam heeft hij moeite om de groep door te komen, sterker nog het is hem nog niet eerder gelukt. Dit wordt zijn vierde poging.
Steve Hine wist afgelopen maandag door het kwalificatietoernooi te rollen, bij de PDC mag je uiteraard nooit spreken van een makkelijke loting met zoveel goede spelers. Maar feit is wel dat Hine het een stuk moeilijker had kunnen hebben. De Duitser Unterbuchner dankt zijn plek aan de hoge plek op de ranglijst van de BDO. Hij gaat samen met Hine debuteren op de Grand Slam.

Groep E                                                                                       
SCO.    Peter Wright (2) “Snakebite”
DUI.     Max Hopp (33) “Maximiser”
ENG.    Josh Payne (52) “The Maximum”
WAL.   Jim Williams, BDO (3) “The Quiff”
Schitterend om The Maximiser en The Maximum samen in één groep te hebben. Deze twee generatiegenoten hebben al een flink verleden met elkaar, ruim in het voordeel van Payne: 7-1 in onderling resultaat.
The Quiff gaat zijn debuut maken op de Grand Slam, een speler die altijd voor verrassingen kan zorgen en in deze groep liggen er mogelijkheden. Iedereen vraagt zich af hoe Peter Wright zal gaan spelen en met wat voor set-up. De laatste tijd laat zijn vorm hem flink in de steek, eigenlijk al vanaf de finale van de World Grand Prix. Tijdens dat toernooi liet hij zich duidelijk horen in de media. Hij begreep niet dat van Gerwen en Anderson bij elk toernooi bestempeld werden als titelfavorieten. In de finale had hij daad bij woord kunnen voegen door te winnen van Michael (en dat was ook echt mogelijk). Wright zakte door het ijs en sindsdien won hij nog maar één wedstrijd, op het EK in de eerste ronde tegen Jermaine Wattimena.

Groep F                                                                                       
AUS.    Simon Whitlock (7) “The Wizard”
WAL.   Gerwyn Price (11) “The Iceman”
ENG.    Andrew Gilding, Q (62) “Goldfinger”
ENG.    Glen Durrant, BDO (1) “Duzza”
Groep B wordt (terecht) bestempeld als de groep des doods maar groep F en G doen hier niet veel voor onder. Simon Whitlock is sinds de World Grand Prix van 2017 weer erg constant qua prestaties en spel. Hij is aan het wachten en knokken tegelijk om zichzelf hiervoor te belonen, misschien is het mogelijk om dat komende week te voltooien. Gerwyn Price zit in mijn ogen in een zelfde soort spiraal als Whitlock, echter is dit de eerste keer dat hij stapje voor stapje hogerop de PDC-ladder klimt. Beiden moeten wel oppassen voor de BDO speler in deze groep: Glen Durrant. De huidige nummer één van de BDO doet voor de derde keer meer en hij is telkens door de groepsfase gekomen. In zijn eerste jaar als nummer twee achter Gary Anderson en vorig jaar als groepswinnaar in poule met Peter Wright, Alan Norris en Corey Cadby.
En dan hebben we ook nog Andrew Gilding. Hij gooit zijn wedstrijden al enige tijd achter de schermen, maar afgelopen maandag won hij wel van Ricky Evans, Adrian Lewis, Alan Tabern èn Alan Norris om hier te mogen staan.

Groep G                                                                                      
OOS.   Mensur Suljovic (6) “The Gentle”
ENG.    Stephen Bunting, Q (21) “The Bullet”
DUI.     Martin Schindler, Q (48) “The Wall”
ENG.    Scott Mitchell, BDO (5) “Scotty Dog”
Net zoals groep F ligt ook groep G compleet open in mijn ogen. Scott Mitchell doet voor de vierde keer mee, maar kwam nog nooit door de groepsfase. Desalniettemin is het een gevaarlijke klant die moeilijk is in te schatten. In 2016 won hij zijn eerste wedstrijd met 108 gemiddeld van Adrian Lewis, om vervolgens zijn tweede partij met 5-1 en 83 gemiddeld te verliezen van Benito van de Pas.
Mensur is de laatste tijd niet in topvorm. Hij vliegt er niet in de eerste ronde uit, maar de derde of vierde ronde is wel telkens zijn eindstation. Zoals een maand geleden tegen Martin Schindler op de Players Championship 21 in Barnsley. Schindler en Bunting zijn allebei door het kwalificatietoernooi gekomen afgelopen maandag en Schindler wist die dag zelfs de finale van het jeugd WK te halen. Wellicht is hij in staat om deze groep compleet op zijn kop te gooien.

Groep H                                                                                       
ENG.   Rob Cross (3) “Voltage”
BEL.     Dimitri van den Bergh (37) “Dreammaker”
ENG.    Ryan Searle, Q (66)
ENG.   Mark McGeeney, BDO (2) “Gladiator”
Voor de vijfde keer dit jaar gaat Dimitri van den Bergh een kans krijgen om Rob Cross te pakken. De eerste keer was op het WK toen Cross net te sterk was met 5-4. Daarna volgde nog twee wedstrijden op de vloer (6-5 en 6-3) en nog één keer op een podium bij de German Darts Open, daar was Cross in de tweede ronde met 6-0 te sterk. Feit is wel dat ook Dimitri de finale van het jeugd WK wist te halen afgelopen maandag en op de World Series Finals stond hij afgelopen weekend uitstekend te spelen. Hij zal ook met Searle en McGeeney moeten afrekenen. McGeeney zal zich willen revancheren ten opzichte van vorig jaar. Toen deed hij mee als nummer één van de BDO, maar hij ging drie keer zitten met een verlies aan zijn broek. De eerste twee wedstrijden kwam hij niet boven de 85 gemiddeld.

Grand Slam of Darts facts
- In totaal zijn er 693 wedstrijden gespeeld op dit toernooi en 7.167 legs;
- Er zijn 3.475 180’ers gegooid op dit toernooi. De meeste ooit in één wedstrijd zijn gegooid door Adrian Lewis, hij gooide er 18 in de halve finale van 2013 tegen Phil Taylor;
- Michael van Gerwen heeft al 19 wedstrijden op rij in de groepsfase niet verloren, zijn laatste verliespartij was in 2011 tegen Mark Walsh (3-5);
- Hoogste gemiddelde ooit is gegooid door Phil Taylor, hij won in 2014 met 5-1 en 114,65 gemiddeld van Christian Kist;
- 14 van de 22 finalisten waren Engels, vijf waren Nederlands en drie Schots;
- In de afgelopen elf edities is het 21 keer voorgekomen dat een BDO-speler door is gegaan naar de volgende ronde, waarvan elf keer als groepswinnaar. In 2016 lukte het zelfs vijf BDO-spelers om door te gaan, dit was een record.