Grand Slam of Darts 2019

Gepubliceerd op 08/11/2019

Dit weekend zal de Grand Slam of Darts voor de dertiende keer gespeeld worden. Een toernooi waarin 24 spelers van de PDC en acht spelers van de BDO zich jaarlijks in de eerste vier dagen van het toernooi proberen door de zware poule-fase heen te knokken.

2016GS
2017GS
2018GS

Het spelersveld is een mix van spelers die door hun hoge ranking mee mogen doen (de top acht van de PDC), spelers die een kwalificatietoernooi moesten spelen, spelers die verschillende titels gewonnen hebben en spelers van de BDO. Hieronder een overzicht van de groepen met daarbij de plaats op de huidige wereldranglijst (PDC en BDO) en de “bijnamen”. De Q bij een speler betekend dat hij zich geplaatst heeft middels het kwalificatietoernooi van afgelopen maandag.

Groep A
NED. Michael van Gerwen (1) “Mighty Mike

ENG. Adrian Lewis, Q (15) “Jackpot”
ENG. Ross Smith Q (51) “Smudger”
WAL. Jim Williams, BDO (2) “The Quiff”
Michael van Gerwen zit in een poule met twee kwalificatiespelers, normaal zou je tekenen voor zo’n loting. Maar beide heren hebben het in zich om het de Nederlander extreem moeilijk te maken. Adrian Lewis is (of was, dat weten we op dit moment nog niet helemaal) een briljante speler die in de hoogtijdagen van Phil Taylor, Michael van Gerwen, Gary Anderson en Raymond van Barneveld twee keer achter elkaar wereldkampioen werd. De afgelopen periode is hij echter veel gaan rommelen met zijn darts en speelstijl. Hierdoor is hij wel weer terug in de top 16 van de wereld, maar qua gooien ziet het er niet meer zo soepel en vloeiend uit als voorheen.
Ross Smith heeft vorige week voor een grote verrassing gezorgd door Michael van Gerwen te verslaan op de European Championship, ondanks dat Michael ruim 105 gemiddeld gooide. Om de poule compleet te maken is daar nummer 2 van de BDO, Jim Williams. Vorig jaar maakte hij zijn debuut waarin hij laatste werd in de poule, maar dit jaar staat hij hier met meer ervaring en een BDO major op zak. Deze groep is absoluut niet de poule des doods, maar wel een groep die veel problemen kan opleveren voor iedereen.
Ik zet mijn geld in deze poule op van Gerwen en Williams.

Groep B

ENG. James Wade (8) The Machine”
ENG. Ian White (11) “Diamond”
IER. Steve Lennon (37) “The Shamrock”
NED. Wesley Harms, BDO (1)

Groep B ligt volledig open. James Wade is niet in de beste vorm en hetzelfde kan gezegd worden over White en Lennon. Van White is het bekend dat hij niet goed presteert op TV, we wachten nog altijd op het moment dat hij echt laat zien wat hij kan. Steve Lennon heeft vorig jaar een goed jaar gehad en het begin van 2019 was ook meer dan prima. Het leek erop dat hij langzaam richting de top aan het kruipen was, maar het is de laatste tijd een stuk minder. Hij staat hier omdat hij samen met William O’Connor de finale van de World Cup haalde. BDO speler in deze groep is de Nederlander Wesley Harms, er liggen hier genoeg kansen voor onze landgenoot. Van alle poules zal iedereen uit deze poule het liefst nummer één worden in plaats van nummer twee, want de kans is groot dat je als nummer twee Michael van Gerwen treft in de volgende ronde.
In deze groep verwacht ik dat Wade en Harms doorgaan.

Groep C
WAL. Gerwny Price (5) “The Iceman”
BEL. Dimitri van den Bergh (30) “The Dreammaker”
SCO. Robert Thornton, Q (58) “The Thorne”
JAP. Mikuru Suzuki, BDO (8) “Miracle”
Op voorhand heeft Gerwyn Price het natuurlijk getroffen. Dimitri is de laatste tijd een beetje uit beeld geraakt en Thornton is zelfs compleet verdwenen. Echter was het Thornton die maandag het zware kwalificatietoernooi door kwam. Hij deed dit door constant een 90+ gemiddelde te gooien en in de beslissende wedstrijd van Jermaine Wattimena te winnen. Behalve deze twee heren zit ook Mikuru Suzuki in de poule, één van de twee dames die mee mag doen dit jaar. In mijn ogen zijn de twee beste dames ter wereld er dit jaar bij en ze mogen zeker niet onderschat worden. Het format in de eerste ronde leent zich natuurlijk ook voor een verrassing.
Ik denk dat Price en Van den Bergh doorgaan in deze poule.

Groep D
SCO. Gary Anderson (4) “The Flying Scotsman”
ENG. Darren Webster, Q (19) “The Demolition Man”
IER. William O’Connor (41) “The Magpie”
ENG. Dave Parletti, BDO (4) “The Architect”
Weer een poule waar het op papier eenvoudig lijkt, maar in de praktijk waarschijnlijk helemaal anders is. Gary Anderson zou qua naam en faam met twee vingers in de neus deze poule moeten winnen. Maar het is niet duidelijk of Gary wel Gary is. Vorige week ging hij er met 6-1 af tegen Danny Noppert. De uitslag zal hem niet de meeste zorgen baren, maar het gemiddelde van 71,05 wel. Darren Webster is steeds meer aan het wegzakken op de wereldranglijst. Vorig jaar deed hij niet mee en het jaar daarvoor haalde hij de laatste 16, de druk staat er op want hij zal minimaal de groep door moeten komen om de schade op de wereldranglijst beperkt te houden. Hij wist zich via het kwalificatietoernooi op maandag te plaatsen.
Ook O’Connor hoort bij de groep spelers die zich gekwalificeerd heeft omdat hij ergens in dit jaar goed gepresteerd heeft. De laatste maanden heeft hij weinig gewonnen en ook hij krijgt hier de kans om het jaar goed af te sluiten en met vertrouwen richting het WK te gaan.
BDO speler in de groep is Dave Parletti, hij heeft dit jaar twee BDO toernooien op zijn naam gezet en is op dit moment nummer vier van de wereld.
Ik denk dat Anderson en Parletti deze groep doorkomen.

Groep E
ENG. Rob Cross (2) “Voltage”
ENG. Dave Chisnall (10) “Chizzy”
ENG. Jamie Hughes, Q (56) “Yozza”
ENG. Lisa Ashton, BDO (1) “The Lancashire Rose”
Een mooie poule met alleen maar spelers uit Engeland. Ergens vind ik het jammer dat Lisa Ashton juist in deze groep terecht is gekomen, naar mijn mening heeft ze hier weinig kans. Aan de andere kant is het alleen maar knapper mocht ze juist tegen deze mannen een resultaat neerzetten, er kan niemand achteraf zeggen dat ze een makkelijke loting heeft gehad. Dave Chisnall is al weken lang aan het laten zien dat hij weer op zijn oude niveau zit. Het is erg makkelijk om te denken dat Cross en Chizzy doorgaan, maar ik verwacht dat Jamie Hughes ons gaat verrassen. Hij heeft namelijk nog nooit van Rob Cross verloren… Ze hebben ook nog maar één keer tegen elkaar gespeeld, maar die was voor Hughes begin 2018. Ik zet mijn geld in deze groep op Chisnall en Hughes.

Groep F
SCO. Peter Wright (7) “Snakebite”
NED. Danny Noppert (33) “Noppie”

ENG. Ryan Harrington, Q (95) “The Animal”
WAL. Wayne Warren, BDO (6) “Yank”
Ik denk dat Danny zeer content is met deze groep, ik zie namelijk veel potentie. Het is de derde keer dat hij mee doet en de eerste keer als PDC speler. Bij zijn eerste deelname maakte hij veel indruk, in de groepsfase hielt hij Suljovic achter zich en hij dwong Gary Anderson in de tweede ronde tot het uiterste.
Tegen Peter Wright heeft hij vier keer gespeeld (twee keer gewonnen, twee keer verloren) en hij won het enige duel dat zich op het podium afspeelde. Tegen Harrington heeft hij één keer gespeeld en ook verloren, maar ik denk dat zijn ervaring op het podium hier het verschil gaat maken. Warren is nieuw voor Noppie.
Ik denk dat Wright en Noppert deze groep eenvoudig doorkomen.

Groep G
NIR. Daryl Gurney (6) “Superchin”
NIR. Brendan Dolan, Q (36) “The History Maker”
DUI. Gabriel Clemens, Q (48) “The German Giant”
NED. Richard Veenstra, BDO (3) “Flyers”

Persoonlijk kijk ik het meest uit naar de wedstrijden uit deze groep. Ik verwacht niet dat de dartfans dat ook zo hebben, want Dolan en Clemens zijn niet de meest sexy darters (zover die er wel zijn natuurlijk). Ik zie veel onderlinge strijd in deze groep met vier mannen die goed staan te spelen de afgelopen periode. De strijd tussen de kopman van Noord-Ierland en de oude kopman. De strijd tussen Nederland en Duitsland en natuurlijk zoals in elke poule de strijd tussen PDC en BDO. Gurney kan in mijn ogen elk toernooi winnen en ik had ruim een jaar geleden echt niet verwacht dat ik dat zou zeggen. Maar hij heeft al meerdere keren bewezen dat hij dat kan. Dolan heeft dit jaar weer toernooien gewonnen bij de PDC en imponeerde afgelopen maandag ook op het kwalificatietoernooi. In de beslissende wedstrijd smeet hij Arron Monk met 112 gemiddeld van het bord. Gabriel Clemens is op dit moment misschien wel de beste Duitse speler, de echte grote resultaten blijven nog wel uit. En Richard Veenstra, die eindelijk zijn debuut mag maken op dit toernooi, nadat hij jarenlang op de nominatie stond.
Ik vind deze groep het moeilijkst te voorspellen, maar ik ga toch voor Gurney en Veenstra.

Groep H
ENG. Michael Smith (3) “Bully Boy”
ENG. Nathan Aspinall (37) “The Asp”
DUI. Martin Schindler, Q (66) “The Wall”
ENG. Glen Durrant, BDO (29) “Duzza”
Wat zal Martin Schindler gedacht hebben toen hij de loting zag voor zijn Grand Slam of Darts. Je weet dat je altijd goede spelers gaat treffen, maar het had voor hem misschien ook wel een beetje minder gemogen. Je krijgt een BDO speler erbij en van alle acht wil je Durrant als laatste hebben. Als groepshoofd Michael Smith, daar heeft hij nog nooit van gewonnen in officiële wedstrijden (stand: 0-3). En om de groep compleet te maken Nathan Aspinall, daar heeft Schindler slechts één keer van gewonnen en vier keer verloren. Die overwinning was trouwens wel eind september dit jaar, misschien ligt daar dan toch een kleine kans voor de kleine man uit Duitsland.
Ik verwacht dat Aspinall en Durrant deze poule gaan doorkomen.

Grand Slam of Darts facts
- In totaal zijn er 756 wedstrijden gespeeld op dit toernooi en 7.841 legs;
- Er zijn 3.799 180’ers gegooid op dit toernooi. De meeste ooit in één wedstrijd zijn gegooid door Adrian Lewis, hij gooide er 18 in de halve finale van 2013 tegen Phil Taylor;
- Michael van Gerwen heeft de meeste wedstrijden op rij gewonnen in de poulefase: 20 stuks, vorig jaar maakte Jonny Clayton hier een einde aan door hem met 5-4 te verslaan;
- Hoogste gemiddelde ooit is gegooid door Phil Taylor, hij won in 2014 met 5-1 en 114,65 gemiddeld van Christian Kist. Hoogste gemiddelde door een BDO speler is gegooid door Geert de Vos, hij gooide in 2015 een gemiddelde van 113,86;
- 14 van de 22 finalisten waren Engels, vijf waren Nederlands, vier Schots en één kwam uit Wales. Dat was Gerwyn Price die vorig jaar won;
- In de afgelopen twaalf edities is het 23 keer voorgekomen dat een BDO-speler door is gegaan naar de volgende ronde, waarvan elf keer als groepswinnaar. In 2016 lukte het zelfs vijf BDO-spelers om door te gaan, dit was een record.