1981 WDF World Cup III

Gepubliceerd op 20/04/2020

Algemeen
Voor deze World Cup moesten de meeste landen de halve wereld rondvliegen naar het verre Nieuw-Zeeland. Waar op 2 en 3 oktober werd gespeeld in het Trafalgar Centre in Nelson. Toch kwamen 16 landen opdagen, wat een succes mag genoemd worden.

1981-WDF-World-Cup-Darts-logo

Daarbij enkele opmerkelijk landen als Papua Nieuw-Guinea en de Filippijnen, die hun debuut maakten, samen met Singapore. Onder de 64 deelnemers bevond zich één vrouw namelijk Selly Tain afkomstig van de Solomon eilanden maar spelend voor Papua Nieuw-Guinea, zij mag zich de eerste vrouw noemen die ooit op een World Cup speelt.

Team Event
In het team event zorgt gastland Nieuw-Zeeland met Gordon Allpress, Dale Frampton, Barry Templeton & Alan Hill in de kwartfinales voor een verassing door het Wales van Alan Evans, Wayne Locke, Ceri Morgan & Leighton Rees met 9-7 huiswaarts te sturen. Engeland, Schotland en Zweden halen ook de halve finales.

In de halve finales winnen Eric Bristow, Tony Brown, Cliff Lazarenko & John Lowe namens Engeland met 9-3 van het Zweedse team met Bjørn Enqvist, Stefan Lord, Peter Hamberg & Christer Pilblad. In de andere halve finale versloeg Schotland met Alistair Forrester, Angus Ross, Rab Smith & Jocky Wilson met dezelfde cijfers Nieuw-Zeeland.

Schotland redt het in de finale net niet tegen Engeland en verliest met 9-7. Alistair Forrester scoorde wel de beste leg met een 12 darter (180, 140, 140, 41 out) in de finale. Het is de tweede keer op rij dat Engeland het team event op zijn naam schrijft.

Koppeltoernooi
Engeland wint na het team toernooi ook het koppeltoernooi overtuigend en zo hadden ze nog steeds het maximum aan punten voor het eindklassement. Beide Engelse koppels reikten tot de finale. John Lowe & Eric Bristow tegen Tony Brown & Cliff Lazarenko, die last-minute als vervanger van de zieke Bobby George was opgeroepen. George had een gescheurde milt die hij had opgelopen tijdens de Unipart British Professional.

Beide Engelse koppels wonnen makkelijk met 4-0 in hun halve finales van respectievelijk Leighton Rees & Alan Evans uit Wales en Rab Smith & Alistair Forrester uit Schotland.

In de finale zorgden Tony Brown en Cliff Lazarenko voor een verassing door met grote overtuiging de nummers één en twee van de wereld, tevens tweevoudige WDF World Cup koppel kampioenen John Lowe & Eric Bristow te verslaan met 4-0.

Singlestoernooi
In het singles toernooi waren enkele grote verassingen en die kwamen weer op het conto van het organiserend land Nieuw-Zeeland. Eric Bristow werd er in de kwartfinale uitgegooid door Alan Hill met 4-3. Ook Barry Templeton haalde de halve finale, hij had eerder al Cliff Lazarenko geëlimineerd met 4-1. Ook John Lowe en Jocky Wilson wisten zich te plaatsen voor de halve finales.

Voor de Nieuw-Zeelanders was de halve finale wel het eindstation, beide spelers verloren. Barry Templeton met 4-1 van John Lowe en Alan Hill met 4-0 van Jocky Wilson.

De finale was een nagelbijter en ging door tot 3-3. In de beslissende leg miste Jocky dubbel 10 voor de titel, Lowe liet die kans niet voorbijgaan en besloot met dubbel 4 en voegde de World Cup Singles, die hij nog niet had gewonnen, toe aan zijn dan al lange erelijst. Tijdens de finale speelde Jocky op witte turnpantoffels omdat zijn schoenen kapot waren en hij maar één paar had meegenomen naar Nieuw-Zeeland.

Overall klassement
Het eindklassement ging op meesterlijke wijze naar het Engelse team Eric Bristow, Tony Brown, Cliff Lazarenko & John Lowe met 132 punten. De Schotten waren de runners-up met 45 punten. Thuisland Nieuw-Zeeland werd mooi derde met 41 punten. De vierde plaats ging naar de koele Zweden met 31 punten. De USA sloot de top vijf met 29 punten.

Eindklassement
1 - 132 punten Engeland
2 - 45 punten Schotland
3 - 41 punten Nieuw-Zeeland
4 - 31 punten Zweden
5 - 29 punten Verenigde Staten
6 - 26 punten Australië/ Wales
8 - 20 punten Singapore
9 - 19 punten Denemarken/ Nederland
11 - 18 punten Canada
12 - 17 punten Noord-Ierland/ Papoea-Nieuw-Guinea / Filipijnen
15 - 16 punten Hong Kong/ Japan