1983 WDF World Cup IV - Heren

Gepubliceerd op 27/04/2020

Algemeen
De Engelsen domineren World Cup IV welke werd gehouden in het Schotse Edinburgh op 21 en 22 oktober. Tijdens de algemene vergadering van de WDF wordt Peter McMenamin uit Australië verkozen als nieuwe voorzitter hij vervangt Bill Turner uit Nieuw-Zeeland. Voor het eerst is er ook een aparte World Cup voor dames.

1983-WDF-World-Cup-Darts-logo

De dames spelen met twee per land. Ze strijden naast de Overall WDF World Cup ook voor medailles in de singles en de koppels. Er komen 21 landen naar Schotland waaronder de debutanten Noorwegen en Duitsland. Bij de dames doen 19 landen mee aan hun eerste World Cup.

Heren Team Event
Bij het teamevent zijn het ditmaal de Britse landen die de toon aanvoeren. Engeland, Wales en Schotland behalen samen met het sterke Zweedse team de halve finales. Het Nederlandse viertal Leo de Oude, Rick Daniels, Ellis Elsevijf & Pieter Kessels stribbelt wel heel erg tegen in de kwartfinale tegen Zweden, maar moeten Bjørn Enqvist, Stefan Lord, Peter Hamberg & John Marcusson toch met 9-7 voor laten gaan.

In de halve finales winnen Danny Cunningham, Peter Masson, Harry Patterson & Jocky Wilson namens Schotland vervolgens met grote cijfers van de Zweden met 9-1. In de andere halve finale nemen de titelverdedigers Eric Bristow, Keith Deller, John Lowe & Dave Whitcombe het namens Engeland op tegen Alan Evans, Peter Locke, Ceri Morgan & Leighton Rees uit Wales. Een ongelijke strijd van Engeland verslaat Wales met 9-3.

De finale was een ware thriller. Wales en Engeland houden elkaar volkomen in evenwicht en er moet een zeventiende en beslissende leg aan te pas komen. De beide captains nemen hun verantwoordelijkheid en John Lowe wint de beslissende leg van Jocky Wilson. Zo wint Engeland met 9-8 van de Schotten en pakken zo voor de derde keer het goud in het teamtoernooi.

Heren Koppeltoernooi
In de koppels zijn het wederom John Lowe & Eric Bristow die met het gouden eremetaal aan de haal gaan. In de eerste rondes ging dat soms nog best moeizaam met overwinningen in een zevende en beslissende leg tegen Frank Palko & Russell Stewart uit Australië en tegen Paul Lim & Richard Lee uit Singapore, maar naarmate het toernooi vordert gaat het steeds gemakkelijker.

In de halve finale rekenen ze met 4-1 af met Leighton Rees & Alan Evans uit Wales. In de andere halve finale winnen Jocky Wilson & Danny Cunningham uit Schotland met 4-2 van de Australiërs Terry O’Dea & David Crack.

In de finale zijn John Lowe & Eric Bristow te sterk voor Schotse duo Jocky Wilson & Danny Cunningham, met 4-2 winnen ze de finale en kronen zich voor de derde keer tot WDF World Cup koppelkampioenen.

Heren Singlestoernooi
Alle vier de Engelse spelers bereikten de kwartfinales en drie van hen zouden ook de halve finale halen. Alleen de kersverse wereldkampioen Keith Deller verliest van Jocky Wilson. Dave Whitcombe verslaat de Zweed Stefan Lord, John Lowe wint van Luc Marreel uit België en Eric Bristow verslaat de Australiër Frank Palko. In de halve finale moeten koppelpartners Bristow en Lowe tegen elkaar. The Crafty Cockney wint dit duel met 4-2. In de andere halve finale wint Wilson met dezelfde cijfers van Dave Whitcombe.

In de finale van de singles stonden Eric Bristow en Jocky Wilson wederom tegenover elkaar, net zoals in de koppels en het teamevent. Net voordat Bristow het podium op moest bleek dat de rits van zijn broek stuk was. Hij wisselde snel van broek met Keith Deller en kon zo toch gewoon spelen. Bristow, die niet goed speelde in het teamevent, bleek zijn vorm terug te hebben in de finale van de singels en won deze met 4-2. Hiermee pakte Bristow zijn eerste World Cup singles titel.

Heren Overall klassement
Opmerkelijk was dat leden uit het Engelse en het Schotse team in alle drie de finales aanwezig waren en de Schotten aangemoedigd door zo’n 5000 supporters er geen enkele konden winnen van de Engelsen. Eric Bristow, Keith Deller, John Lowe & Dave Whitcombe wonnen daardoor overduidelijk de overall World Cup titel met 188 punten voor Schotland met 92 punten. Wales pakte het brons met 55 punten en de USA werd vierde met 37 punten. De Australië en Zweden eindigen op een gedeelde vijfde plek met 29 punten.

Eindklassement
1 - 188 punten Engeland
2 - 92 punten Schotland
3 - 55 punten Wales
4 - 37 punten Verenigde Staten
5 - 34 punten Australië/ Zweden
7 - 24 punten Nederland
8 - 22 punten Canada
9 - 20 punten Noord-Ierland
10 - 18 punten Nieuw-Zeeland
11 - 17 punten Republiek Ierland
12 - 16 punten Finland
13 - 14 punten Singapore
14 - 13 punten België
15 - 10 punten Frankrijk/ Jamaica/ Japan
18 - 8 punten Denemarken
19 - 4 punten Duitsland
20 - 2 punten Hong Kong/ Noorwegen