1984 WDF Europe Cup IV - Dames

Gepubliceerd op 01/05/2020

Algemeen
Op 26 en 27 oktober organiseerde de Nederlandse Darts Bond in samenwerking met de WDF de vierde editie van de WDF Europe Cup in het sportcentrum Ockenburg te Den Haag. Voor het eerst in de geschiedenis werd een dartsgebeuren van dit allure in Nederland georganiseerd. Alle topspelers uit twaalf landen van Europa waren aanwezig. Toch zou het Engelse team alle hoofdprijzen in de wacht sleepten. Voor de eerste keer doen er een broer en zus mee aan een WDF Europe Cup; namens België spelen Luc en Christa Marreel.

1984-WDF-Europe-Cup-Darts-logo

Dames Koppeltoernooi
Bij de koppels zagen we al in de kwartfinale twee top duo’s tegen elkaar uitkomen. Het duo uit Wales bestaande uit Sandra Gibb en Ann-Marie Davies speelt tegen het Engelse koppel Linda Batten en Sharon Kemp. De dames uit Wales blijken niet de WDF Europe Cup winnende vorm van twee jaar geleden te hebben, want ze verloren met 3-0 van de Engelse tandem.

In de halve finales stonden de Engelse dames verassend tegenover drie Scandinavische duo’s. Païvi Lonnroth & Sirpa Levanen uit Finland, Annette Nielsen & Annette Rasmussen uit Denemarken en Carina Sahlberg & Marianne Wathén uit Zweden. In die halve finales wint het Finse koppel dat in de eerste WDF Europe Cup ook al de halve finale wist te behalen van het Deense koppel met 3-0. De Engelse dames winnen met 3-1 van Zweden.

In de finale hadden de Engelsen geen medelijden met hun Finse tegenstandsters en pakken de titel middels een 3-0 zege. Met name de tweede leg van de Engelsen was het aanzien waard in 18 pijlen met een 98 finish van Sharon Kemp. Het brons voor Denemarken is de eerste medaille ooit voor Denemarken op een WDF Europe Cup.

Dames Singlestoernooi
In de singles verliest titelverdedigster Sandra Gibb uit Wales al in de eerste ronde met 3-2 van de Zweedse Carina Sahlberg. Ook de andere topspeelster uit Wales Ann-Marie Davies verloor in dezelfde ronde met 3-2 van de Belgische Catherine Neirinck. Daarmee zetten de titelverdedigsters zichzelf al vrij snel buitenspel om hun overall titel met succes te verdedigen.

Beide Engelse dames, Linda Batten en Sharon Kemp bereiken wel de halve finales. Linda wint daarin van Cathie Gibson uit Schotland met 3-2 en Sharon verslaat de Belgische Catherine Neirinck met 3-0.

De finale was dus een Engels onderonsje. Linda Batten en Sharon Kemp bleken het toch lastig te vinden om tegen elkaar tot een hoog niveau te komen. De vier gespeelde legs werden gewonnen in 26, 26, 27 en 26 darts. Linda Batten won drie van die vier legs en kroonde zich tot koningin van dit onderdeel. De bronzen medaille van Catherine Neirinck is de eerste medaille ooit voor België op een WDF Europe Cup.

Dames Overall klassement
Net als bij de heren gaat ook bij de dames de overall WDF Europe Cup titel duidelijk naar de Engelsen. Met het winnen van het koppeltoernooi en de eerste twee plaatsen in de singles behalen Linda Batten en Sharon Kemp het maximumaantal van 84 punten. De Finse dames worden mooi tweede op gepaste afstand met 19 punten. Brons is er voor Schotland én Zweden die gedeeld derde worden met 17 punten. België wordt vijfde met 16 punten.

Eindklassement
1 - 84 punten Engeland
2 - 19 punten Finland
3 - 17 punten Schotland/ Zweden
5 - 16 punten België
6 - 15 punten Denemarken
7 - 13 punten Frankrijk/ Nederland/ Noord-Ierland
10 - 12 punten Noorwegen
11 - 11 punten Wales
12 - 10 punten Duitsland