1988 WDF Europe Cup VI - Dames

Gepubliceerd op 15/05/2020

Algemeen
Van 6 tot en met 8 oktober 1988 is de British Darts Organisation de gastheer voor de zesde WDF Europe Cup die plaatsvond in de Engelse havenstad Great Yarmouth in Norfolk. Aanvankelijk zou dit evenement plaatsvinden in het West-Duitse Heidelberg maar op het laatste moment trok de hoofdsponsor zich terug. Daardoor moest de World Darts Federation, onder wiens auspiciën dit toernooi in feite plaatsvindt, in ijltempo een noodoplossing zoeken. Denemarken stelde zich ook alsnog kandidaat maar de BDO mocht de organisatie uiteindelijk in handen nemen. Zodoende werd de WDF Europe Cup VI gespeeld in het Seashore Holiday Centre in Great Yarmouth. Voor de tweede keer, na 1982, is Engeland dus de gastheer, deze keer met vijftien landen op de startlijst, waaronder voor de eerste keer Italië en Malta.

1988-WDF-Europe-Cup-Darts-logo
1988-WDF-Europe-Cup-Darts-LO-England-001

Dames Koppeltoernooi
Net zoals bij de heren koppels verliest ook het dames koppel uit Engeland, Sue Edwards & Jayne Kempster vroeg in het toernooi. In de kwartfinales wordt met 4-2 verloren van het Zweedse duo Cecillia Peterson & Hanele Varis. Daarmee wordt het toernooi ook meteen helemaal opengebroken.

De Zweedse dames verliezen in hun halve finale met 4-0 van Linda Rogers & Ann Thomas uit Wales. In de andere halve finale wint het Schotse duo Cathie McCullogh & Janette Youngson van het koppel Brenda O’Leary & Maureen Owens uit Ierland.

In de finale is Wales vervolgens veel te sterk voor Schotland. Linda Rogers & Ann Thomas winnen met 4-1 van Cathie McCullogh & Janette Youngson. Het is het eerste goud voor Wales ooit in de koppels op een WDF Europe Cup. Het Ierse brons is de eerste dames medaille ooit voor dit land.

Dames Singlestoernooi
Bij de dames singles een geheel Engelse finale. Hoewel in Engeland nogal wat kritiek was geweest op het feit dat Sue Edwards door het selectiecomité was verkozen boven de nummer één van de wereldranglijst Sharon Colclough, kregen deze heren toch hun gelijk.

De beide dames Sue Edwards en titelverdedigster Jayne Kempster bereikten immers de finale en meteen was zeker dat de Europa Cup van 1988 bij de dames in het organiserend land zou blijven. Sue Edwards versloeg onderweg naar de finale onder andere de Belgische Vicky Pruim en in de halve finale Ann Thomas uit Wales. Jayne Kempster maakte een uiterst sterke indruk tot aan de finale. Ze verloor slechts één leg in het hele toernooi.

Hoewel Kempster, de titelverdedigster, ook in de finale verre van slecht gooide beperkten haar wapenfeiten zich tot het winnen van de eerste leg. Vanaf dat moment was er geen houden meer aan tegen, een duidelijk door de kritiek gemotiveerde, Sue Edwards. Laatstgenoemde won met duidelijke 4-1 cijfers. Cathie McCulloch uit Schotland pakt naast Ann Thomas het brons.

Dames Overall klassement
De Engelse dames Sue Edwards & Jayne Kempster winnen de overall titel met 81 punten. Met name dankzij hun beider finaleplek in de singles natuurlijk. Het zilver is voor Wales met 66 punten, naast het goud dat ze al in de koppels omgehangen hadden gekregen. Schotland pakt het brons met 49 punten. Republiek Ierland wordt mooi vierde met 25 punten, net voor Zweden dat de top vijf vol maakt met 21 punten.

Eindklassement
1 - 81 punten Engeland
2 - 66 punten Wales
3 - 49 punten Schotland
4 - 25 punten Republiek Ierland
5 - 21 punten Zweden
6 - 20 punten België/ Finland
8 - 15 punten Duitsland
9 - 13 punten Noorwegen
10 - 10 punten Italië/ Nederland
12 - 8 punten Denemarken/ Malta/ Noord-Ierland/ Zwitserland