1993 WDF World Cup IX - Heren

Gepubliceerd op 01/06/2020

Algemeen
De negende WDF World Cup wordt voor de tweede keer gespeeld in de grootste gokstad ter wereld; Las Vegas. In 1979 werd WDF World Cup II er ook gehouden, toen nog met alleen herenteams. Net zoals twee jaar terug in Zandvoort Nederland waren er 32 landen bij de heren present. Bij de dames kwamen 26 landen aan de start voor hun zesde WDF World Cup Darts.

1993-WDF-World-Cup-Darts-logo
1993-WDF-World-Cup-Darts-MO-Wales-001

Traditioneel zijn er relatief gezien veel Caraïbische landen bij als er in Noord-Amerika wordt gespeeld. Er zijn ook drie debuterende landen; Tsjechië, Hongarije en Zuid-Afrika komen de WDF World Cup familie versterken. Van 13 tot en met 16 oktober is net als 14 jaar geleden het Sahara Hotel the place to be. Dat geldt overigens niet voor een heleboel vertrouwde namen. Deze WDF World Cup gaat de geschiedenis in als de eerste na de splitsing waarbij een groot aantal topspelers een eigen dartsbond hebben opgericht die later bekend wordt als de PDC.

Heren Team Event
In het team event stonden in de eerste halve finale Engeland en de USA tegenover elkaar. De Engelsen, moesten met een volledig nieuw team aantreden na de splitsing van de dartswereld eind 1992. Kevin Kenny, Ronnie Baxter, Dave Askew en Steve Beaton moesten nu de eer van het Engelse team hooghouden. Zij plaatsten zich vrij gemakkelijk voor de finale door Larry Butler, Dave Kelly, Tony Payne & Gerald Verrier van gastland USA met 9-3 te verslaan.

In de andere halve finale stonden Wales met Eric Burden, Martin Phillips, Sean Palfrey & Ken Thomas en Schotland met Ronnie Sharp, Trevor Nurse, Alan Brown & Mike Veitch tegenover elkaar. Wales kwam snel op een 7-1 voorsprong, maar de Schotten kwamen nog goed terug tot 8-6. Wales won uiteindelijk wel, met 9-6.

In de finale namen de Engelsen snel een comfortabele 5-0 voorsprong en lieten Wales nooit meer terug in de wedstrijd komen. Engeland won met een compleet nieuwe ploeg verdiend het team event met 9-3. De tweede opeenvolgende zege voor Engeland in het team event, de zesde keer in totaal.

Heren Koppeltoernooi
In het koppeltoernooi werden de Engelse koppels Dave Askew & Kevin Kenny en Ronnie Baxter & Steve Beaton al vroeg uitgeschakeld en vinden we in de halve finale geen enkel Brits koppel terug. Schotland met Trevor Nurse & Mike Veitch verliest in de kwartfinales met 2-4 van de Denen Per Skau & Troels Rusel. Het andere Schotse koppel van Alan Brown & Ronnie Sharp verliest in dezelfde ronde met 3-4 van het Australische duo Russell Stewart & Wayne Weening. Ook Eric Burden & Martin Phillips uit Wales verliezen hun kwartfinale met 3-4 van John Part & Carl Mercer uit Canada. Raymond van Barneveld & Roland Scholten uit Nederland completeren de laatste vier. Zij verslaan Marko Kantele & Mauri Hakkala uit Finland met 4-0.

In de eerste halve finale wint het Nederlandse koppel Raymond van Barneveld & Roland Scholten met 4-2 van Per Skau & Troels Rusel uit Denemarken. De Canadezen winnen in de andere halve finale vrij gemakkelijk met 4-1 van de mannen uit Australië en daarmee wordt Weening onttroont als kampioen.

In de finale kunnen de Nederlanders nauwelijks de dubbels vinden en zo winnen Carl Mercer & John Part de eerste drie legs in 13, 23 en 15 darts. De vierde leg gaat naar het Nederlandse duo in 20 darts. In de vijfde leg maakte John Part met een 76 finish een einde aan de wedstrijd in 15 darts. Dit betekent de eerste WDF World Cup koppeltitel in de geschiedenis voor Canada. Nederland had voor 1993 überhaupt nog nooit een medaille gewonnen.

Heren Singlestoernooi
In de singles waren er geen Engelse spelers terug te vinden bij de laatste acht. Wel vonden we drie Welshmen terug in de kwartfinales; Martin Phillips, Sean Palfrey en Eric Burden die zijn vier voorafgaande partijen telkens wist te winnen met 4-3. Wales nam daarmee een voorschot op de Overall WDF World Cup titel.

In de eerste kwartfinale won de Nederlander Roland Scholten overtuigend van Martin Phillips met 4-0 (17, 11, 11, en 14 darts). Tony Payne (USA) verloor met 3-4 van Sean Palfrey. Troels Rusel uit Denemarken versloeg de Belg Leo Laurens met 4-2. Laurens stond 2-1 voor maar Rusel gooide de laatste drie legs uit in 15, 14 en 15 darts. De laatste kwartfinale werd gewonnen door Eric Burden die de Schot Alan Brown met 4-2 versloeg.

In de eerste halve finale ging Roland Scholten goed door, hij wist met 4-1 Sean Palfrey uit Wales opzij te zetten met prachtige legs in 13 en 14 darts. Om de verassing compleet te maken versloeg de Deen Troels Rusel op zijn beurt Eric Burden met 4-2. Hiermee was de eerste finale ooit op de WDF World Cup zonder een Engelstalige speler een feit. I

In de finale konden beide spelers hun goede spel van de dag er voor niet doorzetten. Rusel kwam met 2-0 voor, maar Scholten pakte de laatste vier legs van de wedstrijd en zo met 4-2 de zege. Deze singles titel is de eerste WDF World Cup singles titel ooit voor Nederland bij de heren.

Heren Overall klassement
De overall titel gaat voor de tweede keer in de geschiedenis van de WDF World Cup naar Wales, Eric Burden, Martin Phillips, Sean Palfrey & Ken Thomas verzamelen 94 punten. Tweede wordt toch nog Engeland met 84 punten. Het brons is voor de eerste keer voor Nederland met 75 punten. Op een vierde plaats vinden we de Schotten terug met 63 punten, nipt voor Denemarken met 60 punten.

Eindklassement
1 -94 punten Wales
2 - 84 punten Engeland
3 - 75 punten Nederland
4 - 63 punten Schotland
5 - 60 punten Denemarken
6 - 53 punten Canada
7 - 44 punten Verenigde Staten
8 - 30 punten België
9 - 29 punten Australië
10 - 24 punten Noord-Ierland
11 - 21 punten Maleisië
12 - 18 punten Nieuw-Zeeland
13 - 17 punten Republiek Ierland
14 - 16 punten Finland
15 - 15 punten Zweden
16 - 12 punten Noorwegen
17 - 8 punten Duitsland
18 - 7 punten Kenia/ Zwitserland
20 - 6 punten Frankrijk/ Zuid-Afrika
22 - 5 punten Italië/ Filipijnen
24 - 2 punten Oostenrijk/ Bahama's/ Japan/ Rusland
28 - 1 punt Bermuda/ Brazilië
30 - 0 punten Tsjechië/ Hongarije/ Singapore