1994 WDF Europe Cup IX - Heren

Gepubliceerd op 05/06/2020

Algemeen
De negende editie van de WDF Europe Cup werd gespeeld in de Zweedse hoofdstad Stockholm van 13 tot en met 15 oktober. Voor het eerst werd de grens van twintig ingeschreven landen bereikt bij de mannen. Rusland, Letland en de Tsjechische Republiek waren de nieuwkomers. Bij de dames waren er 18 landen present, alleen België en Cyprus namen geen dames mee naar Zweden. Het is tevens de eerste WDF Europe Cup na de afsplitsing van veel van de topspelers die hun eigen bond beginnen, die later de PDC zal worden. Met name de Britse teams zouden hier op papier veel last van moeten hebben.

1994-WDF-Europe-Cup-Darts-logo
1994-WDF-Europe-Cup-Darts-MO-England-001
1994-WDF-Europe-Cup-Darts-MS-Steve-Beaton-001

Heren Koppeltoernooi
In het koppeltoernooi waren het niet de Engelse koppels, maar de duo’s uit Wales die de finale haalden. In de eerste halve finale versloegen Eric Burden & Martin Phillips het Nederlandse duo Raymond van Barneveld & Roland Scholten met 4-1. De Nederlander hadden een ronde eerder nog wel Martin Adams & Kevin Kenny uit Engeland uit het toernooi gegooid. In de tweede halve finale wonnen Sean Palfrey & Richie Burnett met dezelfde cijfers van het Engelse koppel Steve Beaton & Ronnie Baxter.

De finale werd een echte thriller die werd gewonnen met 4-3 door Eric Burden & Martin Phillips. Daarmee zorgden zij er voor dat Wales voor de eerste keer de WDF Europe Cup koppel titel won. Alhoewel Nederland in 1984 al eerder eens medailles had gewonnen markeert de bronzen medaille van Raymond van Barneveld & Roland Scholten in dit event wel het begin van de opkomst van dit land op het WDF-toneel.

Heren Singlestoernooi
Het single toernooi was weer een Brits onderonsje. Niet minder dan drie Engelsen; Steve Beaton, Martin Adams en Ronnie Baxter en de Schot Bob Taylor bereikten de halve finale. Beaton won met 4-1 van de Deen Per Skau in de kwartfinale. De nieuwe captain van de Engelsen Martin Adams versloeg de Schot Stephen Parkes met 4-0. Zowel Ronnie Baxter als Bob Taylor hadden een zevende en beslissende leg nodig om hun kwartfinale te winnen. Baxter deed dit tegen de Nederlander Raymond van Barneveld en Taylor tegen diens landgenoot Roland Scholten.

Beide halve finales werden een prooi voor de Engelse spelers met 4-3. In de eerste won Steve Beaton van Ronnie Baxter en in de andere Martin Adams van Bob Taylor. Zo verzekerden de Engelsen zich ervan dat ze voor de negende opeenvolgende maal de WDF Europe Cup singles wonnen. Het werd uiteindelijk Steve Beaton die de finale met 4-3 won van Martin Adams. Beaton is daarmee de zesde Engelsman die de titel wint.

Heren Team Event
Het teamevent wordt in 1994 niet, zoals gebruikelijk was, als eerste gespeeld maar als laatste onderdeel. Gastland Zweden wordt al verrassend in de groepsfase uitgeschakeld. Hun 8-9 nederlaag tegen België wordt hen fataal. Verder vallen ook de Finnen tegen, maar zij zitten dan ook wel in de groep des doods met Nederland, Ierland, Denemarken en Duitsland.

In de kwartfinales wint topfavoriet Engeland met Steve Beaton, Ronnie Baxter, Martin Adams & Kevin Kenny van het Nederlandse kwartet Bert Vlaardingerbroek, Braulio Roncero, Raymond van Barneveld & Roland Scholten met 9-5. De Nederlanders komen snel met 0-5 achter en die achterstand kon niet meer goed worden gemaakt. Ook de andere Britse teams doen het goed. Schotland verslaat het Denemarken van Jann Hoffmann, Troels Rusel, Per Skau & Stig Jorgensen met 9-4. Wales wint met 9-6 van de Noren Oyvind Aasland, Arild Folgerø, Thor-Helmer Johansen & Helge Knapskog. België is de vierde en laatste halvefinalist. Er is een zeventiende en beslissende leg voor nodig, maar ze verslaan Louis Doherty, Charlie Gaile, Francis McMahon & Norman Beggs uit Noord-Ierland. Kleine anekdote hierbij is dat de Belgische spelers zelf hun reis moesten bekostigen om aan deze WDF Europe Cup te kunnen deelnemen.

Het sprookje voor de Belgen Stefan Eeckelaert, Marcel De Vuyst, Leo Laurens & Pascal Rabau eindigt in de halve finale als ze kansloos zijn tegen Engeland, het wordt 9-1. In de andere halve finale is het een stuk spannender tussen Richie Burnett, Eric Burden, Sean Palfrey & Martin Phillips namens Wales en het Schotse team met Danny Cunningham, Bob Taylor, Les Wallace & Stephen Parkes. Aan het eind van een mooie wedstrijd is het Wales dat naar de finale gaat, ze winnen met 9-7.

In de finale wordt het ook 9-7. Maar deze keer voor het Engelse team van Steve Beaton, Ronnie Baxter, Martin Adams & Kevin Kenny. Daarmee winnen de Engelsen voor de derde keer op rij en de zevende keer in totaal het teamtoernooi.

Heren Overall klassement
Ook het vernieuwde Engelse team met Steve Beaton, Ronnie Baxter, Martin Adams & Kevin Kenny wint ‘gewoon’ het overall klassement met 154 punten. Het is al voor de negende opeenvolgende keer dat Engeland zich tot WDF Europe Cup kampioenen kroont. Wales pakt met 128 punten het zilver. Het brons gaat naar de Schotten met 70 punten. Het lijkt er deze editie dus in ieder geval nog op dat de splitsing weinig veranderd heeft aan het dartlandschap. De teams van de lage landen laten zich wel gelden in het hoge Noorden; Nederland wordt vierde met 57 punten en België vijfde met 48 punten.

Eindklassement
1 - 154 punten Engeland
2 - 128 punten Wales
3 - 68 punten Schotland
4 - 57 punten Nederland
5 - 46 punten België
6 - 39 punten Denemarken
7 - 31 punten Noord-Ierland
8 - 25 punten Finland
9 - 23 punten Duitsland
10 - 22 punten Noorwegen
11 - 15 punten Zweden
12 - 12 punten Frankrijk
13 - 11 punten Zwitserland
14 - 10 punten Italië/ Republiek Ierland
16 - 4 punten Cyprus/ Griekenland
18 - 1 punt Rusland
19 - 0 punten Tsjechië/ Letland