1996 WDF Europe Cup X - Dames

Gepubliceerd op 12/06/2020

Algemeen
De jubileumeditie van de WDF Europe Cup werd gehouden in het Astoria Convention Centre te Bundoran in Ierland van 9 tot 13 oktober. Voor de tiende editie van dit toernooi waren niet minder dan een recordaantal van 24 landenteams afgereisd naar Ierland. Oostenrijk, Spanje, Hongarije en het Isle of Man waren de nieuwkomers. Met 20 landen werd er ook een record neergezet bij de dames. Toch bleef ook heel veel bij het oude, want Engeland domineerde andermaal.

1996-WDF-Europe-Cup-Darts-logo

Dames Koppeltoernooi
Het koppel toernooi werd net als twee jaar geleden gewonnen door de Engelse dames. Deta Hedman, nu gekoppeld aan Mandy Solomons winnen in de halve finale met 4-1 van het Nederlandse duo Francis Hoenselaar & Valerie Maytum. Denise Cassidy & Grace Cranewinnen in de andere halve finale met 4-3 van het Finse koppel Tarja Salminen & Riita Eskelinen.

In de finale is het Noord-Ierse duo Denise Cassidy & Grace Crane geen partij voor de ervaren combinatie Deta Hedman & Mandy Solomons uit Engeland, het wordt 4-0. Het is de tweede opeenvolgende koppeltitel voor Hedman en de vijfde in totaal voor Engeland in dit onderdeel. Noord-Ierland had bij de dames nog niet eerder een finale gehaald en mogen dus ook van een succesvol toernooi spreken.

Dames Singlestoernooi
In het single toernooi kwamen de twee finalisten van twee jaar terug wederom in de finale. De Engelse titelverdedigster Deta Hedman en de ‘Dutch Crown’ Francis Hoenselaar.

De Engelse versloeg onderweg naar de finale Maureen Owens, Lisa Huber, Annette Hakonson en Sandra Pollet. Ze leverde in die vier wedstrijden in totaal twee legs in. Francis Hoenselaar had bepaald geen gemakkelijke route naar de finale, ze won van Lisbeth Hauen, voormalig winnares Heike Ernst, Tarja Salminen en in haar halve finale van de sterke Engelse Mandy Solomons. Ook de Nederlandse verloor in geen enkele wedstrijd meer dan één leg.

In de finale pakte Francis uiteindelijk de felbegeerde Europese titel door dit keer Deta Hedman te verslaan met 4-3. Het is het eerste goud ooit voor Nederland op een WDF Europe Cup.

Dames Overall klassement
De overall titel gaat voor de zesde keer naar Engeland, dit keer met Deta Hedman en Mandy Solomons met 59 punten. Nederland pakt met 36 punten voor de tweede opeenvolgende keer het zilver. Finland eindigt derde met 25 punten en wordt beloond met brons. Noord-Ierland wordt vierde met 21 punten één punt meer dan België dat mooi vijfde wordt.

Eindklassement
1 - 59 punten Engeland
2 - 36 punten Nederland
3 - 25 punten Finland
4 - 21 punten Noord-Ierland
5 - 20 punten België
6 - 18 punten Wales
7 - 14 punten Schotland
8 - 13 punten Denemarken
9 - 10 punten Republiek Ierland
10 - 8 punten Zwitserland
11 - 7 punten Duitsland
12 - 6 punten Isle of Man/ Italië/ Noorwegen
15 - 4 punten Hongarije/ Zweden
17 - 0 punten Tsjechië/ Frankrijk/ Griekenland/ Spanje