1997 WDF World Cup XI - Dames

Gepubliceerd op 15/06/2020

Algemeen
Na Brisbane, Queensland in 1985 gaat de WDF World Cup darts voor de tweede maal “Down Under” en wel naar Perth in Western Australië. Door de verre verplaatsing naar het zuidelijke halfrond zijn er heel wat minder landen aanwezig dan twee jaar voordien in het Zwitserse Bazel.

1997-WDF-World-Cup-Darts-logo

Maar met 26 landen mogen de organisatoren niet klagen want alle toplanden zijn present voor dit evenement. Net zoals bij de mannen waren er bij de dames ook 26 landen aanwezig op hun achtste WDF World Cup van 1 tot en met 4 oktober in het Burswood Resort in Perth.

Dames Koppeltoernooi
In het dames koppeltoernooi was er in de groepsfase enige opschudding want de Engelse dames Mandy Solomons en Trina Gulliver verloren met 4-1 van Paulita Villanueva & Janice Hinojales uit de Filippijnen. Hierdoor werden de Engelse dames tweede in hun groep en moesten ze al in de achtste finales uitkomen tegen het gastland Australië met Dot McLeod & Megan Rodgers. De Australische dames wonnen dit duel met 4-2. Hierdoor was het al vroeg duidelijk dat de Engelse dames hun overall titel van twee jaar terug niet zouden verlengen.

Verder werden in de groepsfase Schotland, Finland, Denemarken en Nieuw-Zeeland uitgeschakeld. De dames uit de Filippijnen hadden er duidelijk zin in want in de achtste finales ging het Belgisch koppel Monique Victoor & Sandra Pollet met 4-0 voor de bijl. In de kwartfinale werd gewonnen van het Japanse duo Ritsuko Nomura & Yukari Nishikawa met 4-3. En in de halve finale werd gewonnen van het ook al verassende Zuid Afrika met Vanessa Jacobs & Karin Visser met 4-2.

In de finale troffen de dames uit de Filippijnen het sterke en ervaren team uit de USA; Stacy Bromberg & Lori Verrier die weinig moeite ondervonden om die finale te bereiken. In de halve finale wonnen ze met 4-1 van het Canadese duo Patricia Farrell & Gayl King. In hun vijf wedstrijden onderweg naar de finale verloren de Amerikaanse dames slechts vijf legs. In de finale boden de Filipijnse dames mooi weerwerk, maar haalden het toch niet tegen de meer ervaren dames uit de USA die met 4-2 wonnen. Voor de USA was dit de tweede WDF World Cup koppel titel, na hun eerdere zege in 1987.

Dames Singlestoernooi
In het singles toernooi lieten de Engelse dames het afweten, net zoals in de koppels. Beide dames, Trina Gulliver en titelverdedigster Mandy Solomons, verloren al in de kwartfinales. Ook de beide dames uit de USA waren niet in topvorm. Zij konden na hun winst in de koppels hier hun slag slaan voor de overall titel, maar ze verloren beide in hun eerste ronde en moesten dus afwachten wat de concurrentie zou doen in de rest van het singles toernooi.

In de kwartfinale hadden nog twee landen uitzicht om de overall titel af te pakken van de USA; Wales en Nieuw-Zeeland. Voor Wales was het Sandra Greatbatch die met 4-3 won van Trina Gulliver. De Nieuw-Zeelandse Jill McDonald verloor van de Noord-Ierse Denise Cassidy met 4-2 en daarmee waren de kansen voor de kiwi’s verkeken. Sandra Greatbatch moest wel het toernooi winnen om de overall titel binnen te halen voor Wales en blijkbaar was die druk toch net iets te groot want verloor ze in de halve finale van de Noord-Ierse Denise Cassidy. In de andere halve finale stond een clash tussen twee landen van het zuidelijke halfrond op het programma. Noeline Gear uit Nieuw-Zeeland won daarin met 4-3 van thuisspeelster Dot McLeod.

De finale werd een anticlimax want Noeline Gear won eenvoudig met 4-0 van Denise Cassidy. Voor Nieuw-Zeeland is dit de tweede WDF World Cup singles titel na 1991 toen Jill McDonald de titel pakte.

Dames Overall klassement
Het overall klassement wordt gewonnen door Lori Verrier & Stacy Bromberg namens de USA met de 28 punten die ze winnen in het koppeltoernooi. Jill MacDonald & Noeline Gear uit Nieuw-Zeeland volgt op één punt met 27 punten. Verassend op plaats drie eindigden de dames uit de Filippijnen, Janice Hinojales & Paulita Villanueva met 20 punten. Noord-Ierland wordt vierde met 18 punten en Wales vijfde met 17 punten. Engeland vinden we pas terug op plaats acht met slechts 14 punten.

Eindklassement
1 - 28 punten USA
2 - 27 punten Nieuw-Zeeland
3 - 20 punten Filipijnen
4 - 18 punten Noord-Ierland
5 - 17 punten Wales
6 - 16 punten Australië
7-15 punten Duitsland
8 - 14 punten Engeland
9 - 12 punten Zuid-Afrika
10 - 11 punten Canada
11 - 10 punten Japan
12 - 5 punten Nederland/ Zweden/ Noorwegen
15 - 4 punten Schotland/ Denemarken/ België
18 - 3 punten Tsjechië/ Zwitserland
20 - 2 punten Republiek Ierland
21 - 1 punt Bermuda/ Finland/ Italië
24 - 0 punten Frankrijk/ Maleisië/ Oeganda