1998 WDF Europe Cup XI - Dames

Gepubliceerd op 26/06/2020

Algemeen
Van 6 tot 9 augustus 1998 speelden 26 landen in het Noorse Oslo tijden de elfde editie van de WDF Europe Cup darts. Uiteraard was de grote vraag bij de heren of Engeland, dit keer met Martin Adams, Andy Fordham, Ronnie Baxter en Steve Beaton, voor de elfde opeenvolgende maal de overall titel mee naar huis zou nemen. Bij de dames konden Mandy Solomons en Trina Gulliver voor de zevende keer in de laatste acht edities de overall Cup binnenhalen. Voor het eerst in de geschiedenis van de WDF Europe Cup spelen er twee broers mee in één cup; Brian en John Elder uit Ballymena komen uit voor Noord-Ierland. De Faeröer Eilanden en IJsland maken hun debuut op een WDF Europe Cup hier in Noorwegen.

1998-WDF-Europe-Cup-Darts-logo
1998-WDF-Europe-Cup-Darts-LP-England-001

Dames Koppeltoernooi
In het koppeltoernooi wordt het pas interessant in het knock-out gedeelte. Meteen verliezen de Nederlandse dames Mieke de Boer & Valerie Maytum van Kristiina Korpi & Linda Nilsson uit Zweden met 4-2. Ook Duitsland en Denemarken verliezen meteen.

In de kwartfinales gaat vervolgens ook Wales met Sandra Greatbatch & Gaynor Williams onderuit tegen Denise Cassidy & Grace Crane uit Noord-Ierland. Ook het Schotse duo Anne Kirk & Donna Robertso verliest van Finland met Tarja Salminen & Heli Ohvanainen. Zweden verslaat Ierland en zit dus ook bij de laatste vier. De Engelse dames Mandy Solomons & Trina Gulliver spelen beresterk en hebben geen kind aan de Zwitserse dames.

In de halve finale winnen de Engelse dames met 4-1 van Noord-Ierland en Zweden verslaat Finland in een Scandinavisch onderonsje met 4-2. In een mooie finale wint Engeland met 4-2 van het Zweedse duo Kristiina Korpi & Linda Nilsson. Inmiddels toch alweer de derde keer op rij dat de Engelse dames de koppeltitel pakken, de zesde in totaal. Voor Zweden komt er geen herhaling van de eerste WDF Europe Cup in 1982 toen Carina Sahlberg & Charlotte Eriksson verrassend het goud pakten.

Dames Singlestoernooi
In de singles bereiken de beide Engelse dames de halve finale. Trina Gulliver maakt haar debuut voor Engeland op een WDF Europe Cup en wint in de kwartfinale met 4-0 van Annette Hakonsen. Mandy Solomons wint in een beslissende leg van de Finse Tarja Salminen. Er komt in de kwartfinales ook een eind aan de Nederlandse deelname in het singles toernooi. Mieke de Boer verliest met 2-4 van de Noord-Ierse Denise Cassidy en Valery Maytum met 0-4 van Mette Hansen uit Noorwegen.

In de halve finale verliest Trina Gulliver met 4-3 van de Denise Cassidy. In de andere halve finale wint haar landgenote Mandy Solomons in een zeer sterke wedstrijd van de Noorse Mette Hansen met 4-2. De finale werd een nagelbijter die toch wel verrassend met 4-3 wordt gewonnen door Denise Cassidy, die zo Noord-Ierland een eerste WDF Europe Cup titel ooit bezorgd.

Dames Overall klassement
De overall titel gaat voor de zevende keer naar Engeland. Mandy Solomons en Trina Gulliver verzamelen in totaal 58 punten. Het zilver is voor Noord-Ierland met 38 punten, naast het goud natuurlijk van Denise Cassidy in de singles. Het is de eerste keer dat Noord-Ierland zich in de top drie nestelt. Finland pakte voor de tweede opeenvolgende keer het brons met 22 punten. Zweden eindigt vierde met 21 punten en Nederland pakt nog verdienstelijk de vijfde plaats met 16 punten.

Eindklassement
1 - 58 punten Engeland
2 - 38 punten Noord-Ierland
3 - 22 punten Finland
4 - 21 punten Zweden
5 - 16 punten Nederland
6 - 14 punten Noorwegen/ Schotland
8 - 12 punten Denemarken/ Wales
10 - 9 punten Ierland Republiek/ Zwitserland
12 - 8 punten Duitsland
13 - 7 punten Tsjechië
14 - 6 punten Italië
15 - 4 punten Isle of Man
16 - 3 punten Hongarije/ Frankrijk
18 - 1 punt Letland
19 - 0 punten Cyprus/ Oostenrijk/ Gibraltar