2000 WDF Europe Cup XII - Heren

Gepubliceerd op 03/07/2020

Algemeen
Van 11 tot en met 14 oktober werd de twaalfde WDF Europe Cup gehouden in Veldhoven. Nederland is voor de tweede keer gastheer van de WDF Europe Cup na Den Haag in 1984. Bij de heren nemen 21 landen deel, bij de dames zijn dat er 19. Voor de eerste keer sinds 1992 betekent dit een terugval in het aantal deelnemende landen. Er zijn wel heel veel toeschouwers aanwezig bij deze editie. Ongetwijfeld heeft dat te maken met de hoge verwachtingen van het gastland naar aanleiding van de hype die er in Nederland is rondom de WK titels van Raymond van Barneveld in 1998 en 1999.

2000-WDF-Europe-Cup-Darts-logo

Heren Koppeltoernooi
In de koppels doet Raymond van Barneveld het een stuk beter dan in de singles. Aan de zijde van Co Stompé haalt hij de halve finale onder andere middels een 4-0 zege op het Engelse duo Martin Adams & Kevin Painter en eenzelfde overwinning op Ulf Ceder & Kim Viljanen in de kwartfinale. Net als in de singles plaatsen ook in de koppels zich zeven verschillende nationaliteiten voor de kwartfinales. Alleen Nederland is met twee vertegenwoordigt. Naast Van Barneveld & Stompé reiken ook Frans Harmsen & Arjan Moen tot deze ronde. Dit is wel voor hen het eindstation. Ze verliezen met 1-4 van het tweede Engelse koppel Mervyn King & Ted Hankey. Robert Hughes & Martin Phillips uit Wales winnen in de kwartfinale van het Oostenrijkse duo Mensur Suljovic & Axel Tschinkowitz. In de laatste kwartfinale is het Schotland met Gary Anderson & Bob Taylor dat te sterk is voor de Noord-Ierse tandem van Mitchell Crooks & Paul Watton.

In de eerste halve finale wint Engeland van Wales met duidelijke cijfers, 4-0. Tot groot plezier van het thuispubliek plaatsen ook de Nederlanders zich voor de finale. Ze winnen met 4-1 van de Schotten. De finale wordt een thriller. Pas na zeven legs komt er een winnaar en dat wordt het Nederlandse koppel. Raymond van Barneveld & Co Stompé verslaan Mervyn King & Ted Hankey met 4-3. Het is de eerste gouden medaille in de koppels voor Nederland.

Heren Singlestoernooi
In de singles komt Van Barneveld echter niet heel ver. Al in zijn tweede wedstrijd gaat hij met 3-4 onderuit tegen de Fin Marko Pusa. Die verliest een ronde later ook al meteen weer van de Noord-Ier Mitchell Crooks. In de kwartfinales zitten zeven verschillende nationaliteiten. De laatst overgebleven Nederlander Arjan Moen verliest hier van de Welshman Ritchie Davies. Ook de laatste Engelsman verliest bij de laatste acht als Martin Adams het onderspit delft tegen Sean McGowan uit Ierland. De Denen zijn nog met twee spelers over in de kwartfinale. Frede Johansen wint van de Oostenrijker Mensur Suljovic, terwijl Brian Sørensen verliest van de al eerdergenoemde Noord-Ier Mitchell Crooks.

Wat overblijft zijn vier verrassende halvefinalisten die allemaal zullen dromen van een gouden medaille. Mitchell Crooks blijft goed spelen en verslaat de Deen Johansen zonder problemen met 4-0. De andere halve finale is wel een spannende. Ritchie Davies wint hem uiteindelijk in een zevende en beslissende leg van de Ier McGowan. Ook in de finale blijft Crooks heel sterk spelen en is ook Davies niet opgewassen tegen hem. Met een 4-2 overwinning schrijft Crooks geschiedenis voor Noord-Ierland. Hij wordt de eerste man die voor zijn land een gouden medaille wint, twee jaar nadat Denise Cassidy de dames singles heeft gewonnen pakt Mitchell Crooks het koningsnummer bij de heren.

Heren Team Event
Door het tegenvallende aantal landen was de poulefase dit jaar weinig spannend, en ook weinig opwindend. Alleen in groep H met Finland, Schotland en Zweden zou een slachtoffer van naam vallen. Omdat alle teams in die groep ook nog eens één wedstrijd winnen, geeft het legverschil de doorslag en liggen de Zweden eruit.

In de kwartfinales staan de landen die je daar mag verwachten. Schotland wint met 9-2 van Wales. Gastland Nederland is ook veel te sterk voor hun zuiderburen en nemen met 9-3 revanche voor de nederlaag van twee jaar terug. Engeland wint ook met ruime cijfers van de Denen die vier legs winnen. De laatste kwartfinale is de meest spannende. Het Finse kwartet verslaat daarin de Noord-Ieren in een zeventiende en beslissende leg.

De beide halve finales zorgden er wel voor dat iedereen op het puntje van de stoel bleef zitten. Raymond van Barneveld, Co Stompe, Frans Harmsen & Arjan Moen namen het namens Nederland op tegen het Schotse viertal Gary Anderson, Bob Taylor, Mike Veitch & Alan Brown. In de zeventiende en laatste leg is het Nederland dat voor eigen publiek de zege pakt. Ook de andere halve finale gaat de volledige afstand. Team Engeland met Mervyn King, Kevin Painter, Martin Adams & Ted Hankey hebben hun handen vol aan het Finse kwartet Ulf Ceder, Jarkko Komula, Marko Pusa & Kim Viljanen. Toch zegevieren ook de Engelsen in de laatste leg.

De finale beslist niet alleen over het goud in het teamtoernooi, maar ook welk land er met de overall titel vandoor gaat. Het wordt een teleurstellende finale, althans voor de neutrale kijker en de Nederlandse fans. Engeland is veel te sterk en wint met 9-3 en pakt zodoende voor de tiende keer de teamtitel. Ook alweer voor de zesde keer op rij.

Heren Overall klassement
Met name door de zege in het teamtoernooi pakken Mervyn King, Kevin Painter, Martin Adams & Ted Hankey namens Engeland de overall titel. Het is de elfde keer dat dit Engeland lukt. Ze verzamelen in totaal 121 punten. Nederland eindigt voor de tweede keer in hun geschiedenis overall tweede. De 111 punten zijn genoeg voor het zilver. Wales neemt het brons mee naar huis met 62 punten. Drie punten meer dan Schotland dat vierde wordt en vier punten meer dan Noord-Ierland dat vijfde eindigt, maar wel met een gouden randje voor Mitchell Crooks met zijn singles zege.

Eindklassement
1 - 121 punten Engeland
2 - 111 punten Nederland
3 - 62 punten Wales
4 - 59 punten Schotland
5 - 58 punten Noord-Ierland
6 - 43 punten Finland
7 - 42 punten Denemarken
8 - 34 punten Oostenrijk/ België
10 - 20 punten Republiek Ierland
11 - 17 punten Duitsland
12 - 12 punten Zweden
13 - 10 punten Italië/ Noorwegen
15 - 7 punten Frankrijk
16 - 6 punten Malta
17 - 5 punten Cyprus
18 - 3 punten Hongarije/ Zwitserland
20 - 1 punt Isle of Man
21 - 0 punten Griekenland