2002 WDF Europe Cup XIII - Heren

Gepubliceerd op 10/07/2020

Algemeen
Van 17 tot en met 19 oktober werd de dertiende editie van de WDF Europe Cup gehouden in het Belgische Mechelen. De Nekker evenementenhal is de plaats van handeling. Negentien landen namen deel bij de heren en de dames, waaronder Rusland dat voor de eerste keer in tien jaar weer present is.

2002-WDF-Europe-Cup-Darts-logo
2002-WDF-Europe-Cup-Darts-MT-Scotland-001

Heren Koppeltoernooi
Zeven verschillende landen maar liefst in de kwartfinales van het koppel toernooi van 2002. Alleen Denemarken heeft nog twee duo’s in de strijd. Brian Sørensen & Henrik Primdal verliezen van Raymond van Barneveld & Co Stompé met 4 1. Ook Søren Behrendsen & Ole Jørgensen delven het onderspit. Zij verliezen van de schotse tandem Gary Anderson & Peter Johnstone. Mervyn King & Martin Adams zijn het enige Engelse koppel bij de laatste acht en zij winnen daar ook van Mensur Suljovic & Franz Thaler uit Oostenrijk zonder een leg te verliezen. De halve finales worden compleet gemaakt door het verrassende Zwitserse duo Walter Tschudin & Urs Vonrufs. De Zwitsers winnen met 4 2 van de Finnen Jarkko Komula & Marco Pusa.

In de halve finales zijn het de Schotten die winnen van de Zwitsers en het Engelse koppel is met 4 1 te sterk voor de Nederlandse titelverdedigers Van Barneveld & Stompé. De finale wordt een eenzijdig duel Mervyn King & Martin Adams zijn veel te sterk voor Gary Anderson & Peter Johnstone het wordt 4-0 voor het Engelse duo.

Het is de zesde keer in de geschiedenis dat Engeland het koppel toernooi weet te winnen. Voor Mervyn King is het zijn eerste zege in dit onderdeel en voor Adams is het zijn tweede na het goud in 1996.

Heren Singlestoernooi
In de singles bij de heren zaten alle Engelse mannen er nog in bij de laatste acht. Martin Adams verslaat daar eenvoudig de Oostenrijker August Jost. Diens landgenoot Dietmar Burger zorgt voor de grootste verrassing door Andy Fordham uit te schakelen. The Viking zou niet het enige Engelse slachtoffer worden. Ook John Walton vliegt eruit. Hij gaat met 1-4 ten onder tegen Peter Johnstone uit Schotland. De vierde Engelsman gaat met enige moeite wel door. Mervyn King verslaat de Welshman Peter Johns met 4-3.

In de halve finale moeten de twee overgebleven Engelsen tegen elkaar. In een zevende en beslissende leg is het King die Adams verslaat en zich zo voor de finale plaatst. Zijn tegenstander in die finale wordt de Schot Peter Johnstone die Dietmar Burger met 4-0 verslaat.

De finale wordt een verrassend eenvoudige zege voor Johnstone die met 4-1 wint en zich zo tot WDF Europe Cup singles kampioen kroont. Iets wat voor hem nog geen Schot eerder was gelukt. De bronzen medaille van Dietmar Burger is misschien wel de mooiste van alle medailles die dit jaar worden verdeeld. Nog nooit heeft Oostenrijk hiervoor ooit een medaille gewonnen op een WDF Europe Cup.

Heren Team Event
Met maar 19 landen aanwezig in 2002 wordt er gespeeld in vier groepen in de voorronde. Het kan dan ook niet anders of er vallen slachtoffers in de groepsfase. Zo vliegt Duitsland eruit in de poule met Engeland en Zweden en ook België en Ierland overleven de poulefase niet. Meest verrassend is nog wel de uitschakeling van Noord-Ierland door Italië. De Italianen winnen het onderlinge duel met 9-5 een plaatsen zich zo verrassend voor de kwartfinale.

In de kwartfinales is het wel einde verhaal voor de Italianen, het Nederlandse kwartet is te sterk met 9 1. Finland wint het Scandinavische onderonsje van Zweden met 9-6. In de andere twee kwartfinales moet er een 17e en beslissende leg aan te pas komen. Schotland wint van Denemarken en Wales wint, misschien wel verassend, van Engeland. De Engelsen zetten hiermee de deur open voor Schotland om ook nog de overall titel te pakken. Daarvoor moet Schotland wel het teamtoernooi winnen.

in de halve finale is het Schotse kwartet Gary Anderson, George Dalglish, Peter Johnstone & Mike Veitch te sterk voor het viertal uit Wales bestaande uit Robert Hughes, Martin Phillips, Peter Johns & Richard Herbert. Het wordt 9-5 voor de Schotten. De andere halve finale begint met een klapper, de eerste twee spelers aan de oche zijn Raymond van Barneveld voor Nederland en Marco Pusa voor Finland. Van Barneveld wordt de eerste speler in de geschiedenis die op een WDF Europe Cup een negendarter gooit. Na twee keer 180 gaat ook de 141 van het bord. Het helpt Nederland ook aan de zege in de wedstrijd. Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Co Stompe & Albertino Essers winnen met 9-7 van de Finnen Ulf Ceder, Jarkko Komula, Marko Pusa, Kim Viljanen.

De finale tussen de Schotten Gary Anderson, George Dalglish, Peter Johnstone & Mike Veitch en de Nederlanders Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Co Stompe & Albertino Essers wordt een hele spannende. Tot 8-8 gaat het gelijk op. Dan moeten de beide managers een speler aanwijzen die de 17e en beslissende leg gaat spelen. Voor Nederland stapt Raymond van Barneveld meteen naar voren, hij neemt zijn verantwoordelijkheid als teamcaptain en nummer één van de wereld. Bij de Schotten is het enthousiasme een stuk minder. Niemand heeft echt zin om deze beslissende leg te spelen. Immers een overwinning in het team toernooi levert ook de overall WDF Europe op en die verantwoording wil geen van de vier spelers eigenlijk dragen. Uiteindelijk is het Peter Johnstone, die ook al het singles toernooi heeft gewonnen, die het moet doen voor de Schotten. Van nervositeit heeft hij overigens geen last zo zal blijken, want in 12 pijlen raffelt hij de laatste leg af en brengt Schotland niet alleen het goud in het teamtoernooi maar ook de overall zege in de WDF Europe Cup van 2002.

De enige en laatste keer dat Schotland het teamtoernooi had gewonnen was in 1978 geweest toen de eerste editie werd gespeeld. Nederland moet voor de tweede keer op rij genoegen nemen met het zilver op dit onderdeel.

Heren Overall klassement
De spectaculaire ontknoping in het teamtoernooi en de zege in de singles zorgt er voor dat Gary Anderson, George Dalglish, Peter Johnstone & Mike Veitch Schotland voor de eerste keer in de geschiedenis het overall goud bezorgen op een WDF Europe Cup. Ze verzamelen in totaal 129 punten. Het zilver gaat naar het Engelse team met 117 punten. Nederland pakt brons met 80 punten. Het gaatje naar de nummer vier Finland is groot, zij eindigen op 49 punten.

Eindklassement
1 - 129 punten Schotland
2 - 117 punten Engeland
3 - 80 punten Nederland
4 - 49 punten Finland
5 - 44 punten Oostenrijk/ Denemarken/ Wales
8 - 28 punten Zwitserland
9 - 24 punten Zweden
10 - 22 punten Italië
11 - 19 punten België
12 - 13 punten Noord-Ierland
13 - 12 punten Rusland
14 - 8 punten Duitsland/ Republiek Ierland/ Noorwegen
17 - 5 punten Frankrijk
18 - 2 punten Hongarije
19 - 0 punten Letland