2006 WDF Europe Cup XV - Dames

Gepubliceerd op 24/07/2020

Algemeen
Ennis in Ierland is het prachtige decor voor de vijftiende editie van de WDF Europe Cup darts. Van 21 tot en met 23 september werd gespeeld in het Lynch West County Hotel. Het is de tweede keer dat Ierland de WDF Europe Cup organiseert. In 1996 werd al in Bundoran gespeeld. Negentien landen sturen hun beste heren en dames naar Ierland om de strijd aan te gaan. Het zou een historische editie worden bij de heren want het Engelse kwartet valt voor de eerste keer in de geschiedenis van het podium in het overall klassement. Turkije is er voor de eerste keer bij in 2006.

2006-WDF-Europe-Cup-Darts-logo

Dames Koppeltoernooi
De titelverdedigsters in het koppeltoernooi Clare Bywaters & Trina Gulliver uit Engeland komen moeiteloos de poule door. En via een 4-2 overwinning op het Deense duo bereiken ze ook de halve finale. De beide andere Britse koppels uit Schotland en Wales doen hetzelfde. Schotland heeft veel moeite met de Noorse dames, maar winnen wel met 4-3. Wales kent weinig problemen met Finland. Het kwartet in de halve finales wordt gecompleteerd door Nederland dat wint van de Ierse dames met 4-1.

Clare Bywaters & Trina Gulliver winnen in de halve finale met 4-0 van Julie Gore & Jan Robbins uit Wales. Wellicht dat de Engelse dames een herhaling hadden verwacht van de finale van twee jaar eerder toen ze van Francis Hoenselaar & Karin Krappen wonnen, maar de winnaressen van 2000 en 2002 worden in de halve finale verslagen door Anne Kirk & Louise Hepburn uit Schotland.

Ook de finale is een spannende wedstrijd waarin na zes legs 3-3 op het bord staat. Toch geeft de ervaring dan de doorslag. Clare Bywaters & Trina Gulliver pakken het goud voor de tweede keer op rij. Het is inmiddels al de achtste keer dat Engeland de WDF Europe Cup koppels wint bij de dames.

Dames Singlestoernooi
Voor de eerste keer sinds 1988 staan twee dames uit hetzelfde land tegenover elkaar in de finale van de WDF Europe Cup singles. Ook toen waren het de beide dames uit Engeland. Nu in 2006 zijn het Clare Bywaters en Trina Gulliver.

Bywaters, die de singles al eerder in 2002 won, verslaat onderweg naar de finale Zuzana Stepanova uit Tsjechië, Sabrina Spörle uit Duitsland, Denise Cassidy uit Noord-Ierland in de kwartfinale en de Schotse Anne Kirk in de halve finale.

Gulliver, die de singles al eerder in 2000 won, wint op haar beurt van een moeilijk rijtje met grote namen. Eerst de Russin Anastasia Dobromyslova, vervolgens Maud Jansson uit Zweden, in de kwarfinale de titelverdedigster uit Nederland; Francis Hoenselaar en in de halve finale Julie Gore uit Wales.

In de finale wint The Golden Girl, Trina Gulliver met 4-2 van haar landgenote Clare Bywaters. Gulliver wordt met deze prestatie pas de tweede dame in de geschiedenis, na Sue Edwards die het singles toernooi twee keer weet te winnen.

Dames Overall klassement
Clare Bywaters & Trina Gulliver herhalen de prestatie van Linda Batten & Sharon Kemp in 1984 door goud te pakken in de koppels en goud en zilver te winnen in de singles. Daarmee scoren ze het maximale aantal punten van 68 en winnen uiteraard ook de overall titel. Schotland wint het zilver met 31 punten, voor Wales dat brons pakt met 30 punten. Nederland wordt vierde met 20 punten en Noord-Ierland eindigt vijfde met 17 punten. Na Francis Hoenselaar & Karin Krappen in 2000 en 2002 worden Clare Bywaters & Trina Gulliver het tweede koppel dat met succes zijn overall titel verdedigt met exact dezelfde samenstelling.

Eindklassement
1 - 68 punten Engeland
2 - 31 punten Schotland
3 - 30 punten Wales
4 - 20 punten Nederland
5 - 17 punten Noord-Ierland
6 - 12 punten Republiek Ierland
7 - 11 punten Noorwegen
8 - 10 punten Finland/ Duitsland
10 - 7 punten Zweden
11 - 5 punten Tsjechië
12 - 4 punten Denemarken/ Frankrijk/ Italië
15 - 3 punten Hongarije/ Turkije
17 - 1 punt België/ Rusland
19 - 0 punten IJsland