2007 WDF World Cup XVI - Dames

Gepubliceerd op 27/07/2020

Algemeen
Het was zestien jaar geleden dat de WDF World Cup in Nederland werd gehouden in 1991. Toen was Zandvoort de plek, dit keer is voor Rosmalen als speelstad gekozen. Het dartslandschap in Nederland is in de achterliggende jaren echter wel volledig veranderd na een vijftal wereldtitels van Raymond van Barneveld. Helaas voor de Nederlandse fans was Barney een jaar eerder overgestapt naar de PDC en dus niet als speler aanwezig bij deze cup. Wel is er veel media-aandacht en worden de halve finales en finales live uitgezonden op TV.

2007-WDF-World-Cup-Darts-logo

Een recordaantal van 41 herenteams, 38 damesteams en 15 jeugdteams vinden hun weg naar Nederland waar van 11 tot en met 14 oktober wordt gespeeld in het Autotron. IJsland, Iran, Trinidad & Tobago en Turkije maken hun debuut op een WDF World Cup. Het wordt een succesvolle editie voor het organiserende land, met ook genoeg drama aan het einde.

Dames Koppeltoernooi
Aan de andere kant van het spelveld is de grote verrassing dat het Engelse duo Apylee Jones & Trina Gulliver er al bij de laatste 16 uitliggen. Ze verliezen van Angela de Ward & Nicole O’Donovan uit Ierland met 4-0. De Ierse dames verliezen op hun beurt weer in de kwartfinale van Carina Ekberg & Maud Jansson uit Zweden. Het altijd sterke duo Stacy Bromberg & Marilyn Popp uit de USA wint in de kwartfinale met 4-2 van een ander sterk koppel; Julie Gore & Jan Robbins uit Wales. De halve finales stellen qua spanning teleur. Na de 4-0 zege van de Russinnen pakt ook de Zweedse tandem een 4-0 zege op de USA.

In de finale is het wel wat spannender. Anastasia Dobromyslova & Irina Armstrong uit Rusland en Carina Ekberg & Maud Jansson uit Zweden maken er een mooie wedstrijd van. De partij gaat naar de Russinnen, de uitslag is 4-2. Het eerste goud ooit dus voor Rusland, voor Zweden en voor Carina Ekberg is het de derde keer dat ze de finale van de koppels verliezen, dit gebeurde eerder al in 1999 en 2001.

Dames Singlestoernooi
Voor de vierde keer in de geschiedenis staan twee dames uit hetzelfde land tegenover elkaar in de finale van de WDF World Cup singles. De dames uit Wales domineren het singles toernooi. Jan Robbins en Julie Gore mogen in de finale onderling uitmaken wie de eerste WDF World Cup dames singles kampioene wordt uit Wales. Alleen in 1983 stond er eerder een dame uit Wales in de finale. Toen verloor Sandra Gibb-Lee echter van de Amerikaanse Reitan.

Het werd uiteindelijk Jan Robbins die in de finale met 4-2 te sterk was voor haar landgenote. Het brons gaat in 2007 naar Japan voor Yukari Nishikawa, die haar landgenote Ouchi opvolgt als tweede medaillewinnares voor Japan in de singles. Frances Lawson is de derde speelster uit Schotland die met een bronzen medaille naar huis komt in dit onderdeel.

De overige drie keer dat een finale tussen twee landgenotes ging waren:
1993 USA Maloney vs Bromberg
2001 NED Hoenselaar vs de Boer
2005 ENG Bywaters vs Gulliver

Dames Overall klassement
Voor de eerste keer in de geschiedenis pakken de dames uit Wales de overall titel. Julie Gore en Jan Robbins verzamelen met name in de singles veel punten doordat ze daarin de finale tegen elkaar spelen. In totaal pakken ze 47 punten, 12 punten meer dan de winnaressen van de koppels; Anastasia Dobromyslova en Irina Armstrong uit Rusland die een zilveren medaille winnen. Carina Ekberg en Maud Jansson pakken het brons voor Zweden met 31 punten. De USA met 26 punten en Schotland met 21 punten vallen net buiten het podium.

Eindklassement
1 - 47 punten Wales
2 - 35 punten Rusland
3 - 31 punten Zweden
4 - 26 punten USA
5 - 21 punten Schotland
6 - 20 punten Nederland
7 - 18 punten Japan
8 - 16 punten Duitsland
9 - 15 punten Australië
10 - 13 punten Denemarken/ Ierland/ Zuid-Afrika
13 - 12 punten Engeland
14 - 11 punten Noorwegen
15 - 10 punten Noord-Ierland
16 - 9 punten Canada
17 - 8 punten Nieuw-Zeeland
18 - 7 punten Finland/ Hongarije
20 - 6 punten Frankrijk/ India/ Luxemburg
23 - 5 punten België/ Spanje
25 - 2 punten Bahama’s/ Bermuda/ Turkije
28 - 1 punt Oostenrijk/ IJsland/ Italië/ Letland/ Trinidad & Tobago
33 - 0 punten Brazilië/ Tsjechië/ Iran/ Isle of Man/ Zwitserland/ Turks- en Caicos