2008 WDF Europe Cup XVI - Dames

Gepubliceerd op 07/08/2020

Algemeen
In het Scandic Hotel van Kopenhagen te Denemarken wordt de zestiende editie van de WDF Europe Cup afgewerkt van 27 tot en met 30 augustus 2008. Nadat de eerste editie van dit toernooi in 1978 ook in Kopenhagen werd gespeeld is met deze editie de cirkel rond voor de Denen. Het toernooi markeert ook een wijziging in organiserend opzicht. Vanaf 2008 zijn “Little” Richard Ashdown uit Engeland en Jacques Nieuwlaat uit Nederland de nieuwe gezichten op het podium. Zij vervangen Martin Fitzmaurice. Bij de heren nemen 23 landen deel aan deze editie, bij de dames zijn dat er 22. Spanje keert voor de eerste keer sinds 1996 terug op het Europese speelveld. Het wordt de meest open en verrassende WDF Europe Cup ooit.

2008-WDF-Europe-Cup-Darts-logo

Dames Koppeltoernooi
In de kwartfinales van de koppels zijn een aantal topwedstrijden te zien. Julie Gore & Jan Robbins uit Wales winnen met 4-2 van de Finse dames Sari Nikula & Tarja Salminen. Een andere prachtige wedstrijd is die tussen Louise Hepburn & Susanna Young uit Schotland en het Nederlandse koppel Carla Molema & Sharon Prins. Nederland heeft jarenlang met Hoenselaar en Krappen successen behaald, maar 2008 is een jaar waarin aan een nieuwe basis wordt gewerkt. Vooralsnog blijft dat zonder succes want de Schotse dames winnen met 4-3. De Russinnen Irina Armstrong & Karina Nagapetynts kwamen al ongeslagen de groep door en verslaan nu ook Nora Fekete &Zsuzsanna Szarka uit Hongarije met 4-1. De grootste verrassing is echter de nederlaag van het Engelse koppel Lisa Ashton & Trina Gulliver. Ze verliezen van het Zweedse duo Carina Ekberg & Gretel Glaso.

Die goede vorm houden de Zweedse dames ook want ze winnen vervolgens van de Russinnen met 4-1 in de halve finale. In de andere halve finale winnen de dames uit Wales met 4-1 van Schotland. De finale, die net zoals alle andere finales op de laatste dag wordt gespeeld en waar nog veel landen kans hebben op de overall zege. Zweden en Wales staan op gelijke hoogte voorafgaand aan de finale, de winnaar komt op gelijke hoogte met Schotland, dat nog wel een dame in de singles finale heeft.

Carina Ekberg & Gretel Glaso winnen de finale namens Zweden van Julie Gore & Jan Robbins uit Wales. Het is de tweede keer, na de eerste editie in 1982 toen Carina Sahlberg & Charlotte Eriksson wonnen, dat een Zweeds koppels de titel voor zich opeist.

Dames Singlestoernooi
Alle toernooien blijken in 2008 erg open te zijn, zo ook de dames singles. Lisa Ashton speelt een ijzersterk toernooi. Tot aan de finale verliest ze slechts één leg tijdens haar overwinningen op Veleda Gaiga, Mette Funch, Carina Ekberg en Susanna Young. Verrassender is haar opponente in de finale. Louise Hepburn zit al sinds 2004 in het Schotse team op Europe en World Cups, maar is nog nooit voorbij de kwartfinale gekomen.

Dit jaar is echter haar jaar. Ze verslaat Grace Crane, Tarja Salminen, Carla Molema en Janni Larsen onderweg naar de finale. Geen enkele wedstrijd gaat gemakkelijk en met name de halve finale tegen de voor eigen publiek spelende Larsen gaat zeer moeizaam, maar wordt wel gewonnen met 4-3.

Het beste heeft Hepburn echter bewaard voor de finale. Een zege brengt niet alleen het goud in de singles, maar ook de overall zege naar Schotland. Voor aanvang van de finale staat het Zweedse team op evenveel punten als Schotland. Beide titels zouden voor de Schotten een unicum in de WDF Europe Cup geschiedenis bij de dames. Ashton kan met name in het begin van de partij haar dubbels niet vinden en daar maakt Hepburn goed gebruik van. Met een voorsprong in de pocket gaat ze vervolgens steeds beter spelen en een gefrustreerde Lisa Ashton komt nooit meer terug in de wedstrijd. De zege is, misschien wat geflatteerd, met 4-0 voor Louise Hepburn. Zij is daarmee de eerste speelster uit Schotland die de WDF Europe Cup singles weet te winnen.

Dames Overall klassement
Een spannende ontknoping bij de dames brengt voor de eerste keer in de geschiedenis de WDF Europe Cup naar Schotland, ze verzamelen 44 punten. Louise Hepburn & Susanna Young schrijven daarmee geschiedenis. Hepburn pakt ook het goud in de singles. Zweden pakt de koppeltitel en zilver overall met 38 punten. Het brons is voor Wales met 29 punten. Engeland valt net naast het podium met 28 punten en Rusland eindigt vijfde met één punt minder.

Eindklassement
1 - 44 punten Schotland
2 - 38 punten Zweden
3 - 29 punten Wales
4 - 27 punten Engeland
5 - 26 punten Rusland
6 - 18 punten Denemarken
7 - 15 punten Nederland
8 - 12 punten Finland
9 - 9 punten Hongarije
10 - 8 punten Republiek Ierland/ Noord-Ierland
12 - 7 punten Duitsland
13 - 6 punten Letland
14 - 5 punten Oostenrijk
15 - 4 punten Noorwegen
16 - 3 punten Zwitserland/ Turkije
18 - 2 punten Tsjechië/ Italië
20 - 1 punt België
21 - 0 punten IJsland/ Spanje