2008 WDF Europe Cup XVI - Heren

Gepubliceerd op 07/08/2020

Algemeen
In het Scandic Hotel van Kopenhagen te Denemarken wordt de zestiende editie van de WDF Europe Cup afgewerkt van 27 tot en met 30 augustus 2008. Nadat de eerste editie van dit toernooi in 1978 ook in Kopenhagen werd gespeeld is met deze editie de cirkel rond voor de Denen. Het toernooi markeert ook een wijziging in organiserend opzicht. Vanaf 2008 zijn “Little” Richard Ashdown uit Engeland en Jacques Nieuwlaat uit Nederland de nieuwe gezichten op het podium. Zij vervangen Martin Fitzmaurice. Bij de heren nemen 23 landen deel aan deze editie, bij de dames zijn dat er 22. Spanje keert voor de eerste keer sinds 1996 terug op het Europese speelveld. Het wordt de meest open en verrassende WDF Europe Cup ooit.

2008-WDF-Europe-Cup-Darts-logo
2008-WDF-Europe-Cup-Darts-MO-Denmark-001
2008-WDF-Europe-Cup-Darts-MS-Mark-Webster-001

Heren Koppeltoernooi
In de kwartfinales van het koppel toernooi van 2008 winnen Martin Adams & John Walton van het Schotse duo Ross Montgomery & Mike Veitch met 4-0. De drie overige kwartfinales eindigen allemaal in 4-1, de Zweden Magnus Caris & Markus Korhonen winnen het Scandinavische onderonsje van de Finnen Petri Korte & Vesa Nuutinen. Schotland met John Henderson & Paul Hanvidge plaatsen zich ook voor de halve finale, zij winnen van het Oostenrijkse koppel met Franz Thaler & Alireza Ghafouri-Fard. Marco Kantele & Jarkko Komula completeren de halve finale line up, zij verslaan Mark Webster & Martin Phillips uit Wales.

In de halve finale zijn de Engelsen te sterk voor het duo uit zweden en winnen de Finnen met 4-1 van Schotland. Dit betekent dat Marco Kantele en Jarkko Komula voor de tweede editie op rij de finale halen. Toch zullen ze ook voor de tweede keer op rij genoegen moeten nemen met het zilver. Martin Adams & John Walton winnen de finale met 4 tegen 2. Het is alweer de vierde keer dat een Fins koppel het zilver mee naar huis neemt. Engeland pakt inmiddels voor de zevende keer het goud in de koppels. Het is de derde keer dat het Martin Adams lukt en voor de derde keer ook met een andere koppel partner.

Heren Singlestoernooi
De globalisering van het darten heeft zich in 2008 aardig doorgezet. Bij de laatste acht zitten maar liefst acht verschillende nationaliteiten. De Noord-Ier Daryl Gurney wint met 4-1 van de Deen Stig Jørgensen, Martin Adams uit Engeland verslaat met dezelfde cijfers de Duitser Andreas Kröckel. Titelverdediger Mark Webster wint met 4-2 van de Schotse gigant John Henderson. De vierde kwartfinale is het spannendst van allemaal, in een beslissende leg wint Fabian Roosenbrand uit Nederland van de Noor Robert Wagner.

De halve finale is wel het eindstation voor de Nederlander, hij verliest kansloos met 4-0 van Daryl Gurney. In de andere halve finale wint Mark Webster met 4-2 van Martin Adams en zo blijft het mogelijk voor Webster om zijn titel te prolongeren. In de finale komt Webster nooit in gevaar, hij verslaat daar Daryl Gurney ruim met 4-0.

Daarmee wordt Mark Webster de derde speler in de geschiedenis die zijn WDF Europe Cup singles titel met succes weet te verdedigen. John Lowe (1984 & 1986) en Phil Taylor (1990 & 1992) gingen hem voor.

Heren Team Event
Met Engeland, Wales en Zweden in één groep was vooraf al duidelijk dat daar een slachtoffer van naam zou vallen. Het zouden uiteindelijk de Zweden die er in de groepsfase uitvliegen. Verder weinig verrassingen in de eerste ronde. In de kwartfinales wint gastland Denemarken van Finland met 9 5. Nederland verslaat Noord-Ierland met dezelfde cijfers, maar er zijn ook twee grote verrassingen. Eerst vliegt Wales er uit tegen Duitsland met 9-6 en vervolgens winnen ook de Schotten van het favoriete Engeland. Hier is wel een zeventiende en beslissende leg voor nodig.

Het Duitse viertal Andree Welge, Andreas Kröckel, Kevin Münch & Karsten Koch kan niet nog een keer verassen in de halve finales. Nederland met Fabian Roosenbrand, Joey ten Berge, Willy van de Wiel & Daniël Brouwer zijn echt een maatje te groot, het wordt 9-4 voor oranje. Wie wel verrassen zijn de voor eigen publiek spelende Denen. Per Laursen, Frede Johansen, Stig Jørgensen & Preben Krabben stijgen boven zichzelf uit en verslaan in een zinderende wedstrijd het Schotland van Ross Montgomery, John Henderson, Paul Hanvidge & Mike Veitch met 9-8 en plaatste zich zo voor de finale.

De teamfinale is traditioneel het laatste onderdeel van een WDF Europe Cup. Engeland heeft op dit moment de titel in handen, maar als het Deense kwartet Per Laursen, Frede Johansen, Stig Jørgensen & Preben Krabben de finale zou kunnen winnen van de Nederlanders Fabian Roosenbrand, Joey ten Berge, Willy van de Wiel & Daniël Brouwer dan blijft de cup in Denemarken. Het wordt een wedstrijd die bol staat van de spanning en waarin het tot een ongekende apotheose komt. Het wordt 8-8 en de beide managers moeten iemand aanwijzen die de beslissende leg zal spelen. Nederland heeft dit een jaar eerder in eigen land ook moeten doen in de finale tegen Engeland en toen liep dat niet goed af. Toen was het Joey ten Berge die de verantwoording op zich nam, dit jaar speelt Fabian Roosenbrand de beslissende leg. Hij neemt het op tegen Frede Johansen die de loodzware taak voor de Denen moet voltooien. Roosenbrand komt veel eerder op een dubbel, maar net als een jaar eerder wil de beslissende pijl er niet in. Hij mist vijf pijlen in twee beurten voordat Johansen de kans krijgt vanaf 76. Die gooit de triple 20, maar mist ook twee darts op dubbel 8. Roosenbrand komt dat wederom terug om aan te leggen voor dubbel 5. De eerste gaat er boven en de tweede pijl er onder. Johansen gooit de dubbel 8 eerst nog aan de binnenkant, hem raakt met zijn tweede pijl de dubbel vier wel en zo schrijft hij, en met hem het Deense team een mooi stukje geschiedenis. Voor de eerste keer in de historie winnen de Denen goud, en niet alleen goud in het teamevent, maar ook overall.

Heren Overall klassement
Na de zinderende ontknoping in het team event zijn het Per Laursen, Frede Johansen, Stig Jørgensen & Preben Krabben die namens Denemarken ook met de overall gouden medaille aan de haal gaan, maar nog belangrijker zij mogen de grote WDF Europe Cup in de lucht steken. In totaal verzamelen de Denen 82 punten en dat is 4 punten meer dan Engeland dat genoegen moet nemen met het zilver. Slechts één punt daarachter pakt Schotland het brons met 77 punten. Finland wordt vierde met 73 punten en Wales eindigt vijfde op 64 punten.

Eindklassement
1 - 82 punten Denemarken
2 - 78 punten Engeland
3 - 77 punten Schotland
4 - 73 punten Finland
5 - 64 punten Wales
6 - 63 punten Nederland
7 - 43 punten Duitsland
8 - 38 punten Noord-Ierland
9 - 36 punten Zweden
10 - 23 punten Noorwegen
11 - 21 punten Oostenrijk
12 - 19 punten Italië
13 - 18 punten Rusland
14 - 15 punten Republiek Ierland
15 - 14 punten België
16 - 13 punten IJsland
17 - 10 punten Spanje
18 - 9 punten Turkije
19 - 7 punten Gibraltar
20 - 6 punten Tsjechië/ Hongarije
22 - 3 punten Zwitserland
23 - 2 punten Letland