2010 WDF Europe Cup XVII - Dames

Gepubliceerd op 14/08/2020

Algemeen
Turkije is één van de nieuwe en ambitieuze leden van de World Darts Federation. Deelnemer sinds 2006 en al in 2010 mogen zij de zeventiende editie van de WDF Europe Cup organiseren. Van 13 tot en 16 oktober is het Grand Haber Hotel in Kemer het decor van een fantastische, zonnige, WDF Europe Cup. Alle records qua aantal deelnemende landen worden gebroken. Bij de heren doen 28 landen mee en bij de dames 27. Nieuwe landen zoals Litouwen, Polen, Roemenië, Servië en Slovenië, maar ook landen die terug zijn na een tijdje afwezigheid zoals Estland en Griekenland.

2010-WDF-Europe-Cup-Darts-logo
2010-WDF-Europe-Cup-Darts-LP-Wales-001
2010-WDF-Europe-Cup-Darts-LS-Francis-Hoenselaar-001

Dames Koppeltoernooi
Twee van de grote favorieten voor de eindzege in de koppels komen elkaar al in de kwartfinale tegen. Lisa Ashton & Trina Gulliver verslaan het Nederlandse koppel Francis Hoenselaar & Karin Krappen. In de halve finales wordt het Engelse duo op zijn beurt ook weer verslagen door Rhian Edwards & Julie Gore uit Wales.

Tot 2010 had Ierland drie keer brons gewonnen bij de dames op een WDF Europe Cup. Dit jaar zou daar eremetaal bijkomen met dank aan Angela de Ward & Caroline Breen. Ze verslaan in de kwartfinale het sterke Finse paar Tarja Salminen & Kirsi Vinnikainen met 4-2 en vervolgens in de halve finale Denise Cassidy & Nicole Dillon uit Noord-Ierland.

Goud zal het echter niet worden voor Ierland want Rhian Edwards & Julie Gore uit Wales pakken een vroege voorsprong in de finale en die geven ze ook nooit meer weg. Angela de Ward & Caroline Breen moeten dus genoegen nemen met zilver, maar wel het eerste zilver ooit voor de Ieren op een WDF Europe Cup. Na Ann Thomas & Linda Rogers in 1988 en Rhian Speed & Sandra Greatbatch in 1992 is dit de derde keer dat Wales het goud pakt op dit onderdeel.

Dames Singlestoernooi
Alleen Engeland heeft in de kwartfinale nog beide dames in de strijd. Trina Gulliver wint hier van de Noord-Ierse Nicole Dillon. Haar teamgenote Lisa Ashton verslaat de Zweedse Anna Forsmark. Julie Gore uit Wales speelt een sterk toernooi en wint eenvoudig van de gevaarlijke Finse outsider Kirsi Viinkainen. De laatste halve finaliste is de Nederlandse Francis Hoenselaar. Ze wint zonder een leg te verliezen met 5-0 van Rose-Marie Bussard uit Zwitserland.

De twee eeuwige rivalen Gulliver en Hoenselaar maken er een spannende halve finale van. Het is deze keer de Nederlandse die de elfde en beslissende leg weet te winnen en zo door mag naar de finale. Ook Lisa Ashton kan Engeland geen finale brengen. Julie Gore is te sterk met 6-4.

Francis Hoenselaar heeft in 1996 en 2004 de singlestitel al gewonnen en daarbij ook nog twee zilveren medailles gewonnen in 1994 en 2002. Julie Gore heeft al twee zilveren medailles in de dames singles op een WDF World Cup gewonnen, maar op een WDF Europe Cup haalde ze nog niet eerder de finale. In 2010 dus wel, maar het wordt weer zilver voor The Ice Cube. Misschien was de wetenschap dat Wales het overall goud al binnen had na de zege in de koppels net dat stukje scherpte dat ze in deze finale nodig had verdwenen. De Nederlandse pakt met 7-5 de overwinning en is daarmee de eerste dame die drie keer de WDF Europe Cup singles weet te winnen en ze doet dat ook nog eens in drie verschillende decennia.

Dames Overall klassement
Zoals wel vaker het geval is wint het duo dat het koppeltoernooi wint ook de overall WDF Europe Cup. Rhian Edwards & Julie Gore uit Wales verzamelen 51 punten en pakken hun tweede goud na de koppels. Nederland wint het zilver met 36 punten, één punt voor Engeland dat op 35 punten blijft steken. De Ierse Republiek wordt vierde met 25 punten, twee punten voor Noord-Ierland dat vijfde wordt.

Eindklassement
1 - 51 punten Wales
2 - 36 punten Nederland
3 - 35 punten Engeland
4 - 25 punten Republiek Ierland
5 - 23 punten Noord-Ierland
6 - 17punten Finland
7 - 14 punten Duitsland
8 - 13 punten Schotland/ Zweden
10 - 11 punten België
11 - 10 punten Oostenrijk
12 - 9 punten Spanje
13 - 7 punten Noorwegen/ Slovenië
15 - 6 punten Roemenië/ Zwitserland
17 - 5 punten Polen
18 - 3 punten Litouwen
19 - 2 punten Italië
20 - 1 punt Frankrijk/ IJsland/ Turkije
23 - 0 punten Tsjechië/ Denemarken/ Griekenland/ Letland/ Servië