2015 WDF World Cup XX - Dames

Gepubliceerd op 31/08/2020

Algemeen
Na het organiseren van twee WDF Europe Cups is Turkije klaar voor het grote werk; een WDF World Cup. De organisatie van de twintigste WDF World Cup verloopt fantastisch en nagenoeg iedereen is tevreden over het all-inclusive principe van de speellocatie. In het herentoernooi strijden 36 landen om de Cup, 29 landen nemen een damesteam mee en een recordaantal van 16 jeugdteams vindt zijn weg naar de Turkse badplaats Kemer. Van 26 tot en met 31 oktober wordt gespeeld in het Limra Hotel & Resort.

2015-aWDF-World-Cup-Darts-logo
2015-WDF-World-Cup-Darts-LO-England
2015-WDF-World-Cup-Darts-LS-Lisa-Ashton

Voor de eerste keer doen er vier dames per team mee, tot 2015 waren dat er altijd twee. Dit betekent wel dat er een extra speeldag wordt toegevoegd aan het speelschema. Vanaf nu wordt er vijf dagen gespeeld en is de openingsceremonie de dag voor aanvang van het toernooi. Nick Rolls komt het team van de officials vanaf 2015 versterken. Samen met Richard Ashdown en Jacques Nieuwlaat overzien zij de wedstrijden en het podiumprogramma. Bulgarije is er voor het eerst sinds 1995 bij en Servië is de laatste nieuwkomer op het WDF World Cup toneel.

Dames Koppeltoernooi
Omdat er in 2015 voor de eerste keer vier dames per team mogen worden opgesteld kan ieder land twee koppels afvaardigen naar de WDF World Cup. De dominantie van Engeland is volledig in 2015. Beide koppels halen de finale waarin uiteindelijk Lisa Ashton & Claire Brookin met 6-4 winnen van Fallon Sherrock & Deta Hedman. Het brons gaat naar Lorraine Burn & Corrine Hammond uit Australië en naar de Ierse dames Robyn Byrne & Caroline Breen.

Voor Ierland is dat de eerste medaille ooit bij de dames. Voor Engeland is het de elfde gouden medaille in de koppels en dat in zeventien gespeelde edities.

Dames Singlestoernooi
In de dames singles kroont Lisa Ashton zich tot kampioene. Ze verslaat haar landgenote en titelverdedigster Deta Hedman in een spectaculaire wedstrijd die helemaal tot de dertiende en beslissende leg gaat. Onderweg naar de finale verslaat Ashton ook al Frances Lawson, Rhian Griffiths, Mona Farhang, Irina Armstrong, Jeanette Stoop en Julie Gore.

Naast Gore reikt ook de Noord-Ierse veterane Grace Crane tot de halve finale, voor haar de eerste individuele medaille in een WDF Cup. In de halve finale wordt ze verslagen door Deta Hedman, die dan nog op weg lijkt te zijn om de tweede dame ooit te worden die deze titel meer dan één keer weet te winnen.

Lisa Ashton is met haar zege de zesde dame uit Engeland die de WDF World Cup dames singles weet te winnen.

Dames Team Event
Voor de eerste keer in de geschiedenis worden er niet alleen in het herentoernooi een team event gespeeld, maar nu ook bij de dames. Het Engelse viertal Deta Hedman, Lisa Ashton, Fallon Sherrock & Claire Brookin is de huizenhoge favoriet en maakt die rol ook meer dan waar. Geen enkel team komt ook maar enigszins in de buurt. In de beide groepswedstrijden wordt het 9-0, Schotland pakt nog vijf legs van de Engelse dames bij de laatste 16, de Amerikaanse dames een leg minder in de kwartfinale. In de halve finale wachten de verrassende Ierse dames, maar ook Catherine Flemming, Robyn Byrne, Caroline Breen & Veronica Skeffington komen niet verder dan vijf legs.

In de andere halve finale staan de Zweedse dames Paulina Soderstrom, Anna Forsmark, Linda Nilsson & Snezana Veljovic tegenover het sterke Duitse team van Steffi Luck, Irina Armstrong, Anne Willkomm & Steffi Rennoch-Zwitkowitsch. De Duitse machine verslaat de Zweden vrij eenvoudig met 9-1 en mag het dus in de finale opnemen tegen Engeland. In de finale blijken ook de Duitse dames niet opgewassen tegen de Engelsen, het wordt 9-5 voor Engeland dat daarmee een clean sweep pakt deze WDF World Cup. Lisa Ashton wint naast de singles en de koppels nu ook het teamtoernooi en de overall titel. Ze wordt de allereerste vrouw die vier gouden medailles wint in één WDF World Cup. Een prestatie die slechts twee mannen eerder hebben behaald. Eric Bristow-MBE in 1983 en 1987 en Martin Adams in 1995.

Dames Overall klassement
Met voor de eerste keer vier dames per team is het te behalen aantal punten aanzienlijk omhooggegaan. De Engelse dames Deta Hedman, Lisa Ashton, Fallon Sherrock & Claire Brookin malen er niet om en pakken maar liefst 188 punten. Alle titels gaan naar Lisa Ashton, die de singles, koppels, het team event en de overall pakt. Overall eindigt het sterke Duitse kwartet Steffi Luck, Irina Armstrong, Anne Willkomm & Steffi Rennoch-Zwitkowitsch op een tweede plaats met 68 punten. Het brons gaat met 51 punten mee met Catherine Flemming, Robyn Byrne, Caroline Breen & Veronica Skeffington naar Ierland. Een eerste overall medaille ooit voor de Ierse dames. Australië eindigt net naast het podium met 49 punten, slechts twee minder dan Ierland. Zweden wordt vijfde met 41 punten.

Eindklassement
1 - 188 punten Engeland
2 - 68 punten Duitsland
3 - 51 punten Republiek Ierland
4 - 49 punten Australië
5 - 41 punten Zweden
6 - 36 punten Wales
7 - 33 punten Schotland
8 - 25 punten Rusland
9 - 23 punten Tsjechië/ Zwitserland/ Noorwegen
12 - 21 punten Nederland/ Noord-Ierland/ Italië
15 - 20 punten USA/ Zuid-Afrika
17 - 19 punten Denemarken
18 - 17 punten Finland
19 - 15 punten Hongarije
20 - 14 punten België
21 - 12 punten Iran
22 - 9 punten Litouwen
23 - 5 punten Oostenrijk
24 - 4 punten India/ Turkije
26 - 2 punten Frankrijk/ Roemenië
28 - 1 punt Bulgarije/ IJsland