2018 WDF Europe Cup XXI - Dames

Gepubliceerd op 17/09/2020

Algemeen
Van 26 tot en met 29 september werd de 21ste editie van de WDF Europe Cup gehouden in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Bij de heren komen 38 verschillende landen aan de oche wat een absoluut record is voor de WDF Europe Cup. Vier landen laten de dames thuis, maar met 34 landen is deze editie ook bij de dames een recordbreker. In het MOM Sportcentrum wordt een enerverend toernooi gespeeld met enkele verrassende winnaars. De Oekraïne is er voor de eerste keer bij en is daarmee het 41e land dat ooit meedoet aan een WDF Europe Cup.

2018-WDF-Europe-Cup-Darts-aalogo
2018-WDF-Europe-Cup-Darts-LO-England-001
2018-WDF-Europe-Cup-Darts-LS-Fiona-Gaylor-001

Dames Koppeltoernooi
In het koppeltoernooi bereiken beide Engelse koppels de finale. Ze ondervinden onderweg zeker wel weerstand, maar geen enkele tegenstander wint meer dan twee legs. Lorraine Winstanley & Fallon Sherrock verslaan in de halve finale de verdedigend kampioenen uit Wales Rhian Griffiths & Rhian Edwards met 5-1. Het andere Engelse duo Deta Hedman & Maria O’Brien verslaan op hun beurt de winnaressen van 2014 uit Duitsland Irina Armstrong & Anne Willkomm.

De finale wordt een mooie, spannende wedstrijd. Engeland is al lang en breed verzekert van de overall zege en kunnen dus zonder druk spelen. De wedstrijd krijgt een elfde en beslissende leg die wordt gewonnen door Deta Hedman & Maria O’Brien. Engeland wint daarmee al voor de negende keer dit onderdeel, maar de laatste keer was wel lang geleden in 2006. Deta Hedman wordt meteen de derde dame na Trina Gulliver en Karin Krappen die het koppeltoernooi drie keer weet te winnen. The Dark Destroyer won eerder al in 1994 met Tammy Montgomery en in 1996 met Mandy Solomons.

Dames Singlestoernooi
In de singles bij de dames blijft een verrassend viertal over in de halve finales. Geen van de Engelse dames bereikt de laatste vier en dat mag toch een verrassing genoemd worden. Ook de titelverdedigster Sharon Prins haalt het niet net zomin als de dames uit Wales of Schotland. Wel in de halve finale staat de Ierse Robyn Byrne die speelt tegen Femke Herms uit Nederland. De Nederlandse krijgt wedstrijdpijlen, maar weet deze niet te benutten. Dat doet Byrne wel en zo plaatst zij zich voor de finale. In de andere halve finale staan twee dames tegenover elkaar die in de kwartfinale een Engelse hebben verslagen. Lorraine Winstanley wordt verslagen door de Noorse Rachna David en Fallon Sherrock verliest van Fiona Gaylor uit Zwitserland. In de halve finale heeft Gaylor vervolgens het beste van het spel. Ze wint van Rachna David met 6-3.

Nog nooit eerder hadden Zwitserland en de Ierse republiek een speelster in de finale van de WDF Europe Cup singles bij de dames gehad. Geschiedenis zou er dus sowieso geschreven worden. Het wordt Zwitserse geschiedenis. Robyn Byrne kan geen moment rust vinden in de finale en komt heel snel op een onoverbrugbare achterstand. Fiona Gaylor wint de finale met 7-4 en pakt zo haar eerste internationale titel ooit.

Dames Teamtoernooi
In 2014 en 2016 was het Engelse team bij de dames veel te sterk voor de andere landen in het teamtoernooi, ook in 2018 zijn ze natuurlijk de huizenhoge favoriet. Tot aan de halve finale verliezen Deta Hedman, Lorraine Winstanley, Fallon Sherrock & Maria O'Brien in totaal vier legs in vijf wedstrijden. Zonder dat ze het vooraf weten, wacht in de halve finale wel de grootste test tot nu toe in de WDF Cup geschiedenis voor de Engelse dames sinds er in 2014 een teamtoernooi is met vier dames per team.

Vicky Pruim, Anna Forsmark, Maud Jansson & Susianne Hagvall uit Zweden hebben in de kwartfinale Noord-Ierland verslagen en hebben de ondankbare taak om in de halve finale tegen Engeland te spelen. Bijna schrijven ze geschiedenis als het eerste team dat Engeland verslaat, maar zo ver komt het toch niet. Ze krijgen kansen om er 8-8 van te maken, maar blijven uiteindelijk steken op zeven gewonnen legs. In vijf jaar tijd was geen team zo dichtbij Engeland gekomen.

In de andere halve finale winnen Sharon Prins, Anca Zijlstra, Vanessa Zuidema & Femke Herms voor Nederland met 9-3 van het Schotse team bestaande uit Susanna McGimpsey, Emily Davidson, Lorraine Hyde & Chelsea McMahon. In de finale is het weer ‘business as usual’. Nederland komt geen moment in de buurt van de Engelse dames. Deta Hedman, Lorraine Winstanley, Fallon Sherrock & Maria O'Brien pakken met een 9-1 zege het goud, inmiddels voor de derde keer op rij. Hedman en Winstanley waren er ook alle jaren bij.

Dames Overall klassement
De overall zege gaat voor de derde keer op rij naar Engeland. Deta Hedman, Lorraine Winstanley, Fallon Sherrock & Maria O'Brien zijn met name in het teamtoernooi onverslaanbaar en dat levert veel punten op. In totaal pakt Engeland 171 punten. Nederland wint zilver, maar haalt nog niet de helft van het aantal punten, ze eindigen op 80. Wales wint brons met 63 punten. Republiek Ierland wordt vierde met 52 punten en Zwitserland vijfde met 48 punten. De Zwitsers eindigde bij de dames nog nooit zo hoog.

Eindklassement
1 - 171 punten Engeland
2 - 80 punten Nederland
3 - 63 punten Wales
4 - 52 punten Republiek Ierland
5 - 48 punten Zwitserland
6 - 47 punten Schotland
7 - 40 punten Zweden
8 - 38 punten Duitsland
9 - 30 punten Tsjechië
10 - 29 punten Noorwegen
11 - 26 punten Rusland
12 - 24 punten Noord-Ierland/ Oostenrijk
14 - 19 punten Denemarken
15 - 16 punten Spanje/ Finland
17 - 14 punten Hongarije/ Turkije
18 - 13 punten Catalonië
20 - 12 punten Griekenland/ België
22 - 9 punten Bulgarije/ Letland
24 - 7 punten Frankrijk
25 - 6 punten Italië
26 - 5 punten Servië
27 - 3 punten Jersey/ Malta/ Oekraïne
30 - 1 punten Roemenië/ Litouwen/ Luxemburg
33 - 0 punten IJsland/ Isle of Man