2019 WDF World Cup XXII - Dames

Gepubliceerd op 21/09/2020

Algemeen
De 22ste editie van de WDF World Cup wordt gehouden in Cluj-Napoca te Roemenië. Van 7 tot en met 12 oktober wordt gespeeld in het Grand Hotel Italia. Alle records qua deelnemersaantallen worden gebroken. Bij de heren treden 52 teams aan, bij de dames waren dat er 46 en 19 landen stuurden ook hun jeugd naar Roemenië.

2019-0WDF-World-Cup-Darts-logo
2019-WDF-World-Cup-Darts-LO-England
2019-WDF-World-Cup-Darts-LP-Japan

Het wordt een WDF World Cup zonder incidenten met een strakke organisatie en dat is een ongelooflijke pluim naar het organiserende land dat zelf relatief heel klein is als dartsnatie. Maar liefst zes nieuwe landen die hun debuut maken in Roemenië. Kroatië, Egypte, Estland, Slowakije, Slovenië en Oekraïne zijn er voor het eerste bij.

Dames Koppeltoernooi
Met wereldkampioene Mikuru Suzuki in hun midden weet Japan goed te scoren op deze WDF World Cup, zo ook in de dames koppels waarin ze beslag leggen op het goud. Met Mayumi Ouchi aan haar zijde weet ze onder andere te winnen van Zwitserland en Zweden. Tot aan de kwartfinale staat het Japanse duo geen leg af. In de kwartfinale winnen ze met 4-2 van het Canadese duo Dianne Gobeil & Darlene van Sleeuwen. In de halve finale wacht de grootste test tegen Tori Kewish & Barb Smyth uit Australië. De overwinning komt er wel, uiteindelijk in een negende en beslissende leg.

Tegenstandsters in de finale is het verrassende Tsjechische duo Jitka Cisarova & Alena Gregurkova. De Tsjechische dames verslaan een aantal koppels van formaat onderweg naar de finale waaronder het Nederlandse duo Anca Zijlstra en Marjolein Noijens. In de kwartfinale verslaan ze Danna Foster & Karrah Boutilier uit Canada, maar hun mooiste overwinning komt in de halve finale tegen de Engelse tandem van Lorraine Winstanley en Fallon Sherrock. De Engelse dames worden kansloos met 5-0 opzij geschoven.

Helaas kunnen de Tsjechische dames het goede spel van de halve finale niet oproepen in de finale. Japan is veel te sterk en wint met 6-1. Toch geschiedenis voor Tsjechië want nog nimmer won dit land hiervoor een medaille op een WDF World Cup.

Dames Singlestoernooi
In 2019 krijgt het toernooi voor de eerste keer in de geschiedenis een Japanse winnares; Mikuru Suzuki wint in de finale van de Engelse Deta Hedman. Onderweg naar de finale wint Suzuki van Anna Hlavova, Areum Kim, Merve Erden, Maria O’Brien, Maud Jansson en in de halve finale van titelverdedigster Vicky Pruim.

Hedman komt in de finale niet lekker op gang en moet voor de tweede keer in haar carrière genoegen nemen met het zilver, naast haar gouden medaille van 2013. Daarmee blijft Trina Gulliver-MBE nog altijd de enige dame met twee singles titels.

Het brons gaat dit jaar naar Vicky Pruim namens Zweden en de Nieuw-Zeelandse Tori Kewish.

Dames Team Event
Met de terugkeer van Engeland in het teamtoernooi schrijven zij ook meteen weer het toernooi op hun naam. In de groepsfase weet geen enkel team meer dan drie legs te winnen van de Engelse dames. In de knock-out fase heeft Engeland het heel moeilijk met de Schotse dames bij de laatste 16. Het wordt 9-6 voor Engeland dat daarna is warmgelopen en eenvoudig wint van Wales (9-2) en Canada (9-1).

In de finale is Australië de tegenstander. Zij winnen van onder andere Rusland (9-6), Zwitserland (9-8) en in de halve finale van Zweden (9-1). In de finale wordt Australië vlot op achterstand gezet en dat gat wordt nimmer meer gedicht. Het wordt 9-4 voor de Engelse dames en daarmee winnen ze voor de tweede keer het team event, alle keren dat ze meededen.

In de poulefase waren er wel wat verrassingen te noteren. Zo overleeft titelverdediger Nederland de groep niet. Maar ook Finland, Denemarken, Duitsland en Noord-Ierland halen de knock-out fase niet. Brons is er voor Canada en Zweden.

Dames Overall klassement
Alhoewel Engeland misschien minder goud verzamelt dan in andere jaren zijn ze in de breedte wel gewoon het sterkst. Het team toernooi wordt overtuigend gewonnen en ook het overall klassement gaat naar de Engelse dames. Met 132 punten blijven ze Japan 32 punten voor. Naast het goud in de singles en nu de koppels pakken de Japanners nog een zilveren medaille overall. Het brons gaat naar Australië met 93 punten. Op een flinke achterstand eindigt Zweden op plek vier met 62 punten en Canada eindigt als vijfde met 60 punten.

Het is de 12e overall titel voor de Engelse dames wat hun dominantie nog maar eens een keer duidelijk maakt.

Eindklassement
1 - 132 punten Engeland
2 - 100 punten Japan
3 - 93 punten Australië
4 - 62 punten Zweden
5 - 60 punten Canada
6 - 38 punten Tsjechië
7 - 33 punten Zwitserland/ Wales
9 - 32 punten Noorwegen
10 - 27 punten USA
11 - 22 punten Schotland
12 - 19 punten Republiek Korea
13 - 18 punten Zuid-Afrika/ Nieuw-Zeeland/ Republiek Ierland
16 - 17 punten Hong Kong
17 - 15 punten Finland
18 - 14 punten Rusland/ Noord-Ierland/ Hongarije
21 - 13 punten Duitsland
22 - 11 punten Frankrijk/ Turkije
24 - 10 punten Oekraïne/ Nederland
26 - 9 punten Griekenland/ IJsland
28 - 7 punten Spanje
29 - 5 punten Jersey/ Litouwen/ Italië/ Roemenië/ Denemarken
34 - 4 punten Turks- en Caicos/ Oostenrijk/ Letland/ Bulgarije
38 - 3 punten Mongolië/ Estland
40 - 1 punt Catalonië/ Slovenië
42 - 0 punten Luxemburg/ Egypte/ Isle of Man/ Brazilië/ Servië