Alles begint bij twijfel

Gepubliceerd op 01/11/2018

De drukste dartmaand van het jaar komt er aan. In november kun je op 15 van de 30 dagen darten kijken op televisie.

Gurney-Daryl-097
Smith-Michael-097
Cross-Rob-043

Al vaker heb ik aangegeven dat de programmering van dit moment eigenlijk niet meer vol te houden is voor de topspelers en het EK lijkt mijn gelijk te bewijzen. Het gros van de spelers die aan de Premier League en de World Series toernooien heeft meegedaan ziet er uitgewoond uit. Met name Daryl Gurney, Michael Smith en Rob Cross maken op mij een uitgebluste indruk en dan moet de drukste maand nog beginnen, gevolgd door het belangrijkste toernooi van het jaar: Het WK.

En rustiger gaat het niet worden; zoals vorige maand al besproken wordt het alleen maar drukker in de agenda’s. Dit geeft echter ook wel weer kansen aan andere spelers zoals op het afgelopen EK wel werd bewezen. Joe Cullen heeft een nieuwe drempel genomen met het bereiken van de halve finale en ik denk niet dat hij snel nog een keer de laatste vier legs van een partij zo matig zal gooien. Voor Max Hopp geldt eigenlijk hetzelfde. Vanuit gewonnen positie verloren, maar wel onschatbare ervaring gewonnen. Ik denk dat met name tijdens de Players Championship Finals er nog wel meer verrassingen naar voren kunnen komen. Aankomende week zullen we dat minder zien denk ik omdat de toppers gebrand zullen zijn op revanche voor afgelopen week. Tevens spelen er een paar fitte mannen mee die al een tijdje niet gespeeld hebben.

Uit de categorie goed nieuws: De drie grootste toernooien van de BDO hebben de aankomende drie jaar een thuis gevonden op TV bij Eurosport. Lakeside, de Winmau en de World Trophy zijn in ieder geval drie jaar verzekerd van publiciteit. Ik denk dat dit met name voor de Britse spelers goed nieuws is omdat er daar voor mijn gevoel meer naar gekeken wordt. In Nederland zal er best een kleine groep fanatieke volgers zijn (waaronder ondergetekende) die het toernooi zullen volgen, maar verwacht geen grote artikelen in kranten of gesprekken aan de koffiemachine, die tijd is voorbij voor wat betreft de moeder van alle WK’s.

Ik las overigens deze week een column van Thijs Zonneveld in het AD (lees hier) en de strekking van dat verhaal past ook zeer goed op andere sporten, waaronder het darten. Ik denk dat wanneer een aantal van de topdarters van ons land het stukje zouden lezen dat zij delen ervan zullen herkennen, al weet ik niet of ze het ook zullen érkennen. “Iedere topsporter twijfelt” en “alles begint bij twijfel” zijn teksten die eigenlijk op een tegeltje thuishoren om vervolgens boven de dartbanen van toppers te worden opgehangen.

De drukste maand van het jaar is aanstaande, gevolgd door het verlangen naar het WK Darts van 2019. Ik kan alweer niet wachten voordat het begint. Volgende maand de lijstjes van 2018, wie waren de toppers en wie de tobbers?

Jacques Nieuwlaat

Twitter: @jjnieuwlaat