Bokito moet er voor boeten..

Gepubliceerd op 18/02/2019

De eerste toernooien zitten er weer op voor de professionals, hoogste tijd om aan de stamtafel de maand door te nemen.

Price-Gerwyn-075
Anderson-Gary-230
Durrant-Glen-039

De eerste zonnestralen zijn weer doorgebroken en gelukkig is het al niet zo koud meer in ons kikkerlandje, zeker niet in mijn favoriete kroeg waar altijd een warme gezelligheid heerst. Ik schuif aan bij de stamtafel, krijg mijn favoriete versnapering voorgeschoven en val meteen in een geanimeerd gesprek tussen Manke Willem en Bert. Het gaat over Gerwyn Price en Gary Anderson. Willem vindt dat de boete veel te hoog is want die schreeuwlelijk is dan weliswaar irritant, maar hij doet weinig fout en die slome Anderson moet zeker niet zeiken want die heeft altijd wat te klagen als een ander beter speelt dan hij. Wat een watje is dat zeg. Bert probeert, geheel tevergeefs, Willem ervan te overtuigen dat het echt niet kan wat Price deed. Darten is de laatste jaren tot een circus verworden, niet zo gek dat je clowns als Wright en apen zoals Price aantrekt, maar er moet wel een grens getrokken worden. Trouwens, de boete van 21 en een halve rug Britse ponden was niet alleen voor zijn gedrag in de finale. Acht rooitjes waren voor zijn Bokito-gedrag in de kwartfinale tegen de baard uit Australië, twaalf voor hetzelfde gedrag in de finale en ook nog 1500 pond voor niet toelaatbare uitlatingen op social media. Willem is het er natuurlijk helemaal niet mee eens, 21 duizend dat is zo’n beetje wat ik in een jaar verdien, das toch niet normaal? Ik probeer nog een beetje uit te leggen dat de DRA (de tuchtcommissie van het darten red.) ook rekening moet houden met de belangen die op het spel staan en het prijzengeld dat er mee gemoeid is. Klaarblijkelijk wilde de DRA een flink statement maken en dat is in ieder geval gelukt. “Natuurlijk kan Price in beroep en dat zal hij ook wel doen” voeg ik nog toe.

Sjaan vindt het sowieso niet terecht dat één van haar lievelingen, Price, een boete krijgt. Die Anderson gaf hem een duw en niet andersom, toch? Daar moet ik haar gelijk in geven, al was het nu niet echt een duw waarvan Price om zou kunnen vallen. De tijd zal leren hoe dit zich verder ontwikkelt. Ik zie persoonlijk veel liever kleurrijke figuren als Price, maar uiteraard moeten er wel grenzen zijn. Misschien is het niet eens zo’n slechte oplossing dat nu de scheidsrechters wat meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen. Social media wordt wel steeds een groter probleem. Als je soms ziet wat de spelers te verduren hebben na een verloren of gewonnen wedstrijd, dat is echt niet normaal. “Dat hoort er nu eenmaal bij” zegt Gerard, de voormalige postbode. “Als je ziet hoeveel ze verdienen en dat geld komt indirect toch bij ons vandaan, dan zijn ze ook een beetje van ons en mogen we zeggen wat we willen. De meesten van ons menen het toch niet echt”. “Daarbij gebruiken ze Feesboek en die andere sosjale zooi ook als ze weer eens wat motten verkopen” gooit Willem er meteen achteraan. Dus dan moeten ze ook niet zeiken als er af en toe wat kritiek komt. Ik vrees dat ik hier een verloren strijd voer want ik ben het helemaal niet eens met de rest van de tafel. Van mij mag iedereen wel eerst een minuutje nadenken voordat je een ander, ongeacht wie dat is, van alles toewenst. Je zal maar de moeder of de dochter zijn van een bekende darter, dat lijkt me geen fijn leesmateriaal. Neemt niet weg dat het ook de darters niet het recht geeft om zomaar alles op het wereldwijde web te pleuren. Ik zou iedere speler aanraden om de eerste uren na een nederlaag de telefoon buiten bereik te houden, scheelt een paar flinke boetes.

Natuurlijk komt ook nog de Premier League oplossing ter sprake. Sjaan vindt het geweldig dat er zo veel jonge talenten een keertje mogen proberen op het grote podium. Ze heeft ook meteen kaartjes gekocht voor Rotterdam Ahoy want ze wil Jeffrey de Zwaan wel even van dichtbij bekijken. Ze is ook zeer in haar nopjes met de prestatie van Chris Dobey op de eerste avond. Onze Chris, die altijd alles tot op het draadje analyseert vindt het een laffe oplossing. “Ze durven gewoon niet te kiezen daar in Engeland. Whitlock zou er gewoon bij moeten zitten als top-10 speler”. “Wat hep die baard gewonnen dan het afgelopen jaar?” brengt Willem ertegen in. Geef mij Sjissie maar, die gooit lekker vaak 180 en daar hou ik van. Chris moet Willem gelijk geven, Chisnall had ook een plekkie verdiend, Chris vond dat Barney er al helemaal niet bij had moeten zitten vanaf het begin. Wie nodigt nu de nummer 28 van de wereld uit? Pure politiek en kijk wat hij presteert op dit moment, helemaal niks. Bert relativeert het meteen. “Barney verkoopt kaartjes, het is een veredeld demonstratietoernooi en dan ga je voor de aantrekkelijke spelers voor het grote publiek, of voor TV. Barney is beide. Ik koop geen kaartje voor Chisnall of White, ik wil de beste zien en daar hoort die postbode nog steeds bij.” Persoonlijk vind ik het wel een redelijke oplossing. Je geeft een flink aantal spelers de mogelijkheid om een keertje te proeven van de unieke Premier Leaguesfeer en zo krijgt nagenoeg iedere stad ook nog een speler uit de buurt om aan te moedigen. Ik weet nog goed dat het aantal spelers in de Premier League steeg van acht naar tien in 2013. Er waren toen simpelweg te veel goede spelers die in het plaatje van de Premier League pasten om het aantal niet te verhogen. Nu is het omgekeerde eigenlijk het geval. Met het afscheid van Taylor, het aanstaande afscheid van Barney en Anderson zijn er eigenlijk niet meer genoeg Premier League spelers over om tot tien namen te komen. Wat mij betreft mag de PDC volgend jaar terug naar acht spelers om de kwaliteit en het enthousiasme te waarborgen. Het is gewoon nog even wachten op de volgende generatie, die komt er wel aan, maar heeft nog even tijd nodig. In het ergste geval doen we gewoon nog een jaartje met negen spelers en negen contenders, ze kunnen me altijd bellen als er een plekje opgevuld moet worden in Ahoy, ik woon er toch om de hoek en ze hoeven me niet eens te betalen.

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist