De sloopkogel kan er niets meer van

Gepubliceerd op 01/09/2018

Voor iedereen die de afgelopen maanden meer van de zon heeft genoten dan van het darten zal het een kleine schok zijn dat Michael van Gerwen maar één titel op zijn palmares heeft kunnen bijschrijven.

1 Gerwen-Michael-381
2018-Auckland-Darts-Masters-Michael-van-Gerwen-002
Gerwen-Michael-388

Heeft hij dan zo weinig gespeeld, was hij ziek, kan hij het opeens niet meer? zal diezelfde groep zich dan afvragen: Nee hoor hij deed gewoon mee aan vijf World Series toernooien en de World Matchplay, volgens zijn eigen interviews voelde hij zich kiplekker en bij nagenoeg alle van de verloren wedstrijden gooide hij, als je alleen naar de cijfers kijkt, ook nog beter dan zijn tegenstander. Toch blijft de teller sinds de US Darts Masters in de maanden juli en augustus op slechts één titel staan. Volgens sommige dartsmedia meteen aanleiding om in de paniekmodus te schieten natuurlijk. Van Gerwen zou hopeloos uit vorm zijn, hij zou teveel andere zaken aan zijn hoofd hebben. Nu ben ik het lang niet altijd oneens met de meningen van anderen, maar hier past dan toch ook wel wat meer duiding. Als je naar de feiten kijkt dan had MVG de afgelopen maanden zijn gezin vaak bij zich tijdens de toernooien. Logisch, als je al zo vaak van huis bent als hij en je wilt niet op een dag wakker worden en er achter komen dat je het opgroeien van je dochter helemaal hebt gemist. Maar, het klopt wel, hij was niet vaak alleen op pad, sterker nog; de enige keer dat hij won in de afgelopen maanden (in Auckland) was zijn gezin er niet bij. Toch is het moeilijk bewijs te leveren of dat een beslissend verschil maakt. Misschien had hij zonder zijn gezin nog wel veel slechter gespeeld, wie zal het zeggen.

Wat wel met cijfers te staven is, is het feit dat Van Gerwen traditioneel in de zomermaanden niet zo heel veel wint. Van 2013 tot en met 2015 wint hij in die maanden in totaal twee toernooien, waarvan één de World Matchplay - een toernooi dat echt telt, immers een major. Alle overige toernooien zijn gewoon veredelde demonstratietoernooien tijdens de World Series in verre oorden. In 2016 deed hij het wel opvallend goed in de zomer met drie zeges, maar in 2017 bleef hij in augustus thuis om bij de geboorte van zijn dochter te zijn. Voor mijn gevoel pakt Van Gerwen gewoon wat meer rust in deze maanden, met name nadat de World Matchplay is gespeeld, om de rest van het seizoen weer te knallen. En eerlijk is eerlijk: dat heeft hij de laatste jaren ook telkens gedaan. Ik zou me als Van Gerwen-fan dus voorlopig nog geen zorgen maken. Als we half november moeten concluderen dat hij ook de World Garnd Prix, het EK en de World Series finals niet heeft gewonnen, dan luiden we natuurlijk wel de noodklok.

Eigenlijk was het tijdens de zomer verder heel rustig bij de PDC, in tegenstelling tot het circus bij de BDO/WDF, daar rommelt het nog steeds. Er is inmiddels een nieuwe voorzitter gekozen bij de BDO die mag proberen om de kar uit de modder te trekken. Dat zal volgens mij nog een beste klus worden want de kar zit nogal vast en er zitten veel ontevreden spelers achterop die al een tijdje weinig vertrouwen hebben in het instituut. De eerste grote aankondiging die gedaan werd is dat vanaf heden alle PDC-spelers van harte welkom zijn op de BDO toernooien. Een historische uitspraak zou je kunnen zeggen, immers alle rechtszaken die zo’n 25 jaar geleden zijn uitgevochten hadden als doel dit nu juist voor elkaar te krijgen. En daarmee ook meteen een voorname reden waarom we tegenwoordig nog steeds met twee of drie organisaties te maken hebben die allemaal denken een WK te organiseren. Het feit dat de baas van de PDC, Barry Hearn, meteen daarop liet weten zijn regels niet aan te passen betekent dat er dus ook nagenoeg niets gaat veranderen. Er is immers in de contracten van de PDC-spelers opgenomen dat ze nergens voor de camera’s mogen spelen tenzij de organisatie van een toernooi in handen is van de PDC. In de praktijk betekent dit dus dat geen enkele PDC-speler een toernooi zal spelen waar camera’s bij zijn. Voor mijn gevoel komen we wel steeds dichter bij de dag waarop alles gewoon bij elkaar komt. Dan kan de PDC zich richten op de top van het darten en de WDF/BDO (of hoe je ze ook wilt noemen) met de breedtesport. Er zal nog best wat water onder de brug doorgaan voordat het zo ver is, maar het zou zo veel beter zijn voor bijna elke dartsliefhebber.

Triest nieuws uit België; daar heeft de nationale bond zichzelf namelijk opgeheven vanwege het feit dat ze niet voldoende mensen meer kunnen vinden om plaats te nemen in het bestuur. Het is toch ongelooflijk dat een groot dartland als België zo’n bericht moet plaatsen. Ik geloof er weinig van dat de BDB volgend jaar niet meer bestaat, er zullen vast nog wel mensen opstaan voor die tijd, maar dat maakt het bericht echt niet minder triest. Laten we hopen dat het najaar zonniger nieuws brengt voor de dartwereld.

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist