Doorpakken of afhaken

Gepubliceerd op 01/02/2016

Het nieuwe dartsjaar staat op het punt van beginnen dus pakken we de glazen bol er weer eens bij

Darten is groter dan ooit zo lijkt het, in ieder geval als je alle goednieuws verhalen moet geloven die de PDC en BDO naar buiten brengen de laatste weken. Barry Hearn verkondigt dat het prijzengeld weer omhoog gaat, dit keer wordt ook meer gedacht aan de spelers die aan de onderkant van de subtop hangen en de BDO gooit er een aantal nieuwe televisietoernooien tegenaan dus iedereen is weer happy.

Gary Anderson, Scott Waites en Trina Gulliver mogen zich een jaar lang wereldkampioen noemen en de rest mag weer vol aan de bak om ze van de troon te stoten. Langzaam maar zeker zie je wel de nieuwe generatie de neus aan het venster drukken. Bij de PDC doen de grote namen het nog steeds goed, maar van een groot aantal oude bekenden hebben we inmiddels afscheid genomen of gaan we dat zeer binnenkort doen. De nieuwe ‘sterren’ zijn Michael Smith, Benito van de Pas, Daryl Gurney, Alan Norris en Jeffrey de Zwaan, tenminste als het laatste WK een juist beeld liet zien.

Toch is het wel een kwestie van doorpakken voor deze mannen. Ze hebben een goed WK gespeeld, sommige zelfs een goed half jaar of jaar, maar nu moet het werk omgezet worden in keiharde ponden en een plaats hoog op de wereldranglijst. Het lijkt er op dat mannen als Brendan Dolan, Justin Pipe en Mervyn King hun plekje langzaam maar zeker aan het verliezen zijn. Ik zei het vorig jaar al in mijn voorbeschouwing op 2015: “Ik verwacht grootse dingen van Michael Smith”, en ik ben daar nog steeds van overtuigt. Voor mijn gevoel heeft hij alles in zich om binnen een paar jaar wereldkampioen te worden als hij maar iets positiever zijn wedstrijden kan benaderen. De Premier League wordt een goede test voor hem. Als hij daar zonder kleerscheuren uit kan komen dan zou het me niet verbazen als hij dit jaar zijn eerste grote beker omhoog gaat houden. Met name de toernooien die over drie of vier dagen gespeeld worden lijken mij hem op het lijf geschreven.

Voor Benito van de Pas begint nu de echte strijd omhoog. Hij heeft er nu twee jaar opzitten bij de PDC en zal dus niet meer alleen gaan stijgen, maar ook rankingponden moeten gaan verdedigen de aankomende tijd. Dat betekent een nieuwe druk en ik ben erg benieuwd hoe hij daar mee omgaat. Voor Daryl Gurney, Alan Norris en Jeffrey de Zwaan geldt dat nog niet. Zij kunnen nog redelijk vrijuit spelen en de weg omhoog ligt open. Eerst plaatsing afdwingen voor de grote toernooien die vanaf juli worden gespeeld en dan is een plek binnen de top 32 of zelfs top 20 mogelijk. Voor mijn gevoel is Alan Norris degene die het meeste kans maakt om sprongen te maken. Hij heeft al de ervaring op grote podiums en weet wat het is om ver te komen op dat soort toernooien. Hij zal echter wel een stuk constanter moeten worden om ook echt ver te komen.

Bij de BDO beginnen zo langzamerhand de problemen zich af te tekenen in de top. Ze hebben daar een grote groep van veteranen, o.a. Adams, Fitton, O’Shea, Hankey en Robson die het de laatste tijd niet echt laten zien. Daarnaast hebben ze een grote groep van onervaren jonge spelers die eigenlijk nog niet klaar zijn voor het grote werk. De groep die daartussen hoort te zitten zien ze jaarlijks verdwijnen naar de PDC. Dat zijn de spelers met enige ervaring, talent en de honger om te presteren. Wat overblijft zijn mannen als Waites, Durrant en Harms die de overstap niet maken en dus relatief eenvoudig de titels moeten kunnen verdelen. Misschien dat de aankondiging van een aantal nieuwe tv toernooien wat meer spelers uit die middengroep kan overhalen te blijven bij de BDO, zodat ze ook weer een beetje kunnen bouwen aan nieuwe gezichten voor hun organisatie. De ‘oudjes’ kunnen niet eeuwig het gewicht blijven dragen er is doorstroming nodig.

Nog een paar voorspellingen voor 2016; Van Gerwen zal weer veel winnen, Taylor wint in 2016 gewoon weer een TV toernooi. We krijgen dit jaar een nieuwe winnaar van een major bij de PDC. Aan het WK van 2017 zullen minder Nederlanders meedoen dan in 2016. Wat betreft de Premier League. De afvallers na 9 weken zijn Adrian Lewis en Robert Thornton, denk ik.

Jacques Nieuwlaat