Heilige huisjes vallen om

Gepubliceerd op 15/08/2019

De afgelopen maand kwam aan een heleboel vaste waarden ineens een eind. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik kom nog heel even terug op de column van vorige maand. Ik meldde toen al dat er nog geen details bekend waren over de kaartverkoop of de locatie voor World Darts Trophy en nog dezelfde avond werden die gegevens bekend gemaakt, soms is mijn timing ook niet alles.

1-Lakeside-Stage-009
2-Taylor-Phil-043
3-World-Masters-Stage-006

Toch ben ik erg benieuwd hoeveel mensen er uiteindelijk in de zaal zullen zitten. De aankondiging was hoe dan ook heel erg laat en ik vraag me af of je, op het laatste moment, in de vakantieperiode heel veel kaarten kunt verkopen. Tevens heeft de voorzitter van de BDO in de afgelopen weken nieuwe locaties aangekondigd voor het wereldkampioenschap en voor de World Masters. Op papier twee prachtige locaties met toch ook wel wat dartgeschiedenis. De Masters gaan naar de Circus Tavern in Purfleet waar in het verleden het wereldkampioenschap van de PDC werd gehouden. Het BDO-wereldkampioenschap zal gespeeld worden in de O2 Arena, dezelfde locatie als waar de play-offs van de Premier League worden gespeeld, met als aantekening dat het toernooi niet in de grote zaal gespeeld zal worden maar in een bijzaal. Ik denk op zich dat het goed is als nieuw BDO-bestuur om te breken met bepaalde tradities. Als je een nieuwe koers wil gaan varen zal je ook moeten breken met een aantal oude zaken, al doet het soms pijn. Je moet simpelweg je eigen stempel drukken als je gelooft in de nieuwe koers. Ik zal Lakeside ongelofelijk missen en het zal nog wel even tijd kosten om niet automatisch de Winmau World Masters te zeggen, maar je moet dit soort dingen ook een kans geven en dat wil ik zeker doen.

Het volgende probleem waar de BDO mee te maken kreeg was het opstappen van hun volledige crew scheidsrechters en MC. Ook daar werd weer heel vaag over gecommuniceerd. Het aftreden van Little Richard werd nog enigszins toegelicht maar het terugtreden van de andere scheidsrechters werd doodgezwegen. Er kon zelfs geen bedankje af richting een ploeg die toch heel lang zeer trouw is gebleven aan een wankele organisatie. Wat wel naar buiten kwam was dat er in no-time tientallen sollicitaties lagen op het bureau van de voorzitter. Het was dus ‘geen enkel’ probleem om de huidige mannen te vervangen, althans zo kwam dat op mij over. Inmiddels zijn de namen bekend en ik moet eerlijk zeggen: ik ken er slechts twee van. Het zal een hele uitdaging worden denk ik om een ervaren ploeg te vervangen met zes rookies die geen enkele ervaring hebben op een groot podium met camera’s of met de spelers waar ze nu mee moeten gaan werken. Natuurlijk feliciteer ik alle collega’s die het hoogste podium mogen halen en dus ook deze nieuwelingen. Maar ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat het bestuur van de BDO beter wat meer tijd had kunnen investeren in hun huidige crew dan voor deze oplossing te kiezen. Het is niet aan mij om de redenen voor hun vertrek toe te lichten, dat moeten ze zelf doen, maar het leek mij niet een onoplosbaar probleem als je echt tot een oplossing had willen komen als BDO-bestuur. Uiteindelijk is mijn ervaring toch dat je als scheidsrechter respect opbouwt bij spelers door te beginnen met het callen van kleinere toernooien en zo jezelf omhoog te werken richting de televisietoernooien. Helaas is het in de dartsport nu eenmaal zo dat er geen echte goede opleiding bestaat voor scheidsrechters. Als een organisatie ervoor zou willen kiezen om op het WK een loterij te houden onder het publiek voor wie de finale mag callen dan zou dat gewoon kunnen. Ik wil niets beweren, maar…

Afgelopen week was Phil Taylor jarig, The Power werd 59. Inmiddels is ’s werelds beste speler ruim anderhalf jaar met pensioen, en toen ik Taylor’s verjaardag voorbij zag komen dacht ik toch even: ik mis hem. Ik mis zijn kunde, ik mis zijn leiderschap in het veld van spelers, ik mis zijn charisma, maar wat ik vooral mis de laatste anderhalf jaar is passie en entertainment en één ding dat Phil altijd bracht was passie. Ik heb het al vaker gezegd en sommigen zullen denken daar heb je hem weer, maar darts als sport alleen is niet voldoende. De sport moet ook verkocht worden met een sausje van entertainment en passie. Twee dart gooiende mannen of vrouwen op een podium is niet voldoende en als de huidige spelers niet opletten dan is het product dat Taylor en consorten de afgelopen 30 jaar zorgvuldig hebben opgebouwd in no-time verdwenen. Als het entertainment en de passie verdwijnen, trekt het publiek weg, kijken er minder mensen naar de televisie, verdwijnt er prijzengeld en is uiteindelijk de sport terug waar het dertig jaar geleden zo graag weg wilde, in de amateurregionen. De huidige spelers hebben de mogelijkheid om tonnen of zelfs miljoenen te verdienen. Als je het mij vraagt mag je daar best iets voor terug doen, en dat mag best een beetje meer zijn dan ongeïnteresseerd een pijltje naar een bord gooien. Kijk anders op YouTube of andere platformen eens een paar potjes terug van de midden jaren negentig: toen konden spelers nauwelijks geld verdienen met de sport die ze leuk vonden, maar allemaal straalden ze de passie uit om het publiek te vermaken.

Jacques Nieuwlaat