Laatste Premier League voor Barney

Gepubliceerd op 01/12/2018

Tradities houden we natuurlijk in stand. Ook dit jaar in december weer de lijstjes van 2018. Wie was het best, wie juist niet en nog veel meer.

2014-Premier-League-Darts-Raymond-van-Barneveld-002
Gerwen-Michael-399
Durrant-Glen-028

Omdat het aantal lijstjes dit jaar groter is dan andere jaren, zet ik wat vaker gewoon mijn top-5 neer zonder veel uitleg en mag eenieder discussie voeren of hij/zij het daarmee eens is of niet. Leuker nog, maak je eigen top 5 en laat me hem weten!

Beste PDC-speler van 2018
Mijn verkiezing van beste speler van 2018 gaat niet om constante spelers die telkens kwartfinales of halve finales halen, het gaat om winnaars. Ook tellen grote TV toernooien natuurlijk zwaarder dan EuroTour toernooien en die zijn voor dit lijstjesoverzicht dan weer belangrijker dan vloertoernooien. De keuze was niet eenvoudig dit jaar omdat de laatste maanden Gary Anderson de beste indruk maakte en dus beter in je geheugen blijft hangen. Maar als je de kille cijfers bekijkt dan blijkt dat Van Gerwen 19 titels heeft gepakt waarvan drie majors, twee andere TV toernooien en acht EuroTours. Anderson daarentegen won ‘maar’ twee majors en twee andere TV toernooien. Hij speelde daarnaast een stuk minder en won, misschien logisch, ook veel minder met in totaal acht titels. Dus staat MVG voor het vijfde jaar op rij op nummer één, Anderson pakt voor de derde keer de zilveren medaille. Verder werden de titels, in tegenstelling tot voorgaande jaren, veel meer verdeeld over verschillende spelers. Dus is het geen gemakkelijke keuze om de top 5 vol te maken, desondanks hierbij mijn volledige top 5:

1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
3- Rob Cross
4- James Wade
5- Michael Smith

Beste BDO-speler van 2018

1- Glen Durrant
2- Mark McGeeney
3- Michael Unterbuchner
4- Jim Williams
5- Scott Mitchell

Beste dame van 2018

1- Lisa Ashton
2- Fallon Sherrock
3- Anastasia Dobromyslova
4- Mikuru Suzuki
5- Tori Kewish

Beste PDC-vloerspeler van 2018
Naast de toernooien op tv zijn er natuurlijk ook de vloertoernooien, waarin de Players Championship, de UK Open qualifiers en de EuroTourtoernooien vallen. Ook daar was Michael van Gerwen heel vaak de beste, met name op de Euro Tour waar hij maar liefst acht zeges pakte, een totaal dat voorlopig niet meer verbeterd gaat worden - als het al ooit verbeterd wordt. En dus staat hij gewoon weer bovenaan, waar dat vorige jaar nog Peter Wright was.

1- Michael van Gerwen
2- Ian White
3- Krzysztof Ratajski
4- Gary Anderson
5- Peter Wright

Beste BDO/WDF-vloerspeler van 2018
Naast de voertoernooien van de PDC, heeft de BDO/WDF er een ongelooflijk groot aantal vloertoernooien die meetellen voor de één of andere ranking. Tellen is eigenlijk onmogelijk, maar ik heb het toch geprobeerd.

1- Jim Williams - WAL
2- Scott Mitchell - ENG
3- Leonard Gates - USA
4- Justin Thompson - AUS
5- Mark McGeeney - ENG

1- Lisa Ashton - ENG
2- Aileen de Graaf - NED
3- Fallon Sherrock - ENG
4- Deta Hedman - ENG
5- Tori Kewish - AUS

Most improved player 2018
Vorig jaar nog gewonnen door de wereldkampioen Rob Cross en in het verleden ook door onder andere Mensur Suljovic, Stephen Bunting en Kim Huybrechts. Kortom: deze categorie winnen betekent dat je in de aankomende jaren de Premier League in gaat of er al in staat. Het gaat er mij om wie ten opzichte van 12 maanden geleden de meeste progressie heeft geboekt. Natuurlijk moet je ook hier keuzes maken en dus vallen mannen als Evans, Schindler en Darren Webster net buiten de lijst.

1- Max Hopp, gaat van vorig jaar geen WK tot dit jaar winnen van een EuroTour en een Players Championship, dat is vooruitgang!
2- Gerwyn Price, stond in 2014 al eens in dit lijstje en maakt ieder jaar eigenlijk wel een stapje. Dit jaar een reuzestap gemaakt na een moeizame Premier League niet onzichtbaar geworden, maar een EuroTour gewonnen en natuurlijk de Grand Slam.
3- Jeffrey de Zwaan, twaalf maanden geleden je tourkaart kwijtraken en hem dan meteen op de eerste dag van Q-School terugwinnen is knap, vervolgens een Players Championship winnen, twee finales op de vloer halen en een halve finale op de World Matchplay is echt boven verwachte vooruitgang.
4- Jonny Clayton, stond vorig jaar ook al in deze lijst, toen was de opdracht om de top 20 van de wereld te halen en daarin is hij ruim geslaagd. Op dit moment de nummer vijftien op de mondiale ranglijst, met een zege op de EuroTour op zijn naam. Volgende halte is het winnen van een major en dan de Premier League in.
5- Steve Lennon, niet de meest opvallende naam in de lijst waarschijnlijk, maar toch hoort hij hier thuis. De jonge Ier maakt al een paar jaar langzaam progressie, maar heeft in 2018 een grotere stap gemaakt. Moet nog wat meer persoonlijkheid krijgen en tonen, maar kan zo maar richting de top 20 van de wereld volgend jaar.

Teleurstellingen van 2018
Ook over dit lijstje kun je lang over discussiëren, maar dat doe ik niet. Om welke reden dan ook vielen deze mannen erg tegen in 2018:

1- Alan Norris
2- Benito van de Pas
3- Devon Petersen
4- Jamie Caven
5- Raymond van Barneveld

De kwartfinalisten van het PDC WK 2019
Het gaat een heel open WK worden waarin er waarschijnlijk in de tweede ronde met name al veel verrassingen zullen vallen. Je krijgt dan spelers die al een potje hebben gespeeld en gewonnen tegen spelers die een lastige eerste potje moeten spelen. Van Gerwen is nog altijd gewoon de favoriet voor mij, maar zijn route naar een eventuele finale is een heel lastige. De bovenkant van het schema oogt zwaarder dan de onderzijde, maar dat was de laatste paar toernooien ook zo en toen bleek in de finale de man uit de bovenzijde leeg te zijn en te verliezen.

1- Michael van Gerwen
2- Krzysztof Ratajski
3- Daryl Gurney
4- Gary Anderson
5- Dimitri Van den Bergh
6- Michael Smith
7- Gerwyn Price
8- Peter Wright

De bananenschillen van het PDC WK 2019
De spelers die voor een verrassing kunnen zorgen zonder dat ze echt in aanmerking komen voor een wereldtitel. Maar de toppers kunnen er zomaar over uitglijden.

1- Danny Noppert
2- Seigo Asada
3- Jeff Smith
4- Boris Koltsov
5- Jeffrey de Zwaan
6- Luke Humphries
7- Darius Labanauskas
8- Chris Dobey

De kwartfinalisten van het BDO WK 2019
Er zal iemand een superdag moeten hebben om Glen Durrant er af te gooien. En je kunt je dan ook meteen afvragen of die speler daadwerkelijk de titel zal pakken of dat hij al zijn finale heeft gespeeld. Ben wel erg benieuwd naar wat Andy Hamilton en in mindere mate Wes Newton kan op dit podium. Zij hebben meer ervaring dan welke andere deelnemer dan ook en dan zou wel eens in hun voordeel kunnen werken.

1- Mark McGeeney
2- Nigel Heydon
3- Wayne Warren
4- Wesley Harms
5- Jim Williams
6- Scott Mitchell
7- Andy Hamilton
8- Glen Durrant

De WK finale bij de dames gaat normaal gesproken tussen Lisa Ashton en nog een ander. Ik blijf hopen dat Aileen de Graaf het een keer echt bij elkaar kan vinden om goed te spelen op Lakeside, maar ik denk dat het dit jaar tussen Lisa en Anastasia zal gaan. Al heeft Ashton een zeer lastige loting met eerst de Japanse Suzuki en in de halve finale sowieso een moeilijke tegenstandster uit het sterkste kwart van de loting met Hedman, Sherrock, Hammond en O’Brien.

De bananenschillen van het BDO WK 2019
1- Wes Newton
2- Kyle McKinstry
3- Richard Veenstra
4- Roger Janssen

De line-up voor de Premier League van 2019
Het lijstje waar misschien wel het meest over gesproken wordt. Ik denk geen debutanten in 2019, want eigenlijk komt er niemand echt voor in aanmerking, tenzij een WK finale wordt gehaald. Ik denk dat Van Barneveld er gewoon bij zit, maar dat betekent ook dat iemand uit de top-10 erbuiten moet vallen. Dat is voor mijn gevoel Simon Whitlock, maar omdat Mensur Suljovic een jaartje Premier League overslaat zit de Aussie er toch bij.

1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
2- Peter Wright
4- Rob Cross
5- Simon Whitlock
6- Raymond van Barneveld
7- Daryl Gurney
8- Michael Smith
9- James Wade
10- Gerwyn Price

De mannen om op te letten in 2019 bij de PDC
Natuurlijk is het lastig voorspellen wie er over een jaar grote vooruitgang boeken, maar ik doe weer graag een poging. Vorig jaar stond Corey Cadby bovenaan dit lijstje, hij deed het prima als hij erbij was, maar hij is sinds maart niet meer in staat gebleken om een visum te krijgen voor Europa. Een paar namen zijn dezelfde als vorig jaar, niet uit luiheid, maar omdat ik echt denk dat deze mannen nog flinke stappen kunnen en zullen maken.

1- Luke Humphries
2- Justin van Tergouw
3- Dimitri Van den Bergh
4- Darius Labanauskas
5- Steve Lennon
6- Madars Razma
7- Richard Veenstra
8- Michael Unterbuchner
9- Glen Durrant
10- Mark McGeeney

Ik wens iedereen weer heel fijne feestdagen en een gezond 2019. Veel plezier bij het WK dat we in zijn geheel live gaan uitzenden op RTL7, RTL-Z, RTL7 Darts Radio en online met uitgebreide studio uitzendingen. Op een persoonlijke noot vind ik het echt een geweldige uitdaging en eer dat ik de openingsavond mag presenteren op RTL-Z, ik hoop dat het WK dan meteen met een Oranje-klap van start gaat.

Reageer op bovenstaande lijstjes met je eigen lijstjes, mogen ook nieuwe zijn, tot volgend jaar!

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat