Michael Smith haalt in 2015 zijn eerste TV-finale

Gepubliceerd op 05/01/2015

Het dartsjaar 2014 zit er nu officieel op, twee nieuwe wereldkampioenen en een nieuw jaar in het vooruitzicht.

We hebben een prachtig PDC wereldkampioenschap gezien. De grote namen hebben laten zien dat ze niet voor niets die naam hebben en met twee Nederlanders in de halve finale en een derde in de kwartfinale is het één van de beste WK’s ooit geweest. Weliswaar geen Nederlandse wereldkampioen, maar ik kan heel goed leven met Gary Anderson als kampioen, die al veel eerder een WK titel had moeten pakken.

Natuurlijk heb ik ook nog een weekje op de bank gehangen om als liefhebber naar het BDO WK te kijken. Zeer teleurstellend voor de Nederlanders, zeven heren allemaal exit in de eerste ronde. Veelal gewoon een tekort aan ervaring, maar ook gewoon een aantal spelers die tegenvielen. Met name de halve finale van Durrant en Adams en de finale waren prachtig. Mooie kampioen in Scott Mitchell, die een goede ambassadeur zal zijn voor de BDO het aankomend jaar. Bij de dames was Lisa Ashton de beste en voor mij is zij al een paar jaar de dame die er uitspringt. Mooie strakke speelstijl en op de juiste momenten de emotie loslaten, zo dient het gespeeld te worden. In de breedte is het niveau bij de dames echt niet goed genoeg. Ik heb een paar partijen gezien die niet om aan te zien waren. Ik begrijp best dat de dames meer exposure willen en meer prijzengeld, maar dan zal er toch echt op een hoger niveau gespeeld dienen te worden. Wat mij betreft beginnen we met minder vriendschappelijk gedrag op het podium en meer killerinstinct, voeg daarbij een flinke schep emotie en een paar uur per dag extra training, dan moet het goed komen. Voor Nederland hebben we wel binnen een aantal jaar een wereldkampioene denk ik: Aileen de Graaf heeft alles in zich om die beker omhoog te tillen.

Natuurlijk kijken we dan ook meteen weer vooruit naar 2015. Ik hou me voornamelijk bezig met de PDC toernooien en daar kijk ik dan ook even naar. De nieuwe kalender is zo’n beetje compleet en het zal weer een druk jaartje worden voor de topspelers. Twintig ProTour toernooien, zes Uk Open Qualifiers, negen EuroTours, vier of vijf WorldTours en meer dan 10 televisie toernooien. De airmiles zullen weer aardig oplopen in 2015. Natuurlijk werkt iedereen weer toe naar het hoogtepunt van het jaar, het WK. Het wordt steeds meer een issue wie daar het fitste aan de start staat. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Je zult daarbij steeds meer onderscheid moeten maken tussen de spelers die jonger zijn dan 45 en de spelers die daar boven zitten. De oudere spelers krijgen het steeds lastiger om zich te focussen voor grote toernooien om de simpele reden dat er tegenwoordig zoveel zijn. Hij die zijn jaar het beste kan indelen kan aan het eind van het jaar oogsten. Je kunt simpelweg niet meer twaalf maanden van het jaar goed zijn. In alle andere professionele sporten wordt gepiekt naar een hoogtepunt in het jaar, het wordt hoog tijd dat de topdarters dat ook gaan doen. Misschien is het wel een goed moment om eens een kijkje in de keuken van andere sporten te nemen. Ik zou als topdarter eens contact zoeken met een Olympisch atleet en kijken hoe hij zijn trainingsschema’s maakt. Je hoeft het wiel echt niet zelf uit te vinden.

Meestal is het WK een goede aanwijzing voor de eerste maanden van het nieuwe jaar. Spelers die het goed hebben gedaan in Londen zullen de aankomende maanden die lijn normaal gesproken voortzetten. Heb je problemen gehad op het WK, dan worden het lastige maanden. Voor Nederland ziet het er goed uit denk ik. In het aankomende jaar zullen Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christian Kist nog zeker gaan stijgen op de wereldranglijst. Met name van Klaasen verwacht ik dit jaar een paar mooie prestaties. Ik heb hem genoteerd voor minimaal één halve finale op TV. Daarnaast ben ik erg benieuwd of Vincent van der Voort zijn goede vorm kan vasthouden en wat vaker kwartfinales kan halen van grote toernooien. Tevens denk ik dat we in 2015 een nieuwe winnaar van een PDC TV toernooi gaan krijgen. Het ligt voor de hand dat dit Stephen Bunting of Kim Huybrechts zal zijn, maar er zijn nog wel een paar gegadigden. Ik heb voor 2015 mijn vizier op Michael Smith gezet voor een eerste grote finale.

Er is ook een aantal spelers die een lastig jaar tegemoet kunnen zien. Andy Hamilton en Simon Whitlock gaan het erg lastig krijgen en ook Dave Chisnall en Peter Wright zullen alle zeilen moeten bijzetten om hun posities te behouden. Er is ook weer een aantal nieuwe kapers op de kust. Op Q-School was het niveau erg hoog en een paar grote namen hebben een tourkaart bemachtigt. Ik ben benieuwd wat Alan Norris, James Wilson en Robbie Green kunnen dit jaar. Kortom: het zal ongetwijfeld weer een prachtig dartsjaar worden en ik heb er alvast zin in. The Masters beginnen zaterdag 31 januari en dat is de officiële kick-off voor het TV seizoen.

Jacques Nieuwlaat