Nooit meer Are You Ready, Ladies and Gentlemen, Let’s Play DartsNieuwe Blog Page

Gepubliceerd op 01/05/2016

Hij was de laatste jaren al een beetje uit het zicht verdwenen, maar toch blijft het schrikken als één van de helden uit je jeugd ineens komt te overlijden. Ik heb het natuurlijk over Martin Fitzmaurice. Toen ik medio jaren ’90 zelf de microfoon oppakte om tijdens dartswedstrijden de scores om te roepen en de spelers naar het podium te halen was hij dé man in dit metier. De negen meest fameuze woorden in die tijd kwamen uit zijn mond; Are You Ready, Ladies And Gentlemen, Let’s….. Play….. Darts. Vaak geïmiteerd, maar nimmer zo mooi gesproken als door Fitzmaurice himself.

Toen ik in 1993 zelf voor de eerste keer aanwezig was bij het WK in de Lakeside Country Club te Frimley Green stond het kippenvel huizenhoog op mijn armen toen ik die woorden voor de eerste keer live hoorde. Ik kan me voorstellen dat meer liefhebbers dit gevoel hebben gekend. Eind jaren ’90 mocht ik voor de eerste keer met hem samenwerken, op de Dutch Open samen met een andere grootheid, George Noble.

Het is een cliché welke vaak gebruikt wordt: je moet je helden eigenlijk niet persoonlijk leren kennen want ze kunnen nooit voldoen aan je ideaalbeeld. Dat gold ook wel een beetje tussen Fitzmaurice en mij. Ik ben van de generatie na de splitsing van de BDO en PDC en ben dus altijd vrij openminded geweest naar beide organisaties. Dat gold absoluut niet voor Martin. Voor hem was er maar één bond en dat was de BDO. Dat wilde nog wel eens tot pittige discussies leiden tussen ons, zeker toen een aantal toernooien in Nederland ‘gemengd’ werden. Neemt niet weg dat ik heel veel heb geleerd tijdens de toernooien die ik aan zijn zijde mocht werken, ervaringen die ik heden ten dage nog steeds gebruik.

De manier waarop Fitzmaurice uiteindelijk met pensioen werd gestuurd verdient niet de schoonheidsprijs. Laat ik vooropstellen dat ik er in april 2013 niet bij was toen hij op het podium tijdens de British Internationals een aantal racistische opmerkingen maakte die hem later dwongen terug te stappen als MC voor de BDO. Wat ik wel weet is dat er toen al een tijdje, een steeds grotere groep omstanders was die het tijd vond dat hij met pensioen zou gaan. Hij kwam steeds vaker in conflict met de steeds jongere groep darters waar hij mee moest werken. Maar zoals dat aan de andere kant van het kanaal wel vaker gaat, de Britten vinden het lastig om iemand weg te sturen. Daar waar wij onze boegbeelden misschien te snel laten gaan, daar laten zij ze vaak nét te lang zitten of staan. Hoe chique was het niet geweest om na 25 jaar Lakeside (2010) afscheid te nemen met een oorverdovend applaus om daarna zo lang als je wilt als eregast terug te komen. Dat is het afscheid dat ik hem gewenst had, maar het mocht niet zo zijn, een gemiste kans.

De dartswereld verliest een icoon met Martin Fitzmaurice, een ongelooflijke vakman met een unieke stem, die de dartswereld jarenlang een gezicht en geluid heeft gegeven.

Aan het einde van het stukje van deze maand wil ik toch met een vrolijke noot eindigen. In januari werd mij reeds gevraagd of ik voor de nieuw opgerichte JDC (Junior Darts Corporation) een kwalificatietoernooi wilde organiseren voor België en Nederland. Men wilde een EK organiseren en daar mochten toch niet spelers uit de lage landen ontbreken. Daar was ik het mee eens en dus aan de slag gegaan om middelen en materialen bij elkaar te krijgen. Klein probleempje; er was geen budget.

Het was mijn insteek om het toernooi zo open mogelijk te organiseren, zodat iedere speler/speelster tussen de 10 en 18 mee kon doen en ik wilde dat de winnaars van het kwalificatietoernooi zich geen zorgen hoefden te maken over reis- en verblijfskosten voor het EK dat in Engeland wordt gehouden. Ik sprak met een aantal van de hedendaagse PDC toppers en tot mijn grote vreugde stemden Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Kim Huybrechts er meteen mee in om die reiskosten voor hun rekening te nemen. Dat laat toch ook wel weer zien dat deze individualisten niet alleen maar aan zichzelf denken. Voeg daarbij de Evenementenhal in Venray die wilde meehelpen en Bulls’s Darts en Dartswarehouse die zorgen dat er dartsbanen in Venray komen en je hebt een prachtig toernooi op papier. Inmiddels zijn de eerste vrijwilligers ook bij elkaar gevonden en niet te vergeten Roland Scholten en Co Stompé die op de dag zelf acte de préséance zullen geven. Dit alles bij elkaar geeft mij een uitermate blij gevoel; er is blijkbaar veel mogelijk in de dartswereld.

Het is nu alleen nog aan de jonge spelers en speelsters om zich in te schrijven en van 11 juni een onvergetelijke dag te maken en te zorgen dat het niet bij een eenmalig toernooi blijft. Alle informatie over het toernooi vind je op de website van de JDC en op de Facebookpagina van het toernooi. Ik zie jullie op de 11e!

Jacques Nieuwlaat