Premier League plekken nog lang niet beslist

Gepubliceerd op 04/12/2019

Tradities houden we natuurlijk in stand, dus ook deze december weer de lijstjes van 2019.
Wie was het best, wie juist niet en nog veel meer.

2019-PDC-World-Darts-Championship-Michael-van-Gerwen-007
2019-BDO-World-Darts-Championship-Ladies-Mikuru-Suzuki-001
Harms-Wesley-022

Omdat het aantal lijstjes dit jaar groter is dan andere jaren, zet ik wat vaker gewoon mijn top-5 neer zonder veel uitleg en mag eenieder discussie voeren of hij/zij het daarmee eens is of niet. Leuker nog, maak je eigen top 5 en laat me hem weten!

Beste PDC-speler van 2019
Mijn verkiezing van beste speler van 2019 gaat niet om constante spelers die telkens kwartfinales of halve finales halen, het gaat om winnaars. Hier tellen grote TV toernooien natuurlijk zwaarder dan kleine TV toernooien en EuroTour toernooien zijn voor dit lijstjesoverzicht dan weer belangrijker dan vloertoernooien. De keuze was niet eenvoudig dit jaar omdat de laatste maanden Gerwyn Price een zeer sterke indruk maakte en dus beter in je geheugen blijft hangen. Over de nummer één kun je echter nauwelijks discussiëren. Michael van Gerwen pakt 15 titels, waaronder het WK, de Premier League en de World Grand Prix. Daarnaast wint hij ook nog diverse andere TV toernooien en EuroTours. Voor het zesde jaar op rij is hij de onbetwiste nummer één. Daarna wordt het wel een stuk moeilijker. Ik zet Gerwyn Price op 2, met name omdat hij meer heeft gewonnen en ook constanter is geweest dan Rob Cross over het hele seizoen. Verder werden de titels, net zoals vorig jaar verdeeld over verschillende spelers. Dus is het geen gemakkelijke keuze om de top 5 vol te maken, desondanks hierbij mijn volledige top 5:

1- Michael van Gerwen
2- Gerwyn Price
3- Rob Cross
4- Peter Wright
5- James Wade

Beste BDO-speler van 2019
1- Wesley Harms
2- Jim Williams
3- Martijn Kleermaker
4- Nick Kenny
5- Darren Herewini

Beste dame van 2019
1- Mikuru Suzuki
2- Lisa Ashton
3- Beau Greaves
4- Fallon Sherrock
5- Tori Kewish

Beste PDC-vloerspeler van 2019
Naast de toernooien op tv zijn er natuurlijk ook de vloertoernooien, waarin de Players Championship, de Euro Tourtoernooien en ook de Development Tour en Challenge Tour vallen. Ook daar was Michael van Gerwen vaak de beste, met name op de Euro Tour waar hij maar vier zeges pakte. En dus staat hij gewoon weer bovenaan, net als vorig jaar. Nogmaals winnaars krijgen bij mij meer punten dan constante kwartfinalisten en daarom staat Gerwyn Price hier op twee. Vier Players Championships en een EuroTour zege zorgen daarvoor. Wade pakte ook 5 zeges, maar allemaal op Players Championships. Ik heb Ted Evetts ook in deze lijst gezet omdat hij zo sterk heeft gespeeld op de Development Tour dat hij niet mocht missen op mijn lijstje.

1- Michael van Gerwen
2- Gerwyn Price
3- James Wade
4- Ian White
5- Ted Evetts

Most improved player 2019
Vorig jaar nog gewonnen door Max Hopp en in het verleden ook door onder andere Rob Cross, Mensur Suljovic, Stephen Bunting en Kim Huybrechts. Kortom: deze categorie winnen betekent dat je in de aankomende jaren de Premier League in gaat of er al in staat. Het gaat er mij om wie ten opzichte van 12 maanden geleden de meeste progressie heeft geboekt. Natuurlijk moet je ook hier keuzes maken en dus vallen mannen als Krzysztof Ratajski, William O’Connor en Jamie Hughes af.

1- Nathan Aspinall, moest bijna stoppen met darten vlak voor het afgelopen WK, maar kon de reis nog net financieren. Haalt vervolgens de halve finale en wint de UK Open en de US Darts Masters, dat is vooruitgang!
2- Gerwyn Price, stond vorig jaar ook al op twee in dit lijstje en maakt ieder jaar eigenlijk wel een stapje. Dit jaar een weer een grote stap gemaakt en nu op het oog de grootste uitdager van MVG.
3- Jose de Sousa, binnen 12 maanden je tourkaart pakken en twee Players Championships winnen is een prestatie van formaat. De Portugees is voor mij een gevaarlijke outsider op het WK, al zit de loting hem daar bepaald niet mee.
4- Gabriel Clemens is op dit moment nog niet in staat gebleken om toernooien te winnen, maar dat lijkt een kwestie van tijd. De Duitser stond afgelopen jaar in drie finales en belangrijker nog kan het ook op de grote podiums. Een gevaarlijke speler derhalve.
5- Jermaine Wattimena, niet de meest opvallende naam in de lijst waarschijnlijk, maar toch hoort hij hier thuis. De Nederlander maakt al een paar jaar langzaam progressie, maar heeft in 2019 een grotere stap gemaakt. Moet nog wat meer wennen aan zijn nieuwe status als top-20 speler en dat ook wat meer tonen op de grote podiums. Als hij daar ook nog gaat winnen, dan is de top 10 niet heel ver weg.

Teleurstellingen van 2019
Ook over dit lijstje kun je lang over discussiëren, maar dat doe ik niet. Om welke reden dan ook vielen deze mannen erg tegen in 2019:

1- Corey Cadby
2- Benito van de Pas
3- Christian Kist
4- Mark McGeeney
5- Jamie Lewis

De kwartfinalisten van het PDC WK 2020
We gaan dit Wk van start met een aantal grote favorieten voor de titel, een paar outsiders en een paar ‘gelauwerde veteranen die niet in topvorm lijken te zijn. Michael van Gerwen is de grootste favoriet bij mij, gevolgd door Price, Cross en Wright. Outsiders voor mij zijn Aspinall, Durrant, White en Michael Smith. Maar nog meer benieuwd ben ik naar wat Van Barneveld en Anderson nog kunnen.

1- Michael van Gerwen
2- Gabriel Clemens
3- Nathan Aspinall
4- Michael Smith
5- Rob Cross
6- Peter Wright
7- Glen Durrant
8- Gerwyn Price

De bananenschillen van het PDC WK 2020
De spelers die voor een verrassing kunnen zorgen zonder dat ze echt in aanmerking komen voor een wereldtitel. Maar de toppers kunnen er zomaar over uitglijden.

1- Danny Baggish
2- Seigo Asada
3- Luke Humphries
4- Ted Evetts
5- Ron Meulenkamp
6- Mikuru Suzuki
7- Keane Barry
8- Brendan Dolan

De kwartfinalisten van het BDO WK 2020
Er is geen uitgesproken favoriet voor het WK van de BDO denk ik. Voor de eerste keer sinds 1986 wordt Lakeside verlaten en dat zal sowieso een andere sfeer geven denk ik. Er zitten wel een paar interessante duels bij in de vroege rondes van dit WK, met name de deelname van de dan 14-jarige Leighton Bennett die het gaat opnemen tegen Scott Mitchell wil ik niet missen. Met zeven Nederlanders zijn we goed vertegenwoordigt en hebben we ook zeker kans op de titel in de O2, mits het toernooi doorgaat natuurlijk.

1- Scott Waites
2- Leighton Bennett
3- Darren Herewini
4- Dave Parletti
5- Jim Williams
6- Martijn Kleermaker
7- Mario Vandenbogaerde
8- Richard Veenstra

De WK finale bij de dames is dit jaar ook niet zo gemakkelijk te voorspellen. Ik blijf hopen dat Aileen de Graaf het een keer echt bij elkaar kan vinden om goed te spelen op het WK. Ook hier een jonge dame die haar debuut gaat maken. Beau Greaves is 15 als ze haar debuut gaat maar en dat gaat ze doen tegen tienvoudig kampioene Trina Gulliver. Een echte aflossing der generaties want ik denk dat Greaves die partij gaat winnen. Wat daarna nog mogelijk is zullen we moeten afwachten Ik denk dat het dit jaar tussen Lisa Ashton, Mikuru Suzuki, Anastasia Dobromyslova en Fallon Sherrock zal gaan.

De bananenschillen van het BDO WK 2020

1- Darren Herewini
2- Paul Hogan
3- Leighton Bennett
4- Justin Thompson

De line-up voor de Premier League van 2020
Het lijstje waar misschien wel het meest over gesproken wordt. Ik denk dat we dit jaar weer iets met contenders gaan doen omdat dit vorig jaar goed is bevallen. Met het wegvallen van weer een groot kampioen die veel kaarten verkocht (RVB) zal het de uitdaging worden om de Premier League entertaining te houden. Te veel van de toppers en subtoppers leveren te weinig entertainment. Een aantal van de spelers die in aanmerking komen voor de Premier League zullen misschien wel helemaal niet zo zitten te wachten op een uitnodiging. Fysiek en mentaal is het best een moeilijk toernooi en ik kan me best voorstellen dat een aantal toppers het toernooi kunnen missen als kiespijn. Natuurlijk zullen ze dit niet hardop willen roepen en is het onmogelijk om de roep van de Premier League te weerstaan zowel financieel als reclametechnisch, maar voor Anderson, Suljovic, Wade en Gurney zou een jaartje zonder helemaal zo slecht nog niet zijn. Toch zijn er weinig spelers buiten de top 10 die in aanmerking zouden kunnen komen, maar een halve finale op het WK maakt altijd een heleboel goed natuurlijk. De eerste zeven namen zijn wel zeker voor mijn gevoel mits ze willen natuurlijk, de rest is nog redelijk open.

1- Michael van Gerwen
2- Rob Cross
2- Gerwyn Price
4- Michael Smith
5- Peter Wright
6- Nathan Aspinall
7- Gary Anderson
8- Daryl Gurney
9- Dave Chisnall

De mannen om op te letten in 2020 bij de PDC
Natuurlijk is het lastig voorspellen wie er over een jaar grote vooruitgang boeken, maar ik doe weer graag een poging. Vorig jaar stond Luke Humphries bovenaan dit lijstje, hij deed het prima dit jaar, maar kende ook veel mentale problemen waardoor hij nog niet het beste heeft kunnen laten zien, toch zet ik hem terug op dit lijstje want zijn talent is niet te ontkennen. Er zullen ook weer heel veel BDO-toppers de sprong naar Q-School wagen en dan is het maar afwachten wie het goed doet en wie niet.

1- Gabriel Clemens
2- Jose de Sousa
2- Harry Ward
4- Martijn Kleermaker
5- Ted Evetts

Ik wens iedereen weer heel fijne feestdagen en een gezond 2020. Veel plezier bij het WK dat we in zijn geheel live gaan uitzenden op RTL7, RTL7 Darts Radio en online via Videoland met uitgebreide studio uitzendingen.

Jacques Nieuwlaat