Premier League, World Series en de rest van het jaar

Gepubliceerd op 15/06/2019

Het is toch al juni, maar het regent pijpenstelen als ik weer mijn favoriete kroeg binnenstap en aanschuif aan de stamtafel waar de vaste stamgasten zitten te discussiëren. Onze barman Peet zet een koele versnapering voor me neer en ik val midden in het gesprek dat over de recente World Cup gaat.

2019-Premier-League-Darts-Michael-van-Gerwen-002
Suzuki-Mikuru-010
White-Ian-065

“Wat was Van Gerwen slecht zeg tijdens dat WK voor landen, niet te geloven”, roept Bert met een grote glimlach op de mond. Iedereen weet wel dat Bert geen groot fan is van MVG en dus kan hij zijn enthousiasme nauwelijks beteugelen. “Hij had gewoon geen vertrouwen in die Wattimena waar hij mee moest gooien” kaatst Gerard terug. Gerard is wel een grote fan van de nummer één van de wereld. “Als die Barry Hearn nou gewoon Barney had opgeroepen was er niets aan de hand geweest dan hadden we gewoon weer wereldkampioen geweest. Maar nee, in het afscheidsjaar van de man die het darten op de kaart heeft gezet in Nederland moet zo nodig een statement worden gemaakt en wordt RVB op de reservebank gezet. Ik begrijp daar helemaal niets van”. Sjaan doet ook nog een duit in het zakje; “Wattimena staat gewoon hoger op de wereldranglijst en dus heeft hij gewoon beter gespeeld dan Van Barneveld. Had die luie donder maar meer moeten gooien, je kunt nu eenmaal niet de regels veranderen voor hem, ook al zijn het ongeschreven regels. Daarbij is het ook wel goed als we die titel een jaartje niet winnen, dan is Van Gerwen volgend jaar misschien ook weer wat scherper. Misschien dat hij dan wel met Jeffrey de Zwaan mag spelen, dat vind ik zo’n schatje en hij kan nog lekker darten ook”.

“Volgens mij zijn we ook een tijdje van jou verlost dikke, of niet?” Manke Willem schreeuwt het zowat vanaf de plee mijn richting op. We hebben wel een maandje dartvrij op TV en dat vind ik dan wel weer even lekker. De Premier League is iets waar je jaarlijks naar uitkijkt, maar ik ben ook altijd weer blij ben als het is afgelopen. Persoonlijk vond ik het geen memorabele Premier League, al was het in ieder geval nog wel leuk met die contenders. Ik denk niet dat we zoveel amusement zouden hebben gehad als – pak ‘m beet - Simon Whitlock, Ian White of Dave Chisnall fulltime hadden meegedaan. Zo zie je maar dat ingrepen die noodgedwongen worden gedaan regelmatig zeer goed uitpakken. Ik denk dan ook dat dit volgend jaar een vervolg zal krijgen. Het is de perfecte gelegenheid om spelers te laten proeven aan de Premier League, maar ook om de Premier League te laten proeven aan de spelers. Sjaan en Gerard zijn het met mij eens, maar Willem natuurlijk weer niet, die ligt altijd dwars. “Ik vind dat de top 10 van de wereld gewoon mot spelen, geen handel onder de tafel, maar gewoon duidelijk voor iedereen! Je zal maar Simon Whitlock zijn dit jaar, wordt er toch gewoon minimaal 30 ruggen door je neus gedouwd, dat kan toch niet, tis vriendjespolitiek, niet meer en niet minder en nog een winnaar ook die niet de beste was. Die Rob Cross was echt de koning, maar hij kan gewoon niet meer spelen tegen die groene gek, of denk jij daar anders over bolle?” Voor mijn gevoel was Michael deze Premier League te pakken, met name in de halve finale, maar het toont ook wel weer zijn klasse dat hij dan toch weet te winnen. Zoals hij zelf al heeft aangegeven waren er veel afleidingen dit jaar en dan zie je dat zelfs Van Gerwen dan niet 100% kan spelen. Zijn cijfers worden zo langzamerhand echt wel Tayloresk, laten we er vooral van genieten zolang het duurt, voor je het weet verlang je weer terug naar tijden met Nederlands succes als het er even niet meer is, dat heb ik ook al eerder meegemaakt.

De aankomende maanden is het vooral EuroTour, World Series en natuurlijk de World Matchplay. Nu weet ik dat ik me niet altijd als de grootste fan van Ian White heb gedragen, maar wat The Diamond de laatste maanden doet is wel indrukwekkend. Toegegeven: hij doet het voorlopig alleen op de EuroTour toernooien, maar dat is wel de voorbode van wat er op de TV toernooien gaat gebeuren. Vier finales op rij en er ook nog eens twee van winnen is geen sinecure. Derhalve denk ik dat White echt van zich gaat laten horen in het restant van dit jaar, ook voor de TV camera’s. Andere mannen die in goede vorm verkeren zijn BDO overstappers Glen Durrant, Jamie Hughes en Mark McGeeney. Die zullen niet allemaal alle TV toernooien gaan halen, maar als ze er wel bij zijn, houdt ze dan in de gaten. En de doorbraak van de nieuwe generatie zit er ook echt aan te komen. Uk Open winnaar Nathan Aspinall trekt de goede vorm door, Keegan Brown, Ricky Evans, Jeffrey de Zwaan, Harry Ward en Max Hopp lijken ook weer allemaal hun vorm terug te vinden of juist op te komen stomen. Ik moet zeggen dat ik me daar erg op verheug. Zo af en toe heb je gewoon frisse gezichten nodig die de aankomende jaren het darten kleur gaan geven.

Over kleur geven gesproken; de dames keren ook terug op Ally Pally. Nu maar hopen dat de wereldkampioene zich weet te plaatsen, zou echt een gemis zijn als zij er niet bij was. Van mij mag ze ook gewoon één van de acht BDO plekken krijgen op de Grand Slam of Darts. Ik denk dat haar verschijning en gooien meer aandacht zal trekken dan de nummer acht van de BDO lijst, ongeacht wie dat is. Aan de stamtafel nemen we nog allemaal een versnapering en lullen lekker verder over de toekomst van onze mooie sport.

Fijne vakantie alvast!
Jacques Nieuwlaat