Wattimena speelt de World Cup

Gepubliceerd op 17/04/2019

James Wade in de vorm van zijn leven, de World Cup en natuurlijk Barney..

1-Wattimena-Jermaine-020
2-2018-PDC-World-Cup-Darts-nederland-002
3-Wade-James-179

De lente lijkt bijna te beginnen, de zon kijkt al regelmatig door de wolken heen, maar de temperaturen zijn nog wat aan de lage kant als ik weer mijn favoriete kroeg binnenstap en aanschuif aan de stamtafel waar de vaste stamgasten zitten te discussiëren. Onze barman Peet zet een koele versnapering voor me neer en ik val midden in het gesprek.

Het gaat over James Wade. “The Machine wint op dit moment bijna alles”, roept Chris, “let maar op hij gaat echt nog veel winnen dit jaar”. “Ik kan niet naar dat ventje kijken, wat een zuiger is het zeg. Altijd klagen als het niet loopt en maar proberen z’n tegenstanders gek te maken. Vroeger zou ik hem op het trapveldje onder de zoden moffelen als we een potje voetbal zouwen spelen”, gooit manke Willem eruit. “Toch moet je respect hebben voor zijn recentelijke prestaties, of niet?” vraagt Bert.
Ik denk nog steeds dat Wade tot de beste spelers van de wereld behoort, al zal zijn schare fans nooit de grootte bereiken van andere iconen. Feit is wel dat er op basis van gewonnen titels er maar twee spelers bij de PDC succesvoller zijn geweest dan Wade en dat zijn Taylor en Van Gerwen. Acht majors op zijn naam, paar EuroTours en meer dan 20 ranking zeges, dat is een indrukwekkend rijtje. Wat natuurlijk nog steeds ontbreekt is een WK-titel en natuurlijk de gunfactor die nooit echt bij hem ligt. Enerzijds omdat zijn spel niet super spectaculair oogt. Net een tikkie te langzaam en net te weinig emotie. Anderzijds omdat hij toch vaak onderwerp van gesprek is als er gezeur is op een podium. De laatste weken wint hij veel op de vloer, maar in de laatste zes wedstrijden Premier League wint hij er maar eentje en dat is dan eigenlijk weer net te weinig. Toch is het vreemd dat zijn naam zelden op een lijstje met favorieten prijkt voor grote titels.

“Hoe vond je het trouwens in Rotjeknor?” wil Manke Willem weten.
Ik heb er zeker van genoten het is de enige keer in het jaar dat Frank en ik ons hokje uit mogen en in een nog kleiner hokje mogen zitten op de eerste ring van Ahoy. Natuurlijk was het jammer dat Van Barneveld niet kon laten zien wat hij hoopte en dat zijn Premier League carrière een beetje als een nachtkaars uitging, maar ik denk ook dat we vooral moeten herinneren hoeveel plezier hij aan de vele dartsfans heeft bezorgd en niet te veel aan de laatste periode van zijn loopbaan. Bert is het helemaal met me eens, “Zonder Barney zouden we nooit darts op TV zien en zouden wij hier allemaal misschien wel niet zitten”. “Ik ben helemaal klaar met die Hagenees”, roept Sjaan. Wat een huilebalk zeg. Verliest twee keer kansloos en gaat dan lopen janken dat hij stopt om vervolgens een dag later te zeggen dat hij dat in zijn emotie heeft geroepen… Ik geloof hem gewoon niet meer. Ik was altijd een superfan van hem, maar hij is gewoon te lang doorgegaan. Hij had samen met Taylor moeten stoppen, het is mooi geweest”. “Toch gaat hij gewoon het WK halen zoals het er nu voorstaat. Dan hoor je dus nog steeds bij de beste 96 spelers van de wereld. Moet je dan stoppen als je bij de beste 100 van de wereld zit? Ik denk dat in bijna iedere andere sport het antwoord nee zou zijn”.

Wijze woorden van Chris denk ik, al heb ik er soms ook wel moeite mee om Raymond zo te zien stoeien met zijn vorm en zijn zelfvertrouwen.

Toch blijf ik erbij dat dit ook nog steeds het ideale afscheidsjaar zou kunnen worden. Ik denk dat hij naast de World Series toernooien nog vier televisietoernooien zal spelen. In Amsterdam kan hij mooi afscheid nemen van het Nederlandse publiek tijdens de World Series Finals. Een weekje daarvoor denk ik dat hij mooi kan warmdraaien bij het EK. Ik denk dat hij die kan halen als hij één goede run heeft op de EuroTour en dan moet te doen zijn. Vervolgens kan hij in alle rust toewerken naar de Players Championship Finals eind november. En tenslotte het WK, waar nog steeds alles mogelijk is. Tegen die tijd moet zijn hoofd leger zijn en een mentaal fitte Van Barneveld kan nog steeds van iedereen winnen. En wie weet wat dan nog de mogelijkheden zijn. In topvorm, fysiek en mentaal kan hij nog steeds de strijd aan met de besten ter wereld, maar aan die voorwaarden moet hij wel voldoen.

“En de World Cup dan?” wil Bert weten. Die speelt Van Gerwen met Wattimena denk ik. Op dit moment is het gewoon zo dat Jermaine beter speelt en met meer vertrouwen dan Van Barneveld. Ik denk dat de PDC nu geen aanleiding kan vinden om Raymond naast Van Gerwen te zetten in plaats van Wattimena.

Jacques Nieuwlaat
Twitter: @jjnieuwlaat
Facebook: Dartspecialist