WDF World Cup Jeugd 2017

Gepubliceerd op 14/09/2020

De 21ste editie van de WDF World Cup wordt van 3 tot en met 7 oktober gehouden in de Kobe International Exhibition Hall te Japan. Het is na Kuala Lumpur in 2001 de tweede keer dat de WDF World Cup in Azië wordt gespeeld. Een aantal grote landen laat verstek gaan bij deze 21e editie van dit evenement. Onder andere Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland krijgen het financieel niet rond om naar Japan te reizen.

2017-WDF-World-Cup-Darts-logo
2017-WDF-World-Cup-Darts-BP-Netherlands-001
2017-WDF-World-Cup-Darts-GP-Iran-001

Toch wordt het een onvergetelijke editie waarin 28 herenteams, 26 damesteams en 12 jeugdteams de strijd aangaan om de grote Cups. Hong Kong was er voor het laatst in 1989 bij en keert terug op de WDF World Cup, Mongolië en Zuid-Korea maken hun debuut, net zoals Marco Meijer dat doet als referee op het podium.

Voor de tiende editie van de WDF World Cup jeugd zijn 12 landen wel naar Japan gekomen waaronder het debuterende gastland. Met name de Nederlandse jongens bleken schier onverslaanbaar, zeker in de knock-out fase.

Jongens Singles
In de singles versloeg Justin van Tergouw Killian Heffernan uit Ierland in de halve finale. Heffernan had in de poule nog wel met 4-3 gewonnen, maar nu was Van Tergouw de sterkste met 5-1. In de andere halve finale won Wessel Nijman, landgenoot van Justin, met 5-2 van de Iraniër Amirali-Mirzaei Goodarzi. Ook deze beide jongens hadden in de groep tegen elkaar gespeeld en ook toen was de winnaar anders dan in de halve finale. De finale werd een prachtig duel dat uiteindelijk Justin van Tergouw als winnaar kreeg, hij won met 6-3. Na Jerry Hendriks, Jonny Nijs, Jimmy Hendriks en Maikel Verberk is Justin de vijfde Nederlander die de jongens singles weet te winnen.

Meisjes Singles
Bij de meisjes gaat de zege naar Deniz Hashtbaran uit Iran. Twee jaar eerder had ze nog genoegen moeten nemen met brons, maar dit jaar is ze echt de sterkste. Ze verliest geen wedstrijd in de poulefase en verslaat in de knock-out fase Lerena Rietbergen, Emine Dursan en in de finale Katie Sheldon uit Ierland. Nog nooit eerder was er een gouden medaille in de singles voor Iran. Ierland won nog nooit een medaille bij de meisjes in de singles dus ook voor Sheldon een stukje geschiedenis.

Jongens Koppels
Het zal geen verrassing zijn dat Justin van Tergouw en Wessel Nijman samen het goud pakken in de koppels. Niet één tegenstander weet meer dan één leg te winnen tegen de Nederlanders. In de finale verslaan ze Keane Barry en Killian Heffernan uit Ierland. Van Tergouw behoudt hiermee de titel die hij vorig keer met Maikel Verberk wist te winnen. Hij is de eerste jeugdspeler ooit die een WDF World Cup titel met succes weet te verdedigen.

Meisjes Koppels
Bij de meisjes staat Nederland ook in de finale, maar hier moeten Layla Brussel & Lerena Rietbergen genoegen nemen met het zilver. Deniz Hashtbaran & Mahshad Avazzadeh uit Iran winnen de finale in een ultieme elfde leg. Naast het goud in de meisjes singles al het tweede goud voor Hashtbaran dit jaar.

Mixed Koppels
De mixed-koppels zijn ook weer een Nederlands onderonsje. Justin van Tergouw & Layla Brussel verslaan in de halve finale het Turkse duo Emine Dursan & Oguzhan Kaya. Wessel Nijman & Lerena Rietbergen winnen in de andere halve finale van het andere Turkse koppel Erdem Butuner & Melisa Mukaddes-Dogan. In de finale zijn Van Tergouw & Brussel met 6-4 te sterk voor Nijman & Rietbergen. Het is de vierde keer dat Nederland goud pakt op dit onderdeel.

Overall World Cup Jeugd
Het is ook de vierde keer dat Nederland de WDF World Cup bij de jeugd wint. Justin van Tergouw, Wessel Nijman, Layla Brussel & Lerena Rietbergen pakken in totaal 275 punten. Iran wordt tweede, hun beste prestatie ooit. Ilia Khoshnoodi, Amirali-Mirzaei Goodarzi, Deniz Hashtbaran & Mahshad Avazzadeh verzamelen 198 punten. Dat is 14 punten meer dan het brons van de Ierse Republiek dat wordt omgehangen bij Keane Barry, Killian Heffernan, Katie Sheldon & Amy Byrne. Andere vermeldingswaardige zaken zijn o.a. Turkije dat pakt vier bronzen medailles, de eerste vier medailles ooit voor Turkije. Het Japanse duo Sakuto Sueshige & Shusaku Nakamura winnen een mooie bronzen medaille voor het gastland in de koppels bij de jongens.

Eindklassement
1 - 275 punten Nederland
2 - 198 punten Iran
3 - 184 punten Republiek Ierland
4 - 140 punten Turkije
5 - 93 punten Japan
6 - 76 punten Zuid-Afrika
7 - 74 punten Australië
8 - 67 punten Duitsland
9 - 60 punten Rusland
10 - 43 punten Denemarken
11 - 42 punten Zweden
12 - 28 punten Canada