WDF World Cup Jeugd 2019

Gepubliceerd op 21/09/2020

De 22ste editie van de WDF World Cup wordt gehouden in Cluj-Napoca te Roemenië. Van 7 tot en met 12 oktober wordt gespeeld in het Grand Hotel Italia. Alle records qua deelnemersaantallen worden gebroken. Bij de heren treden 52 teams aan, bij de dames waren dat er 46 en 19 landen stuurden ook hun jeugd naar Roemenië.

2019-0WDF-World-Cup-Darts-logo
2019-WDF-World-Cup-Darts-YO-England
2019-WDF-World-Cup-Darts-YP-CzechRepublic

Het wordt een WDF World Cup zonder incidenten met een strakke organisatie en dat is een ongelooflijke pluim naar het organiserende land dat zelf relatief heel klein is als dartsnatie. Maar liefst zes nieuwe landen die hun debuut maken in Roemenië. Kroatië, Egypte, Estland, Slowakije, Slovenië en Oekraïne zijn er voor het eerste bij.

Jongens Singles
Bij de elfde editie van de WDF World Cup voor de jeugd is het voor het eerst sinds Stephen Bunting de jongens singles wist te winnen in 2001 weer een zege voor een Engelsman in dit onderdeel. Keelan Kay wint in de finale van Mehrdad Seyfi uit Iran met 6-3. Shusaku Nakamura uit Japan en Jurjen van der Velde uit Nederland pakken het brons.

Meisjes Singles
Bij de meisjes is Beau Greaves uit Engeland de grote favoriete en zij maakt die rol ook volledig waar. Greaves verliest nog wel in de groepsfase van Katie Sheldon uit Ierland met 1-4, maar ze neemt revanche in de finale door deze met 6-4 te winnen. Sheldon wint hiermee voor de tweede keer op rij het zilver in de singles. Het brons gaat naar Ksenia Klochek uit Rusland en Hayley Crowley uit Canada.

Jongens Koppels
Engeland pakt ook de koppel titel bij de jongens. Keelan Kay & Brad Phillips verslaan Vilem Sedivy & Tomas Houdek uit Tsjechië met 6-4 in de finale. Jurjen van der Velde & Luke van der Kwast uit Nederland en Nathan Girvan & Kyle Walker uit Schotland nemen een mooie bronzen medaille mee naar huis. Het is de eerste keer in de WDF World Cup geschiedenis dat Nederland niet de koppels bij de jongens wint.

Meisjes Koppels
Ook in het koppeltoernooi bij de meisjes is het weer Engeland dat goud pakt. Beau Greaves & Shannon Reeves moeten echter wel tot het uiterste gaan tegen de Schotse tandem van Chloe O'Brien & Sophie McKinlay. De elfde en laatste leg moet de beslissing brengen en nadat beide teams de nodige kansen hebben gemist is het Engeland dat de titel voor zich opeist. Brons is er hier voor Tamara Kovacs & Viktoria Laczi uit Hongarije en voor Fatemeh-Safi Shalamzari & Fatemeh Karimi namens Iran.

Mixed Koppels
De mixed koppels verlopen een stuk verrassender dan verwacht. Geen traditionele landen in de finale zoals Engeland of Nederland, maar twee koppels uit Tsjechië. Dat betekent meteen het eerste goud ooit voor dit land. Anna Votavova & Tomas Houdek gaan met de eer strijken, ze verslaan hun landgenoten Vilem Sedivy & Denisa Feklova. De goudenmedaillewinnaars verslaan in de halve finale Dominik Gruellich & Suzan-Marie Atas uit Duitsland, het laatste brons is voor het Schotse duo Nathan Girvan & Chloe O'Brien.

Overall World Cup Jeugd
De WDF World Cup jeugdkampioenen van 2019 zijn Keelan Kay, Brad Phillips, Beau Greaves & Shannon Reeves uit Engeland. Zij verzamelen in totaal 229 punten. Tsjechië, met Tomas Houdek, Vilem Sedivy, Anna Votavova & Denisa Feklova, sluit hun beste WDF World Cup ooit af met een zilveren plak en 178 punten. Schotland wordt derde en pakt het brons met Nathan Girvan, Kyle Walker, Chloe O'Brien & Sophie McKinlay. De Schotten halen in totaal 161 punten.

Eindklassement
1 - 229 punten Engeland
2 - 178 punten Tsjechië
3 - 161 punten Schotland
4 - 124 punten Nederland
5 - 117 punten Duitsland
6 - 109 punten Iran
7 - 89 punten Hongarije
8 - 84 punten Ierland Republiek
9 - 72 punten Turkije
10 - 55 punten Canada / Rusland
12 - 47 punten Zuid-Afrika
13 - 44 punten Denemarken
14 - 37 punten Japan / Oostenrijk
16 - 34 punten Australië
17 - 23 punten Zweden
18 - 4 punten Roemenië
19 - 1 punt Egypte