Wie wordt er nu echt beter van nieuwe pijlen

Gepubliceerd op 01/04/2015

Is het voor de commercie of willen ze echt beter worden?

Voor mijn gevoel had je het er vijf jaar geleden bijna nooit over; de nieuwe pijlen van… Natuurlijk is het iets wat door de jaren heen best wel vaak gebeurd is, maar de laatste tijd kan ik het echt niet meer bijhouden. Iedere speler probeert andere barrels, shafts of flights en het liefste nog een combinatie van die drie. Laat ik meteen voorop stellen dat ik echt wel een voorstander ben van spelers die proberen het maximale uit hun carrière te halen en dus ook kritisch naar hun materiaal kijken, maar ik krijg de laatste tijd steeds meer het gevoel dat ‘ze’ maar wat doen.

Vijfvoudig wereldkampioen Eric Bristow heeft zover ik weet zijn hele loopbaan met nagenoeg dezelfde darts gespeeld, er kwam wel eens een extra ringetje bij of er ging er één af maar daar bleef het wel bij. John Lowe won ook drie wereldtitels, allemaal met nagenoeg hetzelfde materiaal en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor mijn gevoel is het allemaal ‘fout’ gegaan toen ’s-werelds beste speler, Phil Taylor zijn lange slanke barrels met medium shafts inwisselde voor de John Lowe variant met kortere shafts en daar ook nog eens heel succesvol mee was. Ineens dacht de gehele dartswereld dat zij moesten volgen om ook beter te worden. Ik heb het al eerder gezegd en ik zal het nogmaals herhalen; Taylor is een speciaal mens, wetten die voor hem gelden, gaan niet op voor andere spelers en dat geldt dus ook voor dit.

Van Barneveld was kortstondig succesvol met het wisselen van materiaal, zelfs voordat Taylor zijn grote omslag maakte. Barney won het WK van 2007 met een slankere barrel en slimflights, maar is volgens mij nog altijd veel succesvoller geweest met zijn vertrouwde setup, waar hij vier WK’s mee won en ook de laatste tijd weer succesvol mee is. Natuurlijk begrijp ik best dat het commercieel gezien soms best handig kan zijn om een nieuw setje op de markt te brengen met een nieuwe look en dat het dan ook gewenst is dat de betreffende speler er zelf ook mee speelt, anders worden er geen setjes verkocht. Maar ik vraag me serieus af of spelers de afweging wel eens maken tussen de opbrengst van zo’n nieuw setje in de winkel en het te verdienen prijzengeld met de toernooien.

In een sport waar inmiddels miljoenen in omgaan blijft het mij verbazen dat spelers, ook topspelers zo maar wat lijken te doen. Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om te zien dat sommige dingen voor spelers gewoon niet werken. Peter Wright is een mooi voorbeeld. Een speler die het beste speelt als hij zijn darts in een redelijk hoog ritme kan weggooien en ze tegen elkaar kan laten vallen. Met zijn speelstijl heb je dus darts nodig waarbij je weinig hoeft te mikken. Vuistregels bij het materiaal; hoe groter de flight, hoe minder je hoeft mikken, hoe dunner de barrel, hoe minder je hoeft te mikken. Dan is het een logisch gevolg dat wanneer Wright dikkere barrels met kleinere flights pakt, hij zijn eigen ritme helemaal om zeep helpt. Natuurlijk werkte het wel voor hem op het eerste toernooi waar hij met zo’n setup speelde; het WK van 2014, maar dat is ook echt de enige keer geweest.

Het andere fenomeen van de laatste tijd zijn de zwaardere, gegoten, plastic flights die zijn over komen waaien vanuit het softtip darts. John Part ging er mee gooien, Justin Pipe gooit er mee en ook Wright speelt er de laatste tijd mee. Op zich is er met dat materiaal niet zo heel veel mis. Het ziet er mooi uit, het is handig om te gebruiken, maar het gevaar is wel dat zo’n flight twee keer zo zwaar is dan een reguliere flight. Dus gaat je dart een compleet andere vlucht nemen en landt ook anders in het bord. Dat is vaak handig voor het softtippen, immers dan vallen de darts allemaal met de achterkant naar beneden, maar niet op een steeltip bord, zeker niet als je dit niet gewend bent, of als je werpstijl daar niet op is ingesteld. Ik kan natuurlijk niet inschatten hoeveel het een speler oplevert aan commerciële inkomsten als hij zijn materiaal veranderd, maar als ik kijk naar de spelers die dit hebben gedaan dat zie ik zelden dat ze er echt beter van zijn geworden. Het lijkt ook wel alsof spelers tegenwoordig vijf minuten voordat ze het podium betreden pas beslissen met welk materiaal ze dat gaan doen. Natuurlijk chargeer ik, maar ik zou een expert in huren die eens kritisch kijkt naar wat er voor mij het beste is en daar dan eens naar luisteren. Misschien nog wel belangrijker, als ik heb besloten om te veranderen zou ik het ook meteen een jaar de tijd geven om voor mij te werken. Met het vele geld dat te verdienen is tegenwoordig lijkt me dat namelijk een investering die snel kan worden terug verdiend, maar ja dan moet je wel verder durven kijken dan volgende week of de volgende maand en dat is vaak niet de sterkste eigenschap van de meeste darters heb ik het idee.

Michael van Gerwen, James Wade, Gary Anderson en Martin Adams veranderen eigenlijk nooit iets fundamenteels aan hun darts en volgens mij doen die het allemaal vrij aardig de laatste jaren. Eigenlijk is één van de oudste darts wijsheden nog wel de beste: “Het ligt niet aan het materiaal, maar aan de speler die ze weggooit”.

Jacques Nieuwlaat