PDC Youth/Development Tour Ranking Champion

Vanaf 2011 gaat de PDC zich ook serieus bezig houden met de jongere spelers die in de toekomst moeten doorbreken op de grote podiums. De serie van toernooien wisselt nog wel regelmatig van naam. Van 2011 tot en met 2014 heet de serie de Youth Tour, alleen in 2013 wordt de naam een jaar gewijzigd in Challenge Tour. Vanaf 2015 heet het weer Development Tour. Ook de leeftijd van de spelers die mee mogen doen is aan verandering onderhevig. In de eerste jaren is het een tour voor spelers onder de 21 jaar. In 2013 mogen spelers tot 25 jaar meedoen, maar sinds 2014 is het voor spelers tussen de 16 en 23 jaar.

De naam maakt niet zoveel uit, het gaat er met name om dat spelers vanaf 16 tot 23 zich kunnen ontwikkelen en niet meteen tegen de absolute toppers moeten aantreden bij de PDC. De cyclus is vanaf het begin een groot succes en met name PDC bestuurslid Rod Harrington heeft vanaf het begin als ambassadeur achter dit project gestaan.

Per jaar worden er zo’n 20 toernooien gespeeld, verdeeld over vijf weekenden, de top van de uiteindelijke ranking plaatst zich voor het jeugd wereldkampioenschap van de PDC. De bovenste twee spelers van de ranglijst verdienen tevens een tourkaart voor twee jaar. De eerste winnaar van de ranking is in 2011 Michael van Gerwen. De enige speler die de ranking twee jaar weet te winnen is Luke Humphries in 2017 en 2018.

Inmiddels zijn er aan het begin van 2021 al 174 Youth en Development Tour toernooien gehouden. De meest succesvolle spelers tot en met 2020 zijn Ted Evetts met 13 overwinningen, Dimitri Van den Bergh met 12, Luke Humphries met 11 en Dean Reynolds met 9 zeges. 65 Verschillende spelers hebben een Youth en Development Tour toernooi op hun naam geschreven. In totaal zijn er 16 negendarters zijn gegooid.

Aankomend toernooi (2021 UK)

Toernooi begint over

Regerend kampioen

Ryan Meikle
Fotograaf: MasterCaller.com
PDC Youth/Development Tour Ranking Champion

Lijst van gespeelde finales

Jaar Winnaar Uitslag Runner-Up