Q-School Ranking Tour Card

In 2010 staat de huidige ranking structuur bij de PDC. Het enige dat nog niet voorzien is, is de instroom van nieuw talent. Om dit mogelijk te maken wordt de Q-School in het leven geroepen. Vanaf 2011 worden deze toernooien na het WK in januari gehouden om de tourkaarthouders weer op volle sterkte te krijgen. 

De top 64 van de PDC Order of Merit houdt zijn tourkaart en op Q-School worden de overige plekken tot 128 aangevuld. De deelnemers spelen vier dagen op rij en iedere dag winnen vier spelers een tourkaart voor twee jaar. Dit aantal wordt aangevuld via een ranking over de vier Q-School dagen om het totaal van de tourkaarthouders weer op 128 te brengen.

Met ingang van 2018 wordt Q-School verdeeld in een Europese en UK Q-School waarbij de tourkaarten naar rato tussen beide worden verdeeld. Spelers van buiten Europa mogen kiezen aan welke Q-School ze willen meedoen. Nog steeds wordt er vier dagen gestreden. Tot 2021 als er noodgedwongen door het Corona virus een regelwijziging komt. Beide Q-Schools worden in twee fases opgedeeld. In de eerste fase kunnen alle nieuwe spelers een poging doen om in drie dagen de tweede fase te bereiken. In die tweede fase stromen de spelers in die hun tourkaart hebben verloren en de beste spelers van de Challenge Tour en de Youth and Development Tour.

Steve West en Kirk Shepherd zijn de enige twee spelers die drie keer rechtstreeks een tourkaart weten te bemachtigen. Terry Temple wint niet minder dan vier keer een tourkaart, telkens via de ranking. Kirk Shepherd komt ook in totaal aan vier tourkaarten want ook hij pakt hem nog een keer via de ranking. Ook voor Joe Murnan staat de teller in totaal op vier keer. In tien jaar Q-School zijn inmiddels ook al negen 9-darters gegooid.

Lijst van gespeelde finales

Jaar Winnaar Uitslag Runner-Up