WDF Europe Cup

Sinds 1978 wordt in Europa gestreden om de Europe cup. Traditiegetrouw zijn de Engelsen toonaangevend geweest in de geschiedenis van het darts en dus ook in de erelijsten van dit evenement.

Heren overall
In de individuele onderdelen zijn de Engelse spelers, zeker in de beginjaren, al bijna niet te verslaan, maar als het op het overall klassement aankomt zijn ze zo mogelijk nog dominanter. De optelsom van het teamevent, de singles en de koppels wordt de eerste tien edities steeds door hen gewonnen. Pas in 1998 is het Wales dat de dominantie doorbreekt. In totaal wint Engeland 13 edities. Nederland is vooralsnog de enige andere meervoudige winnaar met vier zeges (2004, 2006, 2012 en 2014). Denemarken en Schotland zijn naast Wales ook eenmaal het sterkst. 

John Lowe en Eric Bristow maken zeven keer deel uit van het winnende Engelse team en zijn daarmee de meest succesvolle spelers. Martin Phillips is met 13 deelnames de speler die het vaakst meedoet, Martin Adams is de enige andere speler met tien Europe Cups.

Heren team event
Sinds 1978 wordt in Europa gestreden om de Europe cup. Traditiegetrouw zijn de Engelsen toonaangevend geweest in de geschiedenis van het darts en dus ook in de erelijsten van dit evenement.

Het teamevent wordt in het eerste jaar met teams van drie spelers gespeeld, maar vanaf 1980 zijn het teams van vier die in een round-robin in singles tegen elkaar spelen. Maximaal worden er zestien legs gespeeld. Bij een stand van 8-8 mogen beide teams een speler nomineren om de beslissende leg te gooien.

Van de twintig edities wint Engeland dit onderdeel twaalf keer. Toch zijn de Engelse heren de laatste jaren zeker niet meer zo dominant als in de jaren ’80 en ’90. In 2016 wordt weliswaar weer gewonnen, maar de laatste zege daarvoor was in 2004. Schotland wint de eerste editie en zijn ook in 2002 de sterksten. Ook Wales en Nederland winnen dit onderdeel twee keer terwijl Denemarken en België beide één keer de sterksten zijn.

Heren koppels
In de koppels is Martin Adams de meest succesvolle speler. Hij wint het toernooi vier keer en opvallend genoeg telkens met een andere koppelmaat. De Zweed Stefan Lord is ook zeer succesvol met drie titels in 1980, 1982 en 1988.

Negen keer is een Engels koppel het sterkste. Nederland wint vier keer de WDF Europe Cup koppeltitel en Zweden drie keer.

Heren singles
John Lowe won de WDF Europe Cup singles als enige drie keer. Twee mannen winnen het toernooi twee keer. Phil Taylor en Mark Webster. Andere grote namen die de titel op hun naam schrijven zijn onder andere Raymond van Barneveld, Steve Beaton, Martin Adams en Bobby George.

Toch zijn er ook veel verrassende winnaars van het singles toernooi geweest; tussen 1998 en 2002 winnen mondiale subtoppers als Co Stompé, Mitchell Crooks en Peter Johnstone de titel en ook Gary Stone of David Concannon, die in 2012 en 2014 winnen zijn zeker geen favorieten als ze de zege pakken. 

Dames overall
Bij de dames is Engeland elf van de achttien keer het beste land in het overall klassement. Trina Gulliver is vijf keer onderdeel van het team als dit gebeurd en niemand heeft zo vaak het goud omgehangen gekregen als ‘The Golden Girl’. Wales en Nederland winnen het klassement beide drie keer en Schotland is in 2008 de sterkste.

Dames team event
Bij de dames wordt het team event in 2014 ingevoerd in Roemenië. Engeland was de huizenhoge favoriet en maakt die rol ook waar. De Engelse dames verliezen nooit meer dan vier legs en pakken met overmacht de team titel. Twee jaar later is er weinig veranderd, weer winnen de Engelse dames en weer geven ze nooit meer dan vier legs weg.

Dames koppels
Acht keer waren de Engelse dames de sterksten in het koppeltoernooi. Waarbij Trina Gulliver drie keer deel uitmaakte van het winnende koppel. Ook de Nederlandse Karin Krappen won dit onderdeel niet minder dan drie keer en was zodoende bij alle Nederlandse zeges betrokken. Wales heeft vier keer het goud omgehangen gekregen. Zweden was twee keer de sterkste en in 2014 was het Duitsland dat de hoofdprijs mee naar huis nam.

Dames singles
Bij de dames is alleen Francis Hoenselaar er nog er in geslaagd om de titel drie keer te veroveren. Sue Edwards, en Trina Gulliver staan beide op twee overwinningen. Toch waren er bij de dames ook verrassende winnaars te noteren, in 1998 bijvoorbeeld wint Denise Cassidy uit Noord-Ierland en in 2012 wint de Belgische Patricia de Peuter de titel.

Toch is Engeland wel verreweg het meest succesvolle land als het aankomt op de singles titels. Acht keer won een Engelse dame de titel, 18 keer stond een Engelse dame in de finale en drie keer was de finale een volledig Engelse aangelegenheid.