WDF Europe Cup Youth

Op initiatief van Denemarken wordt in 1990 voor de eerste keer de Europa Cup voor de jeugd georganiseerd. Het toernooi wordt de eerste vijf edities ook in Denemarken afgewerkt, waarna het per jaar verandert van land.

Nederland is vooral bij de jongens vanaf het begin toonaangevend. De eerste editie wordt bij de jongens gewonnen door Peter van Tilborg. In totaal wint een Nederlandse jongen veertien keer de titel. Jonny Nijs en Jeroen van Leeuwen zijn vooralsnog de enige twee jongens die de titel twee keer weten te pakken.

Bij de meisjes wonnen zowel Caroline Lee (ENG 1995-1997) en Ann-Louise Anderson (1990-1992) de singletitel drie keer. Lee won in dezelfde jaren ook nog eens alle keren het koppeltoernooi. Toch hoor je van deze meisjes bij de dames weinig meer. De meest in het oog springende kampioenen zijn ongetwijfeld Mieke de Boer en Anastasia Dobromyslova, zij hebben de overstap naar de dames wel goed weten te maken, maar in recenter jaren zien we ook Zoe Jones en Casey Gallagher doorbreken bij de senioren. Ann-Louise zien we wel later terug als Ann-Louise Peters.

Het duurt wel even voordat de eerste junioren zich melden bij de seniorentop van de heren. Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Stephen Bunting zijn van alle kampioenen een vaste waarde bij de heren gebleken. Steve Douglas, Joey ten Berge en Max Hopp hebben wel al incidenteel op een groot televisietoernooi gestaan, maar toch niet echt aansprekende resultaten geboekt.