WDF World Cup Ladies Singles 1995

De tiende WDF World Cup gaat in het Zwitserse Bazel van start met een recordaantal van 40 herenteams en 35 damesteams. Met dit prachtige aantal konden WDF voorzitter Peter McMenamin en SDA-President Felix Degen al van een succes spreken nog voor de eerste pijl was geworpen. Niet alleen de kwantiteit was aanwezig ook de kwaliteit ging steeds verder omhoog. Er zijn blijkbaar geen “zwakke broertjes” meer onder de dartscollega’s. 

Voor de dames is het hun zevende WDF World Cup. Er wordt van 4 tot en met 7 oktober gespeeld in de Messe Feestzaal. Bulgarije, Cyprus, Isle of Man en Letland debuteren in Zwitserland.

Bij de dames singles kregen we in de halve finales een strijd tussen de Engelse favorieten Solomons & Hedman en de dames uit de lage landen, Francis Hoenselaar uit Nederland en de Belgische verrassing Monique Victoor. Mandy Solomons moest het opnemen tegen de Belgische en op het mooie podium bleek Monique toch wat podiumvrees te hebben tegen de ervaren Mandy die met 4-0 won. Nochtans waren de gemiddeldes niet mis 22.32 voor Monique en 24.44 voor Mandy. Dan was er de clash tussen de nummer één van de wereld Deta Hedman en de Nederlandse topspeelster Francis Hoenselaar. Bij winst in deze partij mocht Francis zich tot eind van het jaar de beste speelster van de wereld noemen. Hedman begon goed aan de partij en met een 180 won ze de eerste leg. De tweede leg ging naar Hoenselaar, ondanks twee bouncers. Het niveau in de wedstrijd steeg en Deta pakte in 14 darts leg drie. Hoenselaar counterde met twee 19- darters en in iedere leg een 180 en kwam zo 3-2 voor. De Nederlandse  mocht beginnen in de zesde leg en met de hulp van twee keer 140 wist ze in 16 darts deze leg en de partij te winnen. 

In de finale kwam Mandy Solomons beter uit de startblokken dan Francis die nog op 161 stond toen Mandy na 24 pijlen uitgooide. De tweede leg gaf hetzelfde beeld te zien, maar na veel gemiste dubbels wist Hoenselaar die leg toch te winnen. Ook de derde leg ging naar Hoenselaar. In de vierde leg had Mandy drie darts om de dubbel te gooien, maar ze faalde en zo kwam Francis 3-1 voor. Solomons gaf zich echter niet gewonnen en begon met een 180 gevolgd door een 100 score. Wederom zou de Engelse veel dubbels missen zodat Hoenselaar twee matchdarts kreeg, maar nu was het haar beurt om te missen. Solomons won de leg en begon de volgende leg met scores van 60–140 en 180. Een 121-finish bracht Solomons terug tot 3-3. De laatste leg mocht Solomons beginnen, maar weer zou het dubbels gooien de beslissing brengen. Francis miste een 116 finish en na drie gemiste dubbels van Mandy kreeg ze nog drie pijlen voor de winst en weer miste ze. Zo dichtbij en toch zo ver weg. Uiteindelijk gooide Mandy de laatste pijl van haar beurt in de dubbel vijf. Daarmee bekroonde zij een fantastische week met de singles titel. Solomons schreef alle damestitels op haar naam en de week voorafgaand aan de WDF World Cup had ze tijdens een competitiewedstrijd in London al een negendarter gegooid. 

Locatie: Zwitserland Messe, Basel Van: donderdag 05 oktober 1995 Tot: zaterdag 07 oktober 1995

Kampioen

Mandy Solomons
Fotograaf: MasterCaller.com
1995 WDF World Cup