Laatste 32
£5,000
Laatste 64
£2,500

De vijftiende editie van de Players Championships Finals werd van 25 tot en met 27 november gehouden in Minehead. De beste 64 spelers van de Players Championships van 2022 deden mee aan dit toernooi. Michael van Gerwen won voor de zesde keer de titel, door in de finale te winnen van Rob Cross.

Titelhouder Peter Wright is de grote afwezige bij de Players Championships finals. Door de ziekte van zijn vrouw Joanne had de tweevoudig wereldkampioen andere (belangrijkere) prioriteiten. Wright was als negende geplaatst en wordt vervangen door de Nederlander Gian van Veen.

Damon Heta is als eerste geplaatst voor dit toernooi, doordat hij de beste speler tijdens de dertig Players Championships van 2022 is geweest. De Australiër verliest in de eerste ronde van de onbekende Ricardo Pietreczko uit Duitsland. De Duitser verloor in de volgende ronde van Callan Rydz.

Michael van Gerwen had een uitstekende Players Championships Finals, ondanks dat hij slechts als 22e was geplaatst in Minehead. In de eerste ronde rekende de Nederlander af met Ryan Meikle. De volgende wedstrijd won de Vlijmenaar van de lastige te bespelen Schot Cameron Menzies, Dimitri Van den Bergh was bij de laatste zestien het slachtoffer van zijn dadendrang. In de kwartfinale was het een Nederlands onderonsje tegen Danny Noppert. Van Gerwen won met 10-7. In de halve finale bond ‘Mighty Mike’ Luke Humphries aan zijn zegekar en het mooiste bewaarde van Gerwen tot de finale. Daarin versloeg hij Rob Cross met 11-6 en gooide ook nog een negen darter.

Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode weten de kwartfinales te behalen in Minehead. Noppert verloor daarin van van Gerwen en ‘Auberginius’ vond zijn Waterloo tegen de latere finalist, Rob Cross. Een ronde ervoor speelde de geboren Katwijker misschien wel de mooiste TV-wedstrijd van 2022. Met een gemiddelde van 112,05 wist hij met 10-9 Ryan Searle te kloppen. Beide heren spelen fantastisch en de ‘slechtste’ leg van de wedstrijd gaat in 16 pijlen. De laatste zes legs van de wedstrijd gaan in 12,12,11,12,12 en 14 darts! In totaal gooien beide heren maar liefst 21 keer de maximale score in 19 legs.

Naast halve finaleplekken voor van Gerwen, Cross en Humphries weet ook Jonny Clayton zich te plaatsen bij de laatste vier. Daar is ‘Voltage’ met 11-7 te steker voor de Welshman.

Josh Rock, de ontdekking van 2022 en als 11e geplaatst, verliest al in de eerste ronde van de Schot Cameron Menzies. De veelbelovende Noord-Ier moet nog even wachten op zijn eerste succes op en TV toernooi.

In totaal kwamen er 12 Nederlanders in actie tijdens de Players Championships Finals. Zeven ervan sneuvelde al in de eerste ronde.  Gian van Veen, Kevin Doets, Vincent van der Voort, Geert Nentjes, Danny Jansen, Niels Zonneveld en Raymond van Barneveld verloren allemaal hun eerste wedstrijd. Jermaine Wattimena en Martijn Kleermaker wisten nog wel een duel te winnen, maar vlogen er in de tweede ronde uit tegen respectievelijk Ryan Joyce (6-3) en Matt Campbell (6-4).

De finale tussen Michael van Gerwen en Rob Cross is vanuit Nederlands oogpunt fantastisch. Rob Cross pakt de eerste leg in 13 darts, maar de vijf volgende legs zijn allemaal voor van Gerwen. Dit onder meer met een negen darter. De Engelsman stribbelt nog wel wat tegen en komt terug tot 7-6. Een magistrale 170 finish van de drievoudig wereldkampioen komt zo hard aan bij Cross dat hij geen leg meer pakt.