In 2009 wordt voor de derde keer de Verenigde Staten verkozen als gastheer. Na twee voorgaande edities in Las Vegas in 1979 en 1993 is het nu de beurt aan Charlotte in North Carolina. Er wordt van 23 tot en met 25 september gespeeld in het Blake Hotel. Voor de eerste keer in lange tijd ook nieuwe gezichten op het podium. Richard Ashdown en Jacques Nieuwlaat vervangen vanaf 2009 Martin Fitzmaurice als gastheer namens de WDF op het podium.
Het wordt een zeer ontspannen WDF World Cup in prachtige weersomstandigheden, waarbij 32 heren-, 31 dames- en 10 jeugdteams strijden om de medailles. De Kaaiman Eilanden maken hun debuut. Naast de Kaaiman Eilanden zijn ook Turks & Caicos, Trinidad & Tobago, Bermuda, Bahama’s en Barbados present en dit zorgt ervoor dat deze WDF World Cup ook een echte Caribische klank krijgt.
De achtste overall titel voor Engeland wordt binnengesleept door Lisa Ashton en Karen Lawman-Smith. In eerste instantie zou Trina Gulliver samen met Ashton spelen, maar op het laatste moment moest zij worden vervangen door Karen Lawman-Smith. De Engelse dames winnen de koppels en leggen daarmee, zoals zo vaak het geval is, het fundament voor de overall titel. In totaal halen de Engelse dames 46 punten. De USA met Stacy Bromberg & Marilyn Popp pakt het zilver voor eigen publiek met 36 punten. Rhian Edwards & Julie Gore uit Wales en Carina Ekberg & Maud Jansson uit Zweden delen het brons. Rusland completeert de top vijf.
Eindklassement
1 - 46 punten Engeland
2 - 36 punten USA
3 - 31 punten Wales/ Zweden
5 - 25 punten Rusland
6 - 23 punten Nieuw-Zeeland
7 - 20 punten Ierland
8 - 15 punten Finland
9 - 10 punten Schotland/ Nederland/ Denemarken
12 - 9 punten Japan
13 - 6 punten Bahama’s/ Canada/ België
16 - 5 punten Noorwegen
17 - 4 punten Australië/ Italië
19 - 3 punten Trinidad & Tobago
20 - 2 punten Duitsland/ IJsland/ Noord-Ierland
23 - 1 punt Filipijnen/ Barbados/ Zwitserland/ Brazilië/ Turkije
28 - 0 punten Bermuda/ Kaaimaneilanden/ Spanje/ Turks- en Caicos