Martin Fitzmaurice

Gecallde TV Negen Darters
1
Gecallde Major Negen Darters
1
Hoogste gecallde Major gemiddelde
80.97
Hoogste gecallde TV gemiddelde
80.97
Martin Fitzmaurice

Persoonlijke informatie

  • Volledige naam Martin Fitzmaurice
  • Bijnaam The Legend
  • Leeftijd 75
  • Overleden op 14 april 2016 (Leeftijd 75)
  • Woonplaats Colchester, Essex
  • Beroep Sportentertainer
  • Website(s)

Meer over Martin Fitzmaurice

Martin Fitzmaurice is sedert 1986 het gezicht van de Embassy en alle andere grote televisietoernooien welke onder de vlag van de BDO en/of de WDF worden gespeeld. Hij is begonnen met callen in het county-systeem en maakte zijn toernooidebuut op het Buckham Oil Open van 1975. 

Fitzmaurice werd geboren op 3 juni 1940 in Kensington, Londen, maar zijn vroege jaren bracht hij door in Wales, omdat de Tweede Wereldoorlog hem weghield uit zijn geboorteplaats. Bij zijn terugkeer naar Londen zou Fitzmaurice naar de St. Clement Danes Holborn Estate Grammar School voor jongens gaan, waar hij zijn opleiding voltooide. Voordat zijn samenwerking met de BDO begon, had Fitzmaurice baantjes op een advocatenkantoor, als elektricien en als metrobestuurder. Een verhuizing naar de stad Colchester in Essex zorgde ervoor dat Fitzmaurice's betrokkenheid bij darts echt begon, toen hem werd gevraagd een wedstrijd te schrijven in een plaatselijke pub. Na het callen van een jeugdwedstrijd in Essex, werd Fitzmaurice door Bobby George gevraagd om voor hem te callen tijdens zijn demonstratiewedstrijden, omdat zijn vaste scheidsrechter Freddie Williams niet beschikbaar was.

In het demonstratiecircuit is Fitzmaurice werkzaam geweest met Bobby George (5 jaar), daarna als stand-inn voor Eric Bristow en Maureen Flowers, welke in die periode samen een show hadden. Vervolgens drie jaar met Bob Anderson en ruim 1.000 optredens gedaan met Leighton Rees. In de latere jaren heeft hij eigenlijk met bijna iedere speler in Engeland en de rest van de wereld samengewerkt.

Naast zijn carrière als caller is hij ook erg actief geweest binnen de BDO en de IDPA, de toenmalige spelersvakbond van de BDO. Hoogtepunt in de prachtige carrière van Fitzmaurice komt op 9 januari 1990 als Paul Lim op het podium van de Lakeside Country Club de eerste en vooralsnog enige 9-darter gooit tegen Jack McKenna. Martin is dan de scheidsrechter van dienst.

Als caller Jack Price ziek wordt tijdens de World Masters van 1985, haalt Bobby George de BDO over om Fitzmaurice als zijn vervanger te gebruiken, waarmee de bijna 30-jarige relatie van de Londenaar met de organisatie begint. In 2013 moet hij gedwongen met pensioen nadat hij op het podium tijdens de British Internationals racistische opmerkingen heeft gemaakt. In zijn ontslagbrief aan de BDO schreef hij: “Het was niet beledigend bedoeld, maar ik besef nu dat ik geen materiaal met raciale referenties had mogen gebruiken”.

Op 14 april 2016 overlijdt Fitzmaurice, hij wordt 75 jaar. Fitzmaurice zal voor altijd bekend staan als de man van de befaamde woorden waar menige wedstrijd mee is begonnen: “Are you ready? Ladies and gentlemen... Let's play darts...!!”

Eerste wereldkampioenschap in 1986, laatste in 2013.

Gecallde TV Negen Darters door Martin Fitzmaurice

Datum Toernooi Gooier Tegenstander
09/01/1990 World Championship Men 1990