WDF World Cup Men Singles

De WDF World Cup wordt sinds 1977 gehouden onder auspiciën van de World Darts Federation. Het toernooi wordt in 1983 geopend voor dames en in 1999 wordt tenslotte ook de jeugd uitgenodigd. Het toernooi staat te boek als het officiële wereldkampioenschap, maar heeft toch beduidend minder aanzien dan de officieuze WK's van de BDO en PDC. Wat het toernooi wel heel speciaal maakt is het feit dat spelers uit de hele wereld bijeenkomen om voor hun land uit te komen in een zeer ontspannen sfeer. 

Onlangs is de 22e editie in 2019 gehouden in Cluj-Napoca te Roemenië.

In de vroege jaren zijn het vooral de Engelsen die overheersen onder aanvoering van John Lowe en Eric Bristow. De singletitel gaat tussen 1981 en 1991 altijd naar één van beide. Eric Bristow is wel de meest dominante factor met vier zeges. In totaal staat tien keer een Engelsman op de hoogste trede van het podium. Nederland wint ook zes keer het individuele onderdeel van de WDF World Cup, Raymond van Barneveld doet dit drie keer tussen 1997 en 2003.

Wales pakt de titel drie keer en de enige vreemde eenden in de bijt zijn Nicky Virachkul die namens de USA in 1979 de titel pakt. Jeff Smith doet dit namens Canada in 2017 en Darren Herewini uit Nieuw-Zeeland is twee jaar later de beste. Jocky Wilson is de enige speler die twee keer in de finale staat en deze niet weet te winnen.

In de geschiedenis van de WDF World Cup weet één speler een negendarter te gooien. Wesley Harms gooit hem in 2015 in Turkije in zijn eerste ronde wedstrijd tegen de Zweed Markus Korhonen.

De Nieuw-Zeelander Darren Herewini is de verdedigend kampioen. Hij won het toernooi in Cluj-Napoca in 2019.

Aankomend toernooi (2025)

Toernooi begint over

Regerend kampioen

Darren Herewini
Fotograaf: MasterCaller.com
2019 WDF World Cup