Turkije is één van de nieuwe en ambitieuze leden van de World Darts Federation. Deelnemer sinds 2006 en al in 2010 mogen zij de zeventiende editie van de WDF Europe Cup organiseren. Van 13 tot en 16 oktober is het Grand Haber Hotel in Kemer het decor van een fantastische, zonnige, WDF Europe Cup. Alle records qua aantal deelnemende landen worden gebroken. Bij de heren doen 28 landen mee en bij de dames 27. Nieuwe landen zoals Litouwen, Polen, Roemenië, Servië en Slovenië, maar ook landen die terug zijn na een tijdje afwezigheid zoals Estland en Griekenland.
In de acht groepen van de eerste ronde van het teamtoernooi kwamen geen grote verrassingen voor. Ook in de eerste knock-out ronde was dat niet het geval al verloor Schotland wel met 9-5 van België en maakte Roemenië het Wales erg lastig, maar winnen zouden ze niet (7-9). In de kwartfinales vallen wel een paar grote slachtoffers. Engeland verliest met 9-6 van de sterke Belgen en Wales gaat nu wel onderuit tegen Noorwegen. Zweden wint het Scandinavische duel met Finland en Nederland tenslotte wint van Denemarken met 9-4. Dit betekent dat er voor de eerste keer in de geschiedenis niet één van de Britse landen de halve finales weet te bereiken. En natuurlijk dat de verdedigend kampioen, Denemarken, eruit ligt.
In de halve finales is het twee keer een duel tussen één van de lage landen tegen één van de Scandinavische. Cor Ernst, Rick Hofstra, Joey ten Berge & Willy van de Wiel nemen het namens Nederland op tegen het Noorse kwartet Oyvind Aasland, Thor-Helmer Johansen, Robert Wagner & Vegar Elvevoll. De Noren lijken hun kruit te hebben verschoten tegen Wales een ronde eerder want ze komen nooit echt lekker in hun ritme. Met 9-4 plaatst Nederland zich voor de finale. In de andere halve finale nemen de Belgen Kim Huybrechts, Ronny Huybrechts, Kurt van de Rijck & Geert de Vos het op tegen het ervaren Zweedse viertal Magnus Caris, Daniel Larsson, Dennis Nilsson & Orjan Thomsson. Een mooie spannende wedstrijd eindigt in een 9-6 zege voor de Belgen.
België stond eerder in 1986 en 1998 in de finale en met tussenpozen van 12 jaar moet het in 2010 driemaal is scheepsrecht worden. Nederland heeft veel meer ervaring met het spelen van finales, maar had er de laatste jaren op Europe- en World Cups slechte ervaringen mee. Bij aanvang van de finale was ook duidelijk dat Nederland niet alleen het goud in het teamevent zou winnen bij een zege, maar ook de overall titel. Als België zegeviert dan pakt Engeland de overall Cup. Die spanning zit er vanaf de eerste dart op bij het Nederlandse viertal. Ze vinden nooit lekker hun draai en de Belgen straffen ieder foutje ook genadeloos af. Voor de eerste keer in de geschiedenis pakt een Belgisch viertal het goud in het teamevent. Kim Huybrechts, Ronny Huybrechts, Kurt van de Rijck & Geert de Vos zijn verantwoordelijk voor de eerste gouden medaille ooit voor België.