Van 26 tot en met 29 september werd de 21ste editie van de WDF Europe Cup gehouden in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Bij de heren komen 38 verschillende landen aan de oche wat een absoluut record is voor de WDF Europe Cup. Vier landen laten de dames thuis, maar met 34 landen is deze editie ook bij de dames een recordbreker. In het MOM Sportcentrum wordt een enerverend toernooi gespeeld met enkele verrassende winnaars. De Oekraïne is er voor de eerste keer bij en is daarmee het 41e land dat ooit meedoet aan een WDF Europe Cup.
Het recordaantal deelnemende landen betekent ook een lange poulefase in 2018. De acht groepen bestaan uit vier of vijf teams waarvan de beste twee doorgaan naar de laatste 16. Grootste slachtoffers in de poulefase zijn Schotland en Tsjechië. De Schotten verslikken zich in Ierland en Rusland terwijl de dit jaar toch sterk spelenede Tsjechen Finland en Hongarije moeten laten voorgaan.
Bij de laatste zestien gaat Wales er vervolgens uit tegen Denemarken. Wales had eerder de groep waarin ook Engeland zit gewonnen waardoor in de kwartfinale Engeland nu aan Nederland was gekoppeld. Dat werd een ware thriller die in een beslissende leg werd gewonnen door Martijn Kleermaker die Scott Mitchell versloeg. Ook Noorwegen had een zeventiende leg nodig om Denemarken van zich af te schudden. Zweden wint van het gastland Hongarije met 9-3 en Finland tenslotte maakt de laatste vier vol door Ierland naar huis te sturen met 9-4. Voor de tweede keer in de geschiedenis betekent dit dat er geen Britse landen bij de laatste vier zitten.
Wel in de halve finale veel Scandinavische team. Daniel Larsson, Oskar Lukasiak, Edwin Torbjornsson & Andreas Harrysson winnen namens Zweden van de Noren Stig-Jarle Knudsen, Kent Sivertsen, Andres Rokstad & Kjell Vaabeno. Het wordt 9-4 in het voordeel van de geel-blauwe brigade. In de andere halve finale zijn Ulf Ceder, Marko Kantele, Asko Niskala, Pauli Finnala namens Finland niet opgewassen tegen het sterke Nederlandse kwartet Willem Mandigers, Richard Veenstra, Martijn Kleermaker & Chris Landman. De Nederlanders winnen met 9-6 en plaatsen zich zo voor de finale. Het is al de achtste keer in de laatste tien edities dat Nederland zich in de finale van het teamtoernooi speelt.
Toch is dat geen garantie voor de winst. Het Nederlandse team weet dat ze dit teamtoernooi moeten winnen om de overall zege uit de handen van Engeland te grijpen. Van de vorige zeven finales won Nederland er trouwens ook ‘maar’ twee. En ook dit jaar zal het weer niet lukken. Het Zweedse viertal is gewoon net even beter in de finale en bekroond een prachtig toernooi met een gouden medaille. Daniel Larsson, Oskar Lukasiak, Edwin Torbjornsson & Andreas Harrysson winnen met 9-5 van Nederland. Het is de eerste in de geschiedenis dat Zweden het teamtoernooi winnen en het eerste goud sinds de koppelzeges van Stefan Lord, Bjørn Enqvist en Lars-Erik Karlsson in de jaren ’80.