£2,350
High finish
£2,000

Het Embassy World Professional Darts Championship van 1999 werd gehouden van 2 t/m 10 januari.

Titelverdediger Raymond van Barneveld behield zijn titel door een overwinning op Ronnie Baxter in een wederom spannende finale die, net als de finale van het vorige jaar tegen Richie Burnett, ging tot de laatste set en een tiebreak. Barneveld werd de eerste speler die het Embassy World Darts Championship twee jaar op rij wist te winnen sinds Eric Bristow won in drie opeenvolgende jaren in 1984, 1985 en 1986.

Van Barneveld versloeg Sean Palfrey in de eerste ronde en overleefde matchdarts in zijn tweede partij tegen de Schot Les Wallace, maar wist wel te winnen. Steve Duke en Chris Mason werden vervolgens ruim verslagen, maar tegen Baxter moest er een elfde en beslissende set aan te pas komen. Barney kwam op een 2-0 voorsprong in die set, maar miste drie matchdarts in de vierde leg van de set. Vervolgens brak hij Baxter wel weer meteen in de vijfde leg en die voorsprong gaf hij niet meer weg. Baxter miste tops voor een 120 finish om de wedstrijd in leven te houden en de Nederlander finishte wel vanaf 52.

De opvallendste wedstrijd van dit kampioenschap echter, was de kwartfinale tussen Chris Mason en Martin Adams. Adams leek onderweg naar de overwinning toen hij met 4-1 in sets voor kwam, maar hij miste negen darts voor de wedstrijd. Dit opende de deur voor Mason die een historische comeback zou maken. De partij stond bol van de emoties, niet alleen op het podium, maar zeker ook in de zaal bij de aanhang van beide spelers. De wedstrijd kreeg een beslissende negende set waarin Mason aan het langste eind trok. Adams kreeg nog kansen om er een sudden death leg uit te slepen, maar ook die kans pakte hij niet. Niet minder dan 29 keer 180 werd er in deze wedstrijd gegooid, 16 voor Adams en 13 voor Mason.