Laatste 16
£8,500
Laatste 32
£5,000

De World Grand Prix van 2016 werd gespeeld van 2 tot en met 8 oktober in het CityWest Hotel te Dublin. Voor de derde keer in vijf jaar was het Michael van Gerwen die er met de titel vandoor ging. Hij versloeg de Schotse wereldkampioen Gary Anderson met 5-2 in de finale.

In de eerste ronde werden 12 van de 16 wedstrijden beslist in een beslissende derde set, wat een aantal favorieten ook meteen het eindstation zou zijn. James Wade vloog er uit tegen Terry Jenkins, Peter Wright verloor van Brendan Dolan en titelverdediger Robert Thornton moest zijn meerdere erkennen in Stephen Bunting. De grootste verrassing was echter de uitschakeling van elfvoudig World Grand Prix kampioen Phil Taylor die een nederlaag moest slikken tegen debutant Steve West.

In ronde twee was de wedstrijd tussen Adrian Lewis en Raymond van Barneveld op voorhand de mooiste confrontatie, maar de Nederlander won deze redelijk eenvoudig met 3-0 in sets. In de kwartfinales wonnen de ‘grote namen’ ook allemaal hun wedstrijden wat het einde van het toernooi betekende voor een aantal mannen die nog nooit zo ver waren gekomen. Benito van de Pas verloor van landgenoot Barney, Kim Huybrechts ging eruit tegen Gary Anderson en de Noord-Ier Daryl Gurney tegen Dave Chisnall.

De grote favoriet voor aanvang van het toernooi maakte zijn rol helemaal waar in 2016. Michael van Gerwen kwam nog op een set achterstand tegen Steve Beaton in de eerste ronde, maar won die partij alsnog met 2-1. Vervolgens werden James Wilson, Simon Whitlock en Dave Chisnall aan de kant geschoven met indrukwekkend spel. Gary Anderson won in de halve finale van Raymond van Barneveld en plaatste zich zo voor de eerste keer in zijn loopbaan voor de finale.

In de finale kwam Van Gerwen als een raket uit de startblokken. In no-time was het 3-0 in sets en was de wedstrijd ook eigenlijk beslist. De laatste vier sets werden verdeeld, maar de zege kwam nimmer in gevaar. Met een gemiddelde van 100,29 zette Mighty Mike ook nog het hoogste gemiddelde ooit in een finale neer en pakte hij zijn derde World Grand Prix titel in vijf jaar.