Laatste 64
£15,000
Last 96
£7,500

De 29e editie van het wereldkampioenschap darts bij de PDC wordt van 15 december 2021 tot en met 3 januari 2022 gehouden in het Alexandra Palace te Londen. Peter Wright kroont zich voor de tweede keer tot winnaar door in te finale Michael Smith te verslaan.

In totaal komen er 96 spelers in actie tijdens het WK Darts 2022. Eén van hen is de teruggekeerde Raymond van Barneveld, die in de tweede ronde zijn meerdere moet erkennen in Rob Cross. Naast 'Barney' komen er nog negen Nederlanders in actie, waarvan alleen Martijn Kleermaker de vierde ronde bereikt. Ook doen er met Fallon Sherrock en Lisa Ashton opnieuw twee vrouwen mee, maar zij verliezen beiden hun eerste wedstrijd.

Een smet op het toernooi zijn positieve coronatesten van Michael van Gerwen, Vincent van der Voort en Dave Chisnall. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om na de kerstdagen een walk-over te geven.

Gelukkig zijn er ook genoeg mooie momenten geweest tijdens het WK 2022. Zo gooien Gerwyn Price, Darius Labanauskas en William Borland een negendarter. Borland gooit deze perfecte leg zelfs in de allesbeslissende leg van zijn wedstrijd. Naast deze drie negendarters zijn er ook twee 180-records gesneuveld tijdens dit WK. Wright gooit in zijn halve finale het meeste aantal 180ers in één wedstrijd: 24 stuks. Dit aantal wordt door Smith in de finale geëvenaard. 'Bully Boy' verbreekt in de finale ook het record van meeste 180ers in het gehele toernooi. De Engelsman produceert er dit WK Darts maar liefst 83, waardoor het record, dat met 71 stuks op naam stond van Gary Anderson, ruimschoots wordt verbeterd.

Mede door het geweld aan 180ers is de finale tussen Wright en Smith er zeker een om nog eens terug te kijken. 'Snakebite' weet de eerste twee sets te winnen, waarna Smith, dankzij een set waarin hij ruim 113 gemiddeld gooit, ook op het scorebord weet te komen. De spannende finale gaat vervolgens tot 4-4 gelijk op. Op dat moment lijkt Wright op een 5-4 voorsprong te komen, maar het is Smith die er met de setwinst vandoor gaat. Ook de eerste twee legs van de tiende set gaan naar de Engelsman, waardoor een tweede wereldtitel voor Wright verder weg lijkt dan ooit. Toch lukt het de Schot om de set én wedstrijd zijn kant op te draaien, door maar liefst acht legs op rij te winnen. Smith wint vervolgens nog één leg, waarna Wright via dubbel 16 de overwinning veilig stelt.

De wereldtitel voor Wright is er vooraf niet een die geheel onverwachts is. De nummer twee van de wereld wint eerder in het jaar al de World Matchplay en wordt samen met Gerwyn Price, Jonny Clayton en Michael van Gerwen als titelfavoriet gezien. 'Snakebite' begint het toernooi met een eenvoudige overwinning op Ryan Meikle, maar moet in de derde ronde een 0-2 achterstand in sets repareren tegen Damon Heta uit Australië. Na een 4-1 zege op Ryan Searle wordt Wright in de kwartfinale voor het eerst echt getest door Callan Rydz, dé verrassing van het toernooi. De 23-jarige darter uit Engeland weet op 1-3 en 3-4 voor te komen in sets, maar het is Wright die na een verlenging een 5-4 overwinning uit het vuur sleept. Voor een plaats in de finale speelt de 51-jarige Wright tegen landgenoot en voormalig wereldkampioen Gary Anderson. In een spectaculaire wedstrijd waarin beide Schotten een gemiddelde van boven de 100 noteren is het Wright die met een 6-4 overwinning van het podium stapt.

De 31-jarige Smith, die het gehele toernooi fantastisch speelt, begint zijn WK Darts in de tweede ronde met een wedstrijd tegen Ron Meulenkamp. Met een gemiddelde van ruim 106 wordt de Nederlander van het bord geveegd. Een ronde later wordt William O'Connor met 4-2 verslagen, waarna Smith met Jonny Clayton dé man van 2021 treft. In een prachtig gevecht is het Smith een 0-2 achterstand in sets weet om te buigen in een 3-2 voorsprong. Dankzij een aantal knappe finishes dwingt Clayton een zesde set af, waarin beiden tot hun beste spel worden gedwongen. Na tien legs topdarts is het uiteindelijk Smith die wint. In de kwartfinale wacht niemand minder dan wereldkampioen en nummer één van de wereld Gerwyn Price. Ook deze wedstrijd is er een om in te lijsten. Beide heren spelen enorm sterk en Price weet zelfs in de vierde set een negendarter te gooien. Het is ook de darter uit Wales die bij een 4-3 voorsprong in sets de eerste matchdarts krijgt. Echter worden deze gemist. Smith maakt 4-4 in sets en weet in de beslissende set direct een 2-0 voorsprong te pakken. Price komt deze klap niet meer te boven en verliest hierdoor de wedstrijd en zijn wereldtitel. In de laatste horde tot de finale treft Smith de nummer vier van de plaatsingslijst: James Wade. In tegenstelling tot de twee voorgaande wedstrijden is het ditmaal geen spektakel en loopt de darter uit Engeland relatief eenvoudig uit naar een 6-3 overwinning.

Net als voorgaande jaren moeten ook dit WK een aantal topdarters het toernooi vroegtijdig verlaten. In de tweede ronde was de nederlaag van Dimitri van den Bergh de grootste verrassing. De Belg verliest van Florian Hempel uit Duitsland. Ook de geplaatste spelers Krzysztof Ratajski en Stephen Bunting overleven hun eerste wedstrijd niet. Zij verliezen verrassend van Steve Lennon en Ross Smith.