WDF Europe Cup Men Singles 1980

Dertien landen reisden in oktober 1980 af naar Ebbw Vale in Wales voor de tweede WDF Europe Cup. Engeland met een ijzersterk team bestaande uit John Lowe, Eric Bristow, Tony Brown en Cliff Lazarenko was natuurlijk torenhoog favoriet om hun Europese titel van 2 jaar terug in Denemarken te verlengen. Frankrijk, Gibraltar en Noord-Ierland maakten alle drie hun debuut op een WDF Europe Cup. 

Het hoogtepunt van het toernooi is natuurlijk de singles waar het hardst om de medailles en de eer werd gestreden en de supporters genoten van dit darts spektakel. 

In de eerste ronde verloor News of the World winnaar Stefan Lord kansloos van Belgisch kampioen Luc Marreel met 4-0. Luc ging door tot aan de kwartfinale waarin hij verloor van de Schot Rab Smith. Rab had in de tweede ronde John Lowe, de regerend Europees kampioen uitgeschakeld en Jocky Wilson maakte het Schotse feestje compleet door van Cliff Lazarenko te winnen bij de laatste 32. 

Het waren die twee Schotten en de twee overgebleven Engelse favorieten die uiteindelijk in de halve finales zouden staan. De eerste halve finale ging tussen Eric Bristow en Jocky Wilson en bracht het publiek in extase. Jocky kwam eerst voor maar moest in een spannende wedstrijd in de zevende en beslissende leg toch zijn meerdere erkennen in Eric Bristow. In de tweede halve finale won de onverstoorbare Tony Brown met dezelfde cijfers van Rab Smith. 

Tony ging op zijn elan door en met twee 13 darters in de finale versloeg hij Eric Bristow met een 4-0 whitewash. Blijkbaar was de fut er een beetje uit bij Bristow, na zijn energievretende overwinning op de wispelturige Wilson.  

Locatie: Wales Ebbw Vale Leisure Centre, Ebbw Vale Van: vrijdag 03 oktober 1980 Tot: zaterdag 04 oktober 1980

Kampioen

Tony Brown
Fotograaf: MasterCaller.com
1980 WDF Europe Cup